Dostupni linkovi

'Češljanje' Kliničkog centra u Sarajevu


Još uvijek se ne zna da li je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) počinjeno neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, rečeno je za RSE iz Tužilaštva Kantona Sarajevo
Još uvijek se ne zna da li je u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) počinjeno neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, rečeno je za RSE iz Tužilaštva Kantona Sarajevo

Federalna uprava za inspekcijske poslove započela je u utorak, 6. aprila inspekcijski nadzor u Kliničkom centru Sarajevo, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Uprave Ivana Jusufbegović.

Iz Tužilaštva je zatraženo dostavljanje informacija vezanih za korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uslove, organizaciju medicinskog kadra i uslove i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID-19 na KCUS-u, kazala je Jusufbegović.

"Shodno zahtjevu, Federalni zdravstveni inspektorat vrši inspekcijski nadzor, te se očekuje da ćemo u roku od tri dana izvještaj o postupanju, prikupljene informacije i dokumentaciju, dostaviti nadležnom Tužilaštvu na dalje postupanje”, kaže Jusufbegović za RSE.

Dan ranije, u ponedeljak, 5. aprila, u KCUS ušli su i tužioci Kantona Sarajevo, nakon što je nekoliko sati ranije formiran predmet koji se odnosi na pismo ljekara KCUS-a o upotrebi uvezenih kineskih respiratora i štetnosti njihovog korištenja po pacijente. U Klinički centar, po usmenoj naredbi Tužilaštva KS, ušli su i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

“Sve aktivnosti su završene u 21:30 časova. S obzirom u kojoj je fazi ovaj dio postupanja, mi ne možemo ništa komentarisati bez Tužilaštva Kantona Sarajevo. Izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sa jučerašnjim aktivnostima SIPA-e, bit će dostavljen Tužilaštvu u zakonskom roku”, kazao je RSE glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović.

Istražne aktivnosti su započele nakon što je 17 anesteziologa KCUS potpisalo pismo u kojem ukazuju na to da respiratori ACM 812A, koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" u aprilu 2020. godine i koji se koriste u sarajevskom Kliničkom centru, ne posjeduju neophodne postavke koje se preporučuju za mehaničku ventilaciju COVID-19 pacijenata “zbog čega u radu nailaze na veći broj problema”.

Šta sve tvrde anesteziolozi potpisnici pisma?

Anesteziolozi zaposleni u Kliničkom centru Sarajevo su u pismu naveli kako respiratori uopšte ne posjeduju mogućnost korištenja PEEP, imaju nedovoljan maksimalni protok, ne posjeduju mogućnost kontinuirane oksigenacije. Sve zajedno zaključuje se da "se ne mogu koristiti za specifično respiratorno patološko stanje COVID-19 pacijenata".

Inače, PEEP je način terapije koji se koristi zajedno s mehaničkom ventilacijom. Na kraju mehaničkog ili spontanog izdisaja, ovaj mehanizam održava pacijentov pritisak u disajnim putevima iznad atmosferskog nivoa, praveći pritisak koji se suprotstavlja pasivnom pražnjenju pluća.

Potpisnici pisma navode da je potrebno obezbijediti respiratore koji će tehnički zadovoljiti navedene parametre, što je jedan od preduslova za tretman pacijenata u intenzivnoj njezi.

“Kao uposlenici-ljekari specijalisti anesteziologije i reanimacije Klinike za anesteziju i reanimaciju KCUS, prema Zakonu o liječništvu (član 39.), a u domenu rada i iskustvu koje imamo, dužni smo provesti liječenje pacijenata prema provjerenim standardima savremene medicinske nauke shodno našem najboljem znanju i vještinama”, navode u pismu.

U specifikaciji respiratora ACM812A navodi se da je ovaj tip respiratora svestrani prenosni invazivni/neinvazivni ventilacijski sistem sa alarmom i sistemom za nadzor, opremljen ugrađenom baterijom i konektorom za napajanje u vozilu.

Pogodan je za odrasle i djecu i liječenje u hitnoj pomoći, operacionim salama, za transfer pacijenta i prvu pomoć.

PEEP ventil, ovlaživač zraka, kolica, potporna ruka i ostala oprema, su opcije koje se dodatno mogu naručiti, navodi se u specifikaciji.

Zašto su respiratori odobreni?

Almir Badnjević, predstavnik firme Verlab, koja je verifikovala uvezene respiratore, za RSE kaže da ovi uređaji nemaju sve karakteristike za koje ljekari u pismu kažu da su neophodne.

“Naravno da ovi uređaji nemaju baš sve one karakteristike, jer to nije takav tip aparata. Svaki ljekar procijeni za šta, odnosno za kakvog pacijenta koji mu uređaj treba”, kaže Badnjević, dodajući kako je zadatak Verlab-a bio da izvršili zakonsku verifikaciju, odnosno provjeri da su sve izlazne vrijednosti za uređaje koji su verifikovani, unutar zakonski dozvoljenih.

“Mi stojimo iza toga da su oni (uređaji) tačni i da su sigurni, a to gdje će se koristiti, kad će se koristiti i koliko će se koristiti je isključivo pitanje svakog od ljekara. Sam proizvođač je rekao za šta se koriste. Bilo kakva verifikacije ne može promijeniti namjenu, jer ona je takva kakva jeste”, kaže Badnjević.

Put respiratora iz Kine preko malinara do Tužiteljstva BiH
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:56 0:00

Šta je navela direktorica Kliničkog centra?

Istovremeno, direktorica Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu Sebija Izetbegović je u ponedjeljak, 5. aprila izjavila kako "nijedan respirator nije ubio čovjeka".

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem Tužilaštva BiH u maju iste godine je utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. Respiratore je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Ovo nije jedini postupak

Kako se o uvozu ovih respiratora iz Kine pred Sudom BiH već vodi postupak u slučaju "Respiratori", Tužilaštvo BiH i Tužilaštvo KS objavili su da će u okviru oba ova predmeta hitno i koordinisano djelovati.

Sve informacije i dokazi biće razmjenivani "u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti pod kojima su respiratori ACM 812A stavljeni u funkciju i korišteni za liječnje pacijenata oboljelih od COVID-19", saopšteno je nakon sastanka glavne tužiteljice Tužilaštava BiH Gordane Tadić sa tužiteljicom Tužilaštva KS Sabinom Sarajlija.

Prethodno je Tužilaštvo Federacije BiH uputilo hitan zahtjev Tužilaštvu KS za formiranje predmeta i provjere navoda u vezi sa izvještavanjem medija o postojanju sumnje na nepravilnu upotrebu respiratora u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu (KCUS) i druge probleme u funkcionisanju COVID odjeljenja, zbog kojih je dio pacijenata navodno preminuo.

Afera ‘Respiratori’ pred sudom

Pred Sudom BiH trenutno se vodi gore pomenuti krivični postupak “Fadil Novalić (premijer Federacije BiH) i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine preko firme "Srebrena malina, vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

Tužiteljstvo BiH je 4. decembra 2020. podiglo optužnicu protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, suspendovanog direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika i direktora kompanije "F.H. Srebrena malina", i Jelke Milićević, ministrice financija FBiH.

Dan prije početka suđenja, 23. februara 2021. godine, iz Federalne uprave civilne zaštite, je potvrđeno da je većina respiratora dobila odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama.

„Izvršena je verifikacija većine uređaja i oni su sad na raspolaganju. Ostalo je još pet koji trebaju biti servisirani i raspoređeni,“ potvrdila je za RSE Majda Kovač, portparol Uprave.

U sudskom postupku je svjedočila i Sebija Izetbegović. Ona je odgovarala na pitanja odbrane premijera Federacije BiH Fadila Novalića i Tužilaštva BiH o okolnostima u KCUS, ali i stanju u kome je ta institucija bila u vrijeme izbijanja pandemije.

Odgovarajući na pitanje tužioca Džermina Pašića o tome da li je KCUS od Zavoda za javno zdravstvo Federacije BiH i Vlade Federacije BiH dobio ikakve upite u vezi sa specifikacijom potrebne opreme, uključujući i sporne respiratore, Izetbegović je odgovorila da nije.

Međutim, potvrdila je da se 30 respiratora ACM 812A, koji su predmet optužnice, koriste na KCUS za invazivnu i neinvazivnu terapiju, kao i za teže bolesnike.

Mnoge bolnice odbile koristiti sporne respiratore

Respiratori su ranije podijeljeni zdravstvenim ustanovama u osam, od deset kantona, Federacije BiH, ali se nisu smjeli upotrebljavati prije no što prođu verifikaciju.

Po 10 respiratora isporučeno je KCUS, Sveučilišnoj kliničkoj bolnici Mostar i Univerzitetskom kliničkom centru Tuzla, 12 Unsko-sanskom kantonu, osam Hercegovačko-neretvanskom kantonu, šest Tuzlanskom kantonu, po pet Zeničko-dobojskom, Srednjobasanskom i Kantonu Sarajevo, po tri Zapadnohercegovačkom i Kantonu 10, dva Posavskom i jedan respirator Bosansko-podrinjskom kantonu Goražde.

Međutim, iz mnogih zdravstvenih ustanova kojima su dodijeljeni sporni respiratori za RSE je potvrđeno da nikada nisu stavljeni u upotrebu.

Sporni respiratori na aerodromu u Sarajevu, 30 aprila 2020.
Sporni respiratori na aerodromu u Sarajevu, 30 aprila 2020.

Velimir Valjan, direktor bolnice Dr. Fra Mato Nikolić u Novoj Biloj, u središnjoj BiH, za RSE kaže da se „odlukom specijalista anestezije i intenzivnog liječenja navedeni respiratori ne koriste, jer 'nemaju module potrebne za tretman teško oboljelih pacijenata'.

Prethodno su iz Sveučilišne kliničke bolnice Mostar potvrdili da je ova bolnica odbila preuzeti respiratore, tako da ih "nisu nikada koristili, jer nisu ispunjavali sve karakteristike koje su potrebne za intenzivnu njegu bolesnika".

I Hajrudin Havić, direktor Kantonalne bolnice „Dr.Irfan Ljubijankić“ u Bihaću, gradu na sjeverozapadu BiH, rekao je da ta bolnica nije preuzela respiratore zbog toga što su to, kako je naveo Havić, prema specifikaciji "transportni respiratori".

I Jasmina Smajić, vršiteljka dužnosti šefice klinike za anesteziologiju i reanimaciju Univerzitetskog kliničkog centra (UKC) Tuzla je kazala da ta institucija ne koristi kineske respiratore.

“Mi kad smo pregledali te respiratore nakon što su prošli verifikaciju, vidjeli smo za šta su namijenjeni i kod nas su stavljeni u magacin, gdje i sad stoje. Do dana današnjeg uopšte nije bilo potrebe da ih koristimo, pa čak ni kao transportne respiratore, što piše da je njihova prva namjena”, izjavila je Smajić, koja je i članica Udruženja anesteziologa i reanimatologa Federacije BiH.

Sindikat doktora medicine i stomatologije stao u odbranu potpisnika pisma

Sindikat doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo izdao je u 6.aprila saopštenje za javnost u kojem ističu da su dužni reagirati na aktuelna dešavanja u UKCS, povodom zahtjeva anesteziologa Klinike za anesteziju i reanimaciju UKCS.

“U slučaju da zaprimimo informacije ili samo da primjetimo da su naši članovi u Klinici za anesteziju i reanimaciju izloženi bilo kakvoj vrsti pritiska ili konkretnih radnji, pravni tim Sindikata promptno će reagovati”, navode u saopštenju.

Stopa smrtnosti od COVID-19, BiH stavila je na prvo mjesto u regiji, sa 130 umrlih na 100.000 stanovnika, prema podacima koje je u januaru 2021, godine objavio američki univerzitet John Hopkins. U danu kada je predata krivična prijava protiv bosanskohercegovačkih zvaničnika, od posljedica zaraze korona virusom u BiH je umrlo 73 ljudi.

Od posljedica korona virusa do sada je preminulo više od 7.000 građana BiH.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG