Dostupni linkovi

Klinički centar Sarajevo: Nije umro nijedan pacijent na respiratorima iz Kine


Krizni štab Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS) saopštio je kako nije umro nijedan pacijent koji je na bilo kojoj vrsti podrške respiratora koje je iz Kine uvezla "Srebrena malina", a zbog kojih se vodi krivični postupak.

Krizni štab ove bolnice poručuje to u reakciji na optužbe iz anonimnog pisma, navodno, anesteziologa iz te bolnice koje su objavili neki web portali, ali za koje Radio Slobodna Evropa (RSE) ne može da potvrdi autentičnost.

Ovo pismo, koje nije službeno dostavljeno medijima, izazvalo je buru reakcija.

U njemu su iznesene kritike na uslove u KCUS-u, a posebno se ističu optužbe u vezi sa radom respiratora koji su nabavljeni preko kompanije “Srebrena malina”.


U saopštenju Kriznog štaba KCUS-a, objavljenog u nedjelju 4. aprila, piše da su "zaprepašteni silinom nepravednih i užasavajućih napada upućenih prema KCUS".

“Mi smo ljekari, nismo ubice”, navodi se, pored ostalog, u pismu Kriznog štaba KCUS-a i poručuje da će "prljave planove osujetiti podnošenjem krivičnih prijava i pozivanjem nadležnog tužilaštva da ih promptno procesuiraju".

“Napominjemo da su metode koje se koriste otvoreno huškačke i ispunjene govorom mržnje, da izazivaju strah i paniku kod građana koji su već iscrpljeni pandemijom Covida–19”, piše pored ostalog u saopštenju KCUS-a.

Pozvali su ministra zdravstva Kantona Sarajevo Harisa Vranića da u ponedjeljak, 5. aprila u 9 sati dođe u KCUS na sastanak sa anesteziolozima ali i svim ostalim uposlenicima koji učestvuju u liječenju Covid–19 bolesnika.

Prethodno je ministar Vranić na hitni sastanak u ponedjeljak, 5. aprila pozvao generalnu direktoricu Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu, Sebiju Izetbegović i izrazio zabrinutost, kako se navodi, ‘zbog medijskih natpisa, ali i direktno dostavljenih informacija kojima svi svjedočimo posljednjih dana’.

Poziv ministra Vranića rukovodstvu KCUS-a uslijedio je nakon što se u subotu, 3. aprila u javnosti pojavilo pomenuto anonimno pismo.


Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u maju te godine utvrđeno da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege.

Respiratore je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Pred Sudom Bosne i Hercegovine (BiH) trenutno se vodi krivični postupak “Fadil Novalić (premijer Federacije BiH) i drugi” u vezi s nabavkom 100 respiratora iz Kine, vrijednosti od 10,5 miliona konvertibilnih maraka (oko 5,3 miliona eura).

Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine (BiH) je 4. decembra 2020. podiglo optužnicu u predmetu "Respiratori".

XS
SM
MD
LG