Dostupni linkovi

Respiratori koje je 'Srebrna malina' uvezla u BiH iz Kine prošli verifikaciju 


Respiratori na sarajevskom aerodromu
Respiratori na sarajevskom aerodromu

Većina respiratora koje je prošle godine iz Kine uvezla kompanija "Srebrena malina" za bosanskohercegovački entitet Federacija BiH dobili su odobrenje za upotrebu i mogu se koristiti u medicinskim ustanovama, potvrđeno je u utorak, 23. februara iz Federalne uprave civilne zaštite.

Respiratori su ranije podijeljeni zdravstvenim ustanovama u Federaciji BiH, ali se nisu smjeli upotrebljavati prije no što budu verifikovani.

„Izvršena je verifikacija većine uređaja i oni su sad na raspolaganju. Ostalo je još pet koji trebaju biti servisirani i raspoređeni,“ potvrdila je za Radio Slobodna Evropa Majda Kovač, portparol Uprave.

Riječ je o respiratorima koje je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite. U BiH su iz Kine stigli 25. aprila i koštali su Federaciju BiH 10,5 miliona konvertibilnih maraka (5,25 miliona eura).

Tužilaštvo BiH je početkom maja 2020. pokrenulo istragu o nabavci ovih respiratora, da bi krajem maja na saslušanje u Državnu agenciju za istrage i zaštitu BiH (SIPA) bili privedeni glavni osumnjičeni - Fadil Novalić, Fahrudin Solak i Fikret Hodžić.

Sud BiH je 18. januara potvrdio optužnicu u predmetu "Novalić i drugi", protiv Fadila Novalića, premijera Federacije BiH, Fahrudina Solaka, direktora Federalne uprave civilne zaštite, Fikreta Hodžića, vlasnika kompanije "Srebrena malina" pravnog lica "F.H. Srebrena malina" i Jelke Milićević, ministrice finansija FBiH.

Početak suđenja u ovom slučaju zakazan je za 24. februar.

Vještačenjem je Tužilaštvo utvrdilo da korištenje respiratora nije preporučljivo u jedinicama intenzivne njege.

XS
SM
MD
LG