Dostupni linkovi

Federalna inspekcija ušla u Klinički centar Univerziteta Sarajevo


Klinički univerzitetski centar Sarajevo, mart 2020. godine, ilustrativna fotografija
Klinički univerzitetski centar Sarajevo, mart 2020. godine, ilustrativna fotografija

Federalna uprava za inspekcijske poslove u utorak, 6. aprila, započela je inspekcijski nadzor u Kliničkom centru Univerziteta Sarajevo (KCUS), potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) glasnogovornica Uprave Ivana Jusufbegović.

Nadzor je započet na zahtjev Tužilaštva Kantona Sarajevo (KS), jednog od deset kantona bh. entiteta Federacija BiH, koje je u ponedjeljak (5. aprila) formiralo predmet povodom pisma doktora sa Kliničkog centra o upotrebi uvezenih kineskih respiratora.

Iz Tužilaštva je zatraženo dostavljanje informacija vezanih za korištenje aparata za mehaničku ventilaciju ACM 812A, higijenske uslove, organizaciju medicinskog kadra i uslove i način medicinskog tretmana pacijenata kojima je dijagnosticiran COVID 19 na KCUS-u, kazala je Jusufbegović.

"Shodno zahtjevu, Federalni zdravstveni inspektorat od jutros vrši inspekcijski nadzor, te se očekuje da ćemo u ostavljenom roku od tri dana izvještaj o postupanju i prikupljene informacije i dokumentaciju dostaviti nadležnom Tužilaštvu, na dalje postupanje sukladno odredbama Zakona o krivičnom postupku FBiH”, kaže Jusufbegović.

Nakon uviđaja obavljenog prethodnu noć u KCUS, Tužilaštvo KS preduzima niz radnji u pravcu provjere da li je u ovoj zdravstvenoj ustanovi počinjeno neko od krivičnih djela protiv zdravlja ljudi, potvrdili su iz kantonalnog Tužilaštva, u utorak 6. aprila, za RSE.

Tužioci KS su ušli u KCUS nakon što je nekoliko sati ranije formiran predmet koji se odnosi na pismo ljekara KCUS-a o korištenju uvezenih kineskih respiratora i šteti njihovog korištenja po pacijente.

Premijer KS Edin Forto je izjavio novinarima u ponedjeljak kako je Vlada KS zatražila od Federalne uprave za inspekcije da uđe u KCUS i utvrdi činjenično stanje, te od Federalnog ministarstva zdravstva da se da formira ad hoc komisija koja će utvrditi da li su tačne informacije o stanju koje su ljekari naveli u pismu.

“Nakon obavljenog uviđaja na KCUS, nastavljaju se intenzivno prikupljati informacije i dokazi u cilju utvrđivanja svih činjenica i okolnosti. S obzirom na fazu predmeta, trenutno ne možemo govoriti o detaljima”, potvrdila je za RSE glasnogovornica Tužilaštva Azra Bavčić.

U KCUS i Državna agencija za istrage

U KCUS, po usmenoj naredbi Tužilaštva KS, ušli su dan ranije i pripadnici Državne agencije za istrage i zaštitu (SIPA) BiH.

Glasnogovornik SIPA-e Luka Miladinović kazao je da će izvještaj o preduzetim mjerama i radnjama u vezi sa njihovim aktivnostima biti dostavljen Tužilaštvu u zakonskom roku

Sedamnaest anesteziologa potpisalo je pismo i u njemu su ukazali na to da su respiratori ACM 812A koje je iz Kine uvezla firma "Srebrena malina" korišteni u Kliničkom centru Univerziteta u Sarajevu neispravni.

Da je ovo pismo koje su prethodno u nedjelju objavili neki mediji autentično potvrdio je premijer KS Edin Forto u ponedjeljak, navodeći kako respiratore „treba skloniti".

Mediji su objavili još jedno anonimno pismo na istu temu, čija autentičnost nije potvrđena, pa je direktorica KCUS-a Sebija Izetbegović najavila je da će ta zdravstvena ustanova tražiti istragu o tom pismu i tužiti medije koji su ga objavili.

„Nijedan respirator nije ubio čovjeka, on nije lijek, već ventilacijska podrška“, izjavila je u ponedeljak na konferenciji za novinare Izetbegović.

Za respiratore koji su iz Kine stigli u aprilu 2020. godine, vještačenjem za Tužilaštvo Bosne i Hercegovine je u maju te godine utvrdilo da nisu upotrebljivi u jedinicama intenzivne njege. Respiratore je uvezla firma "F.H. Srebrena malina" u vlasništvu Fikreta Hodžića, a za potrebe Federalne uprave civilne zaštite (FUCZ).

Tužilaštvo KS je odmah u ponedjeljak formiralo predmet "o upotrebljivost respiratora u liječenju pacijenata u KCUS-u, teške posljedice po zdravlje i život pacijenata, kao i druge probleme u funkcioniranju COVID odjela, u kojem će postupati u narednom periodu", saopšteno je nakon sastanka glavne tužiteljice Tužilaštava BiH Gordane Tadić sa kantonalnom tužiteljicom Sabinom Sarajlija.

XS
SM
MD
LG