Dostupni linkovi

Demokrate optužuju republikance za opstrukciju Trampovog opoziva


Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi i njen bliski saveznik Adam Šif
Predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi i njen bliski saveznik Adam Šif

Očekuje se da Predstavnički dom Kongresa SAD ove sedmice potvrdi optužnicu Odbora za pravosuđe protiv predsednika Donalda Trampa da je zloupotrebio položaj i opstruisao zakonodavnu vlast.

Međutim, republikanci koji imaju većinu u Senatu, najavljuju brzu raspravu i glasanje u ovom telu u januaru, zbog čega ih demokrate optužuju da prejudiciraju čitav proces te da su doneli odluku o oslobađanju Trampa od odgovornosti i pre iznošenja dokaza.

Političke podele i pristrasnost bacaju sumnju da li polarizovane američke institucije mogu držati Trampa odgovornim sada i u budućnosti, ocenjuje CNN.

Odbori Predstavničkog doma će se sastati u utorak da bi odlučili o sledećim koracima, odnosno o glasanju o Trampovom opozivu u plenumu, koje se očekuje u sredu.

Grupa demokrata skeptična prema impičmentu

Demokrate su odustale od uključivanja u optužnicu nalaza iz istrage specijalnog savetnika Roberta Mulera (Mueller) da je Tramp možda opstruisao istražni postupak ministarstva pravde o navodima da se Rusija mešala u američke predsedničke izbore 2016.

Većina demokrata je želela da se uvrste i ostala pitanja, kao što je plaćanje dvema ženama da ne govore o seksualnim odnosima sa Trampom, zbog čega je njegov bivši advokat Majkl Koen (Michael Cohen) završio u zatvoru po optužbi da je posredovao u pomenutoj transakciji.

Međutim, predsedavajuća Predstavničkog doma Nensi Pelozi (Nancy Pelosi) i njen bliski saveznik Adam Šif (Schiff), predsedavajući Odbora za obaveštajne poslove, nisu želeli da se ponovo pokreće pitanje uloge Rusije u izborima 2016. Oni smatraju da se treba usredsrediti na pitanja za koja postoje jasni dokazi i tiču se nacionalne bezbednosti.

Očito su imali u vidu da se grupa demokratskih kongresmena iz konzervativnijih distrikta, u kojima nijedna od partija nema uverljivu i zagarantovanu većinu (swing states) pribojava da li će ponovo biti izabrana ako se budu previše konfrontirali sa Trampom i njegovim pristalicama.

Stoga smatraju da optužnicu treba ograničiti na Ukrajinu. Sama Nensi Pelosi, kako piše “Njujork tajms” (The New York Times) procenjuje da bi 17 demokratskih kongresmena moglo da se uzdrži od glasanja.

Reč je o demokratama umerenije orijentacije i veteranima, na čijoj se kandidaturi 2018. Pelozi dosta angažovala kako bi Predstavnički dom osvojio većinu.

Oni su u početku bili protiv pokretanja impičmenta, ali ih je partijsko rukovodstvo kasnije ubedilo da je Trampova odluka da zamrzne vojnu pomoć Ukrajini u trenutku kada se suočava sa ruskom invazijom – pitanje nacionalne bezbednosti.

U međuvremenu, demokrate su povukle neuobičajen potez da Odbor za obaveštajne poslove, a ne za pravosuđe, ima ključnu reč u istrazi. To je imalo za cilj umirivanje ove grupe demokratskih poslanika koja se pribojavala da bi većina liberala među demokratama u Odboru za pravosuđe mogla da izmakne kontroli, odnosno da povuče radikalne poteze koji bi im štetili.

U svakom slučaju, Demokratska stranka ima većinu od 36 kongresmena u odnosu na republikance, tako da se očekuje da Predstavnički dom potvrdi optužnicu i prosledi Senatu.

'Prezir' republikanaca prema optužnici

Iako je Mič Mekonel (Mitch McConnell), lider republikanske većine u Senatu, izjavio da još nije odlučeno o načinu vođenja postupka, njegove partijske kolege najavljuju da će se brzo glasati, odnosno da će rasprava biti kratka, kako bi se izbegao preterani publicitet javnosti, koji prati višemesečnu raspravu u Predstavničkom domu.

Situaciju je dodatno zaoštrila izjava Miča Mekonela da blisko sarađuje sa pravnim ekspertima Bele kuće kako bi se pripremili za proces u ovom telu u januaru.

Demokrate su optužile u nedelju republikance da podrivaju temeljne vrednosti na kojima SAD počivaju, nakon što je Trampova partija nedvosmisleno unapred stavila do znanja da je zauzela jasan stav u ovom slučaju, odnosno da neće opozvati predsednika SAD, čak i pre bilo kakve rasprave.

Predsedavajući Odbora Predstavničkog doma Džeri (Jerry) Nadler kritikovao je republikance da ignorišu svoje ustavne obaveze prejudicirajući dokaze u već izvesnom nastojanju da oslobode Trampa odgovornosti.

Na to ukazuje izjava republikanca Lindzi Grejema (Lindzey Graham),predsedavajućeg Odbora Senata za pravosuđe da se ne pretvara da je “pravičan porotnik”, naglašavajući da želi da se suđenje u ovom telu što pre okonča.

"Zauzeo sam jasan stav. Ne pokušavam da sakrijem činjenicu da prezirem optužnicu i čitav proces. Stoga mi ne trebaju bilo kakvi svedoci”, kazao je Grejem za CNN.

Predsedavajući Odbora Predstavničkog doma za obaveštajne poslove Adam Šif, koji je nazvao Trampa "jasnom i trenutnom pretnjom po demokratiju”, u reakciji na Grejemovu i slične izjave je istakao da "oni ne žele da američki građani vide činjenice".

Lider demokratske manjine u Senatu Čak Šumer (Chuck Schumer) je, pak, zatražio u nedelju veče od Mekonela raspravu sa svedocima i novim dokumentima.

Šumer je, kako prenosi CNN, zatražio da se pozovu najmanje četiri svedoka, uključujući vršioca dužnosti šefa osoblja Bele kuće Mika Malvenija (Mick Mulvaney), zatim njegovi savetnici Robert Bler (Blair) i Majkl Dafi (Michael Duffey), te bivši Trampov savetnik za nacionalnu bezbednost Džon (John) Bolton.

Tramp je, pak, istakao da bi voleo da budu pozvani kao svedoci lica poput Džoa Bajdena i njegovog sina Hantera, koji je bio jedna od meta istrage koju je tražio od vlasti u Kijevu zbog angažmana u bordu direktora ukrajinske gasne kompanije Burisma.

Republikanci smatraju da Tramp nije zloupotrebio položaj. Tako je jedan od senatora iz redova ove partije Rend Pol (Rand Paul) kazao da je predsednik SAD delovao u okviru svojih nadležnosti kada je zamrznuo vojnu pomoć Ukrajini od 391 miliona dolara zbog zabrinutosti za korupciju u ovoj bivšoj postsovjetskoj državi, a ne da bi ucenjivao vlasti u Kijevu da pokrenu istragu protiv njegovo političkog rivala Bajdena, kako tvrde demokrate.

Nikson bio kooperativniji od Trampa

Ovaj postupak pokazuje koliko je nedorečena i krhka ustavna odredba o impičmentu, ocenjuje “Njujork tajms”. Inicijalna ideja je bila da predsednik snosi odgovornost za kršenje Ustava, kako je pisao jedan od “očeva osnivača” SAD Džejms Medison (James Madison) u “Federalističkim spisima” broj 51, “ljudi nisu anđeli”, stoga je potrebno ograničenje moći šefa države dodatno između izbornih ciklusa na svake četiri godine. Međutim, sada se ispostavilo da ta ustavna klauzula nije primenjiva u atmosferi izrazitih političkih podela.

Aktuelni predsednik je bojkotovao i obrušio se na istragu. Čak i Ričard Nikson (Richard Nixon) nije smatrao 1974. da je čitav proces protiv njega nelegetiman.

Doduše, on je pokušao da prikrije snimke razgovora iz Ovalne sobe, na kojima su bili osuđujući dokazi protiv njega, ali ih je predao Kongresu nakon presude Vrhovnog suda.

Nikson je takođe uskratio neke dokumente Odboru Predstavničkog doma za pravosuđe, ali je dozvolio nekolicini svojih saradnika da se pojave pred “Votergejt komitetom” u Senatu, što je dovelo do zapečaćivanja njegove sudbine.

Ričard Nikson, 1974.
Ričard Nikson, 1974.

Naravno, nije iznenađujuće da je impičment veoma politizovano i polarizirajuće pitanje. Teško je zamisliti da bi istraga protiv Niksona, Baraka Obame i sada Trampa bilo moguće ako bi ista partija kontrolisala Belu kuću i Predstavnički dom.

Međutim, kako piše “Njujork tajms”, sadašnje polarizacije i pristrasnost nikada nisu bili tako izraženi. Tako se 1974. sedam republikanaca u Predstavničkom domu distanciralo od Niksona, a činjenica da je jedan broj članova ove partije u Senatu bilo spremno da ga optuži, na kraju je dovelo do njegove ostavke.

Polovina Amerikanaca za Trampov opoziv

Žučna rasprava između dve partije uoči zasedanja Predstavničkog doma u sredu na kome se očekuje da potvrdi optužnicu protiv Trampa, pokazuje kako je ovaj slučaj produbio postojeće političke podele te u kojom meri on kontroliše republikanske kongresmene koji ignorišu ili osporavaju ozbiljne optužbe protiv njega, dodaje CNN.

U međuvremenu, Tramp je tokom vikenda nastavio žestoke kritike preko Tvitera protiv Demokratske stranke kako bi pokolebao njihove konzervativnije demokratske i, istovremeno, animirao i ojačao podršku svoje izborne baze neophodnu za dobijanje još jednog mandata.

No, očigledno je da mu je istraga u Predstavničkom domu nanela političku štetu, što potvrđuje najnovije istraživanje Foks njuza (Fox News) da polovina Amerikanaca podržava njegov opoziv.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG