Dostupni linkovi

Todorić ostaje u istražnom zatvoru


Ivica Todorić u Londonu, ilustrativna fotografija
Ivica Todorić u Londonu, ilustrativna fotografija

Ivica Todorić ostaje u istražnom zatvoru, odlučio je sudac istrage Županijskog suda u Zagrebu. Mijenja se samo obrazloženje – ranije je to bila opasnost od utjecaja na svjedoke, a sada je istražni zatvor određen zbog mogućnosti bijega. Todorića koji je u srijedu izručen Hrvatskoj tereti se da je sa suradnicima oštetio Agrokor za oko 200 milijuna eura.

Sudac istrage zagrebačkog Županijskog suda produljio je istražni zatvor Ivici Todoriću, kojeg se sumnjiči za financijske malverzacije kojima je koncern Agrokor oštetio za 1,5 milijardu kuna. Kako je tražila njegova obrana, ukinut mu je pritvor zbog mogućeg utjecaja na svjedoke, jer je preostao samo još jedan svjedok za ispitivanje, koji se nalazi u Švicarskoj. Međutim, uvaženo je i traženje Državnog odvjetništva, dakle tužitelja da mu se odredi istražni zatvor zbog opasnosti od bijega.

Todorićevi odvjetnici Jadranka Sloković i Čedo Prodanović kazali su novinarima da su ponudili iste mjere opreza kakve je Todorić imao u Velikoj Britaniji, da su ponudili i isti iznos jamčevine (118.000 engleskih funti), ali – kako su ironično dodali uskačući jedno drugom u riječ - „da je očito u Hrvatskoj viši standard nego u Engleskoj, pa da očito i jamčevina treba biti bitno viša“. Najavili su da će se žaliti na odluku o pritvoru.

Dario Juričan
Dario Juričan

Redatelj Dario Juričan napravio je o usponu Ivice Todorića duhovit, poučan i vrlo upućen film. Pitali smo ga za komentar povratka glavnog junaka njegovog filma u Hrvatsku.

„Ja sam svoje rekao o Ivici Todoriću. Sada je na redu pravosuđe da se s njime pozabavi.“

Što čeka Todorića, za radio Slobodna Europa (RSE) govori dugogodišnja novinarka, a sada stručna suradnica u nevladinoj organizaciji GONG Oriana Ivković Novokmet.

„Ivica Todorić imati će priliku odgovoriti na brojne i teške optužbe koje mu Državno odvjetništvo stavlja na teret. Znamo da optužnica ima sedam točaka i ključne stvari za koje ga terete su da je novcem Agrokora kupovao dionice na svoje ime, da je lažirao izvještaje, da je novcem Agrokora financirao Kulmerove dvore koji su bili njegova privatna rezidencija, da je manipulirao mjenicama… Optužnica je dosta opsežna.“

Ona podsjeća da uz otvoreni slučaj Todorić postoji i nezavršeni slučaj „Borg“, odnosno pitanje veza donedavne potpredsjednice Vlade Martine Dalić sa autorima Lexa Agrokor, i da jedno ne smije zasjeniti drugo.

„S obzirom da sada u Hrvatskoj imamo drugu aferu koja nije razriješena, a to je afera 'Borg', mislim da je važno da ne smijemo pristajati na pokušaje Ivice Todorića da upiranjem prsta na Martinu Dalić i grupu Borg relativizira svoju kaznenu odgovornost, isto tako kao što ne smijemo pristajati na pokušaje Martine Dalić da ona relativizira sumnju na zlouporabu ovlasti i povlaštene informacije prozivanjem samo Ivice Todorića.“

Novinari su za komentar Todorićevog povratka i vjerojatnog suđenja pitali premijera Andreja Plenkovića i ostali – kratkih rukava.

„Mislim da je moj stav o toj temi bio sasvim jasan cijelo proteklo vrijeme. Riječ je o pravosudnom pitanju i ja ga neću komentirati kao što ga nisam komentirao do sada.“

Opozicija potencira Todorićeve ranije kontakte sa Vladom i način kako je pomoću Lexa Agrokor restrukturiran Agrokor. Što od Todorića želi čuti predsjednik oporbenih socijaldemokrata Davor Bernardić:

„Što je razgovarao s premijerom Plenkovićem i ministrima u njegovoj Vladi? Tko su mu bili pomagači u stvaranju njegovog carstva sve ove godine i tko su ti ortaci koji se spominju? Ono što je neizbježno jest da su tamo gdje je završio Ivica Todorić nastavili ortaci iz grupe Borg. Novac je izvučen iz Agrokora i u jednom i u drugom slučaju.“

Istraga protiv Todorića i suradnika u tri slučaja traje i dalje, i optužnice još nisu podignute. Krajnji rok za završetak istrage istječe u svibnju sljedeće godine, a uz posebne zakonom propisane uvjete tužitelji mogu dobiti još dva mjeseca nakon čega moraju podignuti optužnicu. Nakon podizanja optužnice sud mora odlučiti o njezinoj osnovanosti, odnosno - Optužno vijeće može je potvrditi, odbaciti ili vratiti Državnom odvjetništvu na dopunu i doradu. O njoj sud neće odlučivati prije jeseni.

Ivicu Todorića, dvojicu njegovih sinova i 12 njihovih suradnika, većinom direktora u koncernu Agrokor, ali i dvojicu revizora koji su frizirali financijske izvještaje tereti se za izvlačenje 1,1 milijarde kuna (oko 150 milijuna eura) iz koncerna Agrokor. Todorića i neke od njih tereti se i za 320 milijuna kuna (oko 40 milijuna eura) novca izvučenog iz Agrokora u korist druge pravne osobe, kao i za 120 milijuna kuna (15 milijuna eura) novca koji je trebao otići na drugu stranu, ali je na Todorićev pritisak otišao u Agrokor. Ukupno oko milijardu i po kuna, odnosno oko 200 milijuna eura u tri istrage.

Todorić je – kada se točno pred godinu dana zahuktala istraga o Agrokoru – otišao u London i tamo se odupirao izručenju, a argument njegove obrane, u kojoj je bila i Chery Blair, supruga bivšeg britanskog premijera, bio je da je Todorić žrtva političkog progona i da ga u Hrvatskoj čeka političko suđenje. Engleski sud nije tome povjerovao i Todoriću će se – ako optužnica bude potvrđena – suditi u Hrvatskoj. Brane ga dvoje među najboljim i najskupljim hrvatskim odvjetnicima - Čedo Prodanović i Jadranka Sloković.

U međuvremenu je koncern Agrokor izbjegao propast, koja bi potresla i hrvatsku ekonomiju i ekonomiju zemalja u regiji. Dužnici su postali novi vlasnici. Ruske banke u većinskom državnom vlasništvu Sberbank i VTB imaju oko 47 posto vlasništva, američki fondovi oko 25 posto, hrvatske banke – većinom u stranom vlasništvu – oko 10 posto i domaći dobavljači oko osam posto. Naravno, ostalo je i milijardu i pol eura duga. Zbog sumnje na sukob interesa pred šest mjeseci ostavku je podnijela potpredsjednica Vlade za ekonomiju i ministrica gospodarstva Martina Dalić. Ona je pred par tjedana objavila knjigu u kojoj tvrdi da je pad Todorića u stvari i pad ortačkog kapitalizma u Hrvatskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG