Dostupni linkovi

Trebaju li se političari bojati Todorićeve 'crne bilježnice'?


Ivica Todorić ispred zgrade suda u Londonu
Ivica Todorić ispred zgrade suda u Londonu

Različita su očekivanja od povratka Ivice Todorića u Hrvatsku gdje ga čeka suđenje za izvlačenje preko milijardu kuna iz Agrokora u džepove obitelji Todorić - od očekivanja da će to biti početak kraja ortačkog kapitalizma u Hrvatskoj do procjena da suđenje Todoriću neće imati nikakav efekt na hrvatsku politiku i društvo.

Visoki trgovački sud potvrdio je danas nagodbu vjerovnika Agrokora, što je korak prema ukidanju izvanredne uprave.

Očekuje se da će Todorić biti izručen Hrvatskoj u sljedećih 10 do 25 dana. Slijedi pritvor, izlazak pred državno odvjetništvo i davanje iskaza, vjerojatno njegov zahtjev da početak suđenja čeka na slobodi, pa će sud odrediti neku jamčevinu.

Bit će zanimljivo vidjeti otkud će on to platiti, jer mu je imovina u Hrvatskoj zamrznuta. Optužnica bi mogla biti podignuta početkom sljedeće godine, a suđenje će biti po općoj ocjeni dugačko i zahtjevno, i veliki tehnički, ali i profesionalni test za hrvatsko pravosuđe.

Na političkoj razini, politički tajnik oporbenog klerikalno-populističkog Mosta Nikola Grmoja očekuje da Todorić konačno kaže koji su mu to političari pomagali u izgradnji poslovnog imperija.

"Koji ministri, koji pomoćnici ministara, koji guverneri Hrvatske narodne banke? Kada bi se to dogodilo, kada bi Ivica Todorić otvorio tu svoju takozvanu 'crnu bilježnicu', onda bismo možda svjedočili kraju ortačkog kapitalizma u Hrvatskoj", kaže Grmoja.

Profesor zagrebačkog Pravnog fakulteta Josip Kregar u izjavi za javni radio očekuje da će Agrokor i Todorić biti tema sljedećih nekoliko godina ili čak desetljeće, ali da neće doći do ugrožavanja stabilnosti aktualne Vlade.

"Jer je glavno što će oporba tvrditi - vi ste ovo stvorili, a mi - narod - to plaćamo. Međutim, tu će se naravno pitati kada je sve to počelo, tko je sve tu sudjelovao, gdje mislim da sadašnja Vlada ima relativno komotnu poziciju, jer se ona suočila sa posljedicama, a nije pravi uzrok problema", stav je Kregara.

Ne treba ništa dramatično očekivati, procjenjuje u izjavi za naš program politički analitičar Žarko Puhovski.

"Ništa se bitno nije dogodilo ni sa suđenjima Sanaderu, kojih je bilo nekoliko. A on je sigurno politički bio važnija riba, iako je i Todorić sigurno važan. Tako da sam ja uvjeren da se baš ništa ne može očekivati kao ni srednjoročna, a kamoli dugoročna promjena. Čak ni kratkoročno nisam uvjeren da će biti bilo kakvih efekata, jer gospodin Todorić stalno tvrdi da ima neke informacije i da će ih kad-tad iznijeti, a ja zapravo mislim da on nema ništa ozbiljno što bi bilo koga ozbiljnog moglo pogoditi. Jer da ima, već bi to iskoristio", ocjenjuje Puhovski.

Za bivšeg Mostovog ministra unutarnjih poslova, a sada nezavisnog zastupnika Vlahu Orepića prioritet sada mora biti uništenje klijentelizma, ili - kako to on zove 'deagrokrizacija'.

"Prioritet broj jedan Republike Hrvatske je 'deagrokorizacija' gospodarskih odnosa i 'deagrokorizacija' društvenih odnosa u zemlji. Sve raspoložive snage trebaju ići u tom smjeru da taj proces što prije završi i da ima epilog utemeljen na zakonu", ističe Orepić.

Todorić ne miruje od prvog trena kako se "sklonio" u Englesku. Pisao je blog, davao intervjue, imao vlastiti Youtube kanal. Upravo je protiv premijera Plenkovića podnio kaznenu prijavu za udruživanje u kriminalnu organizaciju sa svrhom da se njemu kao legitimnom vlasniku otme Agrokor.

Analitičari očekuju da Todorić i sada kada dođe u Hrvatsku nastaviti preko medija osporavati optužbe protiv sebe, osporavati zakonitost izvanredne uprave Agrokora i na svaki način medijski stvarati pozitivnu sliku o sebi, a negativnu o Vladi koju smatra glavnim protivnikom.

Protiv njega otvorene su dvije istrage, jedna za nezakonitu isplatu zajmova gdje je šteta ispod 50 milijuna kuna, i druga - sam Agrokor - gdje ga se tereti za izvlačenje novca iz koncerna lažiranjem financijskih izvještaja i zloupotrebe u gospodarskom poslovanju, teška više od 1,1 milijardu kuna.

Glavni državni odvjetnik Dražen Jelenić kazao je u srijedu da će odluka o Todorićevu izručenju sigurno ubrzati njihovo zatvaranje.

Dosad su ispitani svi svjedoci osim jednoga koji je nedostupan i svi osumnjičenici osim samog Ivice Todorića kao prvoosumnjičenog.

Još uvijek nije dovršeno opsežno financijsko-revizijsko vještačenje koje provodi revizorska kuća KPMG. Ono bi moglo biti gotovo do kraja godine, pa se očekuje da bi optužnica u slučaju Agrokor mogla biti podignuta početkom sljedeće godine.

Visoki trgovački sud objavio je danas da je potvrdio nagodbu Agrokorovih vjerovnika i odbacio tužbe vjerovnika koji se s njom nisu složili. Njenom provedbom za koju se očekuje da će potrajati tri do četiri mjeseca završit će postupak izvanredne uprave u koncernu. Nagodba s prilozima imala je 7.300 stranica.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG