Dostupni linkovi

Nota Švicarskoj zbog zabrane ulaska Thompsonu


Marko Perković Thompson
Marko Perković Thompson
Kontroverznom hrvatskom rock pjevaču, Marku Perkoviću Thompsonu, na tri je godine zabranjen ulazak u Švicarsku, u kojoj je u subotu, u Luzernu, trebao održati jedan od svojih koncerata.

Kao glavni razlog švicarske vlasti navode Thompsonovo veličanje fašizma i tučnjavu na njegovom koncertu u Luzernu prije dvije godine, ali i sve učestalije zabrane Thompsonovih koncerata u Austriji, Nizozemskoj i Njemačkoj. Švicarskom zabranom Thompson ne može ni u ostale zemlje Europske unije koje su u shengenskom režimu.

Zbog zabrane ulaska hrvatskom pjevaču Marku Perkoviću Thompsonu u Švicarsku, Hrvatska je danas švicarskom veleposlaniku u Zagrebu uručila diplomatsku notu - potvrdio je načelnik Ureda za odnose s javnošću Ministarstva vanjskih poslova i Europskih integracija, Berislav Živković:

„U njoj je izražena zabrinutost zbog navedene odluke, prvenstveno iz neosnovanosti navoda koja su švicarska tijela istaknula kao razlog za donošenje odluke o spomenutoj zabrani ulaska. Osim toga, u diplomatskoj noti navedene su i činjenice koje ukazuju na potrebu ukidanja zabrane ulaska u Švicarsku za Marka Perkovića, među kojima je i ta da niti u jednoj državi do sada nije bio kazneno gonjen ni kažnjavan za radnje istaknute od strane švicarske nadležnih tijela.“

A evo što o svemu, kao i potezima Ministarstva, misli savjetnik predsjednika države za vanjsku politiku, Tomislav Jakić:

„Mislim da nije trebalo brzati sa prosvjedom švicarskim vlastima zbog zabrane ulaska estradnoj zvijezdi, koja je u najmanju ruku kontroverzna, ne samo u Hrvatskoj, nego i u nizu drugih evropskih zemalja. U krajnjoj liniji, svaka zemlja ima pravo procjenjivati razloge u kojima ona smatra svoju unutrašnju sigurnost ugroženom. Teško da se tu može konstruirati priča o ugrožavanju pjevačevih ljudskih prava.“


Švicarsku ne zanima previše hrvatska unutarnja problematika, ali jednostavno ne žele ekscese i probleme - smatra predsjednik Hrvatskog helsinškog odbora, doktor Ivo Banac:

„Ne vidim zašto bi u svom dvorištu otvarali vrata nečemu što povlači probleme. Jesu li Thompsonova ljudska prava povrijeđena, to je drugo pitanje. Postoji jedini način da se to provjeri, a to je sudski putem, što mu preporučam da pokuša.“


Od kukastih križeva do ustaških obilježja


Od samog početka, podsjećaju naši sugovornici, Thompsonovi su koncerti nabijeni emocijama, puno većim od nacionalnih. U gledalištu je bilo kukastih križeva i ustaških obilježja. Ljetos je u Zadru osobno ponovo uskliknuo ustaškim pozdravom „Za dom spremni“. No, u Hrvatskoj mu je zasad jedino bio zabranjen nastup u Pulskoj Areni i oko toga su se vodile žestoke polemike, a doktor Banac se i danas po tom pitanju zalaže za mnogo veću tolerantnost:

„Ne može se dozvoljavati da se na njegovom koncertu događaju stvari koje su takve. Ali, vrlo sam strogo protiv pokušaja zabrana unaprijed.“

I Gordan Bosanac iz nevladine udruge Dokumenta - Centar za suočavanje s prošlošću, napominje da je riječ o zakonskim odredbama, ali i vrijednosnoj raspravi:

„Ta odluka je donesena sa vrijednosne pozicije koju Europska unija ima. Mogu da kažu da je to apsolutno neprihvatljivo zato što imaju takvu vrijednosnu poziciju, da su čak spremni kršiti neka od njegovih prava na slobodu izražavanja jer su im njihove vrijednosti važnije od prava slobode izražavanja pojedinca. Mislim da bi bilo zanimljivo vidjeti do koje mjere su neke neonacističke grupe itekako glasne unutar Europske unije, pa i dalje funkcioniraju. Ne bih se začudio da možda i dalje postoji taj odnos Europa - Balkan, gdje je lakše donositi odluke i potezati crte prema Balkanu, nego možda među svojim ultra-nacionalističkim i neonacističkim skupinama.“

No, već je prije šest godina, prvi put zabranjen Thompsonov koncert u Amsterdamu. Prošle je godine otkazan u Hamburgu i Austriji. Velikih prijepora bilo je i oko njegovog gostovanja u Sarajevu, a ovo je prvi put da mu se trajnije zabranjuje i ulazak u neku zemlju i cijelu Europsku uniju. Thompsonov menadžer najavljuje žalbu, pa i do suda u Strasbourgu.

Sveučilišni profesor, doktor Žarko Puhovski, kaže da si Švicarci, iz svoje neutralnošću izborene privilegije, mogu dopustiti da na sve totalitarne projekte, pokrete i ideologije gledaju na sličan način, te kako to zabranjuju neonacistima i fašistima, interpretiraju i Thompsona i zabranjuju ga kao neoustaški i neofašistički simbol:

„Sasvim sigurno to ima elemenata nepravde jer se oni nisu posebice bavili unutrašnjim kontekstom ili time što neki ljudi u Hrvatskoj ovako ili onako doživljavaju Thompsona. Po mom sudu je veoma važno da se vidi u Hrvatskoj kako iz vana neke stvari izgledaju, na koje smo se mi, malo po malo, navikli - kako izgleda to kada se neko proglašava pjesnikom ljubavi, a ima umjetničko ime izvedeno iz imena strojnice (oružja), koji se pojavljuje sa mačem od 1,5 metara na početku koncerta, ko u nekoliko svojih stihova sasvim jasno pokazuje netrpeljivost spram druge etničke skupine i ko na konci pozdravlja službenim pozdravom jednog odvratnog koljačkog pokreta.“
XS
SM
MD
LG