Dostupni linkovi

Od kune do Thompsona


Sa koncerta Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu
Sa koncerta Marka Perkovića Thompsona u Zagrebu

Povremeno se u Hrvatskoj registruju neonacističke i neoustaške pojave. Često se relativiziraju, ali ima i odlučnih reakcija na njih. Stručnjaci kažu da su reakcije uglavnom rezultat hrvatskih stremljenja ka Evropi.

Kad je nedavno nakon evropskog prvenstva u nogometu UEFA sankcionirala pronacističke ispade nekih hrvatskih navijača, komentirajući to na HTV-u, predsjednik hrvatskog Nogometnog saveza Vlatko Marković je načelno osudio navijačke ustašluke, ali je pokušao opravdati sljedeći pozdrav:

„Za dom!“

Naime, Marković kaže da je taj pozdrav stariji od ustaškog pokreta - i tako je ostao dosljedan sebi i onima na javnoj sceni sličnih njemu koji će neoustašluk načelno osuditi, a konkretne slučajeve opravdati.

Prodavanje ustaškog pozdrava „za dom spremni“ za stari hrvatski pozdrav slična je pokušaju da se i hrvatska službena valuta - kuna - proglasi starom hrvatskom novčanom jedinicom, premda je ona prije suvremene Hrvatske u upotrebi bila tek u vrijeme Pavelićeve endehazije. O tome dubrovački profesor i teoretičar i praktični borac za ljudska prava i, što je važno, numizmatičar Zdravko Bazdan:

„A kako se bavim numizmatikom već više od 30 godina, znam i poznato mi je da su Tuđmanu tada sugerirali da novčana jedinica bude kruna, još nekoliko je bilo varijanti. I, naravno, on nije htio pristati na tu varijantu i uzeo je to. Za mene je to strašna poruka. Za mene je to strašna poruka jer to je izravna veza sa endehazijom. Bavim se numizmatikom već više od 30 godina i, dakako, u povijesti hrvatskog naroda nikad kuna nije bila novčana jedinica.“

Hrvatskim ulaskom u Europu i kuna će konačno u ropotarnicu povijesti:

„Vjerojatno ući ćemo za nekoliko godina u Europsku uniju i onda će se sve to skupa, čini mi se, zaboraviti, ali ja bih htio da se to zaboravi što prije, ja bih htio da se to zaboravi jučer.“

No, povijest, onaj njen crni dio, ne silazi sa hrvatskih ulica. Jučer je u centru Drniša osvanulo veliko U, na nedavnom Thompsonovom koncertu na glavnom zagrebačkom trgu bilo je posjetilaca u ustaškim uniformama, a neki makarski maturanti su se za školski godišnjak slikali sa nacističkim obilježjima kao da nikad nisu pročitali ili čuli priču iz Auschwitza sličnu ovoj:

„Kad je svaki dan dolazilo nekoliko transporta Jevreja, pa odvajanje djece, bolesnih na jednu stranu, a ovi koji su bili mlađi na drugu stranu, i poslije sat, dva ovi su se već pušili u krematoriju, dizao se veliki, plameni dim...“

Možda su je i čuli, ali nju je prekrila ustaška poskočica „Jasenovac i Gradiška Stara“ u izvedbi pokojnoga Joška Tomčića i Marka Perkovića Thompsona:

„Jasenovac i Gradiška Stara,

Jasenovac i Gradiška Stara,

to je kuća Maksovih mesara,

to je kuća Maksovih mesara...

I dok Thompson niječe da je to njegov glas i da je on ikada pjevao ovu pjesmu i dok se u intervjuima ograđuje od ustaštva, još nikada nije skupio snage da i svojoj publici uputi takvu poruku.

No, izgleda, upravo radi puta u Europsku uniju, država je počela upućivati snažnije poruke. Kažnjen je jedan mladić koji je na Thompsonovom koncertu nosio slovo U na kapi, a, između ostaloga, zbog propusta na tom koncertu je smijenjen načelnik zagrebačke Policijske uprave. Organizatori su, naravno, netaknuti što se tiče zakona, ali ne i javnosti. Skupina od 27 javnih osoba javno je prozvala zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića i zbog pokroviteljstva nad Thompsonovim koncertom. Splitska policija je obavijestila Državno odvjetništvo o makarskim srednjoškolcima i njihovim slikama sa nacističkim obilježjima, a ustaški grafit u Drnišu je danas brže-bolje prebojan.

Jeste da ima i nacističkih i ustaških manifestacija, ali na njih se reagira češće i odlučnije, slaže se s tim i Zdravko Bazdan:

„Dakako zbog pristiska svijeta, svi smo svjesni da je to zbog pritiska svijeta. Ali bilo kako bilo, činjenica je da su se stvari apsolutno promijenile na bolje i mene to raduje, sve nas koji volimo svoju Hrvatsku, koji volimo svoju ustavnu Hrvatsku.“

Valjalo bi, naravno, još puno toga popraviti i ispraviti, primjerice skinuti ime ustaškog ministra Mile Budaka s ulica u Slavnskom Brodu i Pleternici, i kunu bi, koja je ipak bila sam ustaški novac, valjalo skloniti, kako upozorava Zdravko Bazdan koji je isto izjavio i u nedavnom intervjuu jednom dnevnom listu. Nakon toga je bilo reakcija:

„Javili su mi se ljudi iz raznih krajeva Hrvatske, zapravo trojica su mi se javila, iskazala su negodovanje zbog toga što pišem, što diram u kunu. Ali moram reći, također, da sam što preko e-maila, što preko mobilnog telefona, što izravno u susretima sa mojim sugrađanima dobio četiri komplimenta za ovo što sam kazao. Prema tome, izgleda da vodimo četiri prema tri.“

XS
SM
MD
LG