Dostupni linkovi

Thompsonova pjesma najveći evergreen


Marko Perković Thompson
Marko Perković Thompson

Hrvatski pjevač i desničar, Marko Perković Thompson, ponovno je, ali ovaj put ne svojom zaslugom, uzburkao hrvatsku javnost. Naime, njegova je pjesma "Zaustavi se vjetre", u prvom ciklusu novog glazbenog showa Hrvatske televizije "Evergreen", proglašena najvećim hrvatskim evergreenom u posljednjih 50 godina, što je zgranulo mnoge glazbenike i dobar dio publike.

Događajem u Opatiji "popljuvano" je 50 godina zabavne glazbe u Hrvatskoj – komentar je književnika i novinara Miljenka Jergovića:

"Stvar je vrlo jednostavna – u jednoj zabavnoj emisiji, koja se zvala Evergreen i koja je išla kao jedan dugi serijal, trebao je biti izabran najljepši hrvatski evergreen u zadnjih 60 godina. Tu su bile razne pjesmice iz pedesetih, šezdesetih i sedamdesetih, a među njima se kao kandidat našla pjesma hrvatskog radikalnog, desničarskog i proustaškog pjevača Marka Perkovića Thompsona. Thompsonova pjesma je pobijedila."
Za Thompsonov hit iz 1998. godine "Zaustavi se vjetre", u izvedbi Ivane Vrdoljak Vanne glasao je 5.641 gledatelj. Slijedi ga "Pismo ćali" (nekad nezaboravna izvedba Vice Vukova) s 3.194 glasa.
Drukčije se, kaže Jergović, i nije moglo očekivati jer kad se bira između političkog ekstremizma te Vice Vukova i Ive Robića pobijedi –Thompson:
"Ta pjesma je svojim sadržajem više-manje jedna bezazlena seoska pastorala, onakva kakvu desničari obično vole. Pobijedila je što je njen autor i pjevač ekstremni radikalni desničar."
I glazbeni kritičar i kolumnist Jutarnjeg lista, Branimir Pofuk, najveću grešku vidi u Hrvatskoj televiziji i stručnom žiriju koji je takvu pjesmu uopće uvrstio među evergreene hrvatske zabavne glazbe, koja je, kaže, proteklih desetljeća bila na puno višoj razini, pa i umjetničkoj:
"Pjesma Thompsona, u prvom redu, mislim da ne ispunjava neke osnovne kriterije starosti da bi bila evergreen. Što se tiče nekih ideoloških primjesa o toj odluci, tu me previše stvar ne uzbuđuje, zato što je upravo pjesma Zaustavi se vjetre jedna od onih koje nisu opterećene nekakvim ideološkim i kvazi-ideološkim sadržajem. Opterećuje je samo ime autora i njegovo ponašanje u nekim drugim situacijama."
Glazbeni kritičar Večernjeg lista, Arsen Oremović:

"Ne znam u ovom trenutku što je to što zapravo ljude, javnost ili medije više smeta. Da li se radi o tome što je za pjesmu evergreen svih vremena izabrana pjesma Thompsona ili zato što je izabrana pjesma koja je deset godina stara. Pobijedila je sa svega oko 5.000 glasova. Ne znam da li je to uopće dovoljan broj glasova nakon kojih bi trebala cijela zemlja sada biti na nogama i o tome polemizirati. Ljudi su tim neglasanjem pokazali da im do toga uopće nije ni stalo."


Pjevač Drago Diklić, čije mnoge pjesme većina glazbenika svrstava u kategoriju evergreena, samo se gorko nasmijao:

"Mene veseli da je upravo tak ispalo. Bar se sada o evergrinima kao o pojmu priča. Tu su lončići pobrkani, pa je onda i došlo do toga svega. Naravno da treba za evergreen najmanje 20, a po američkim standardima i 30 godina, da bi se uopće neka pjesma smatrala vječnom melodijom u tom smislu."
Jedna od najeminentnijih hrvatskih jazz i rock pjevačica, Zdenka Kovačiček, kaže da je izbor i nije iznenadio:

"To sam i očekivala. To je slika naše današnje glazbene stvarnosti uvjetovane nekim političkim previranjima kod nas kao što je Thompsonova pjesma. Bez obzira što smo mi imali rat i što imamo novu državu, kriteriji bi trebali biti visoki, kao što su nekada bili."
XS
SM
MD
LG