Dostupni linkovi

Thaci optimističan o planu sprovođenja sporazuma


Hašim Tači
Hašim Tači
Premijer Kosova, Hashim Thaci izrazio je u četvrtak optimizam da će se na sledećem sastanku sa premijerom Srbije, Ivicom Dačićem, postići dogovor o planu sprovođenja sporazuma od 19. aprila.

Posrednik u dijalogu, visoka predstavnica EU Catherine Ashton, pozvala je dva premijera na sastanak u Brisel 21. maja.

„Verujem da će se postići dogovor oko vremenskih rokova za primenu i aktera koji će sprovesti sporazum, a to su kosovske institucije, EULEX, KFOR, OSCE i naravno, na osnovu odgovornosti iz sporazuma u cilju olakšavanja okolnosti i Srbija. Prema tome, bićemo aktivni kako bi se sporazum primenio što pre, a za to imamo i podršku međunarodne zajednice“, kazao je Thaci.

Premijer Thaci je dodao da primena sporazuma predstavlja izazov, ali je od vitalnog značaja i neophodna, i, kako je rekao, povratka nazad nema.

„Naš cilj i vizija je da radimo što više za građane Kosova gde god živeli, bez obzira na etničke razlike. Želimo da radimo zajedno sa Srbima na severu na realizaciji zajedničkih ciljeva, kako bi se stvorile nove demokratske okolnosti, održali slobodni izbori, i nastavili sa socioekonomskim investicijama, sve u cilju kreiranja boljih životnih uslova“, kazao je Thaci.

Predstojeći sastanak dva premijera će uslediti nakon dve runde neuspelih političkih razgovora njihovih predstavnika u Briselu.

Očekuje se da će se Thaci i Dačić dogovoriti o koracima primene sporazuma od 15 tačaka, a koji se uglavnom tiče formiranja asocijacije srpskih opština na Kosovu.

Inače, sporazum je pružio mogućnost Vladi Srbije da ima aktivnu ulogu u primeni, naročito na severu zemlje.

Tako je i usledila poseta prvog zamenika premijera Srbije, Aleksandra Vučića severu Kosova, a očekuju se i druge posete zvaničnika.

Ova uloga Beograda na Kosovu nije prošla bez reakcija kosovske opozicije. Poslanik pokreta Samoopredeljenje, Albana Gashi, uputila je kritike na račun kosovske vlade i zamenika kosovskog premijera, Hajredina Kuçija što je dozvolio ove posete.

“Odakle vama legitimnost da dozvolite predstavnicima Srbije da dođu na Kosovo, a koji svakodnevno ugrožavaju ustavni poredak Kosova?”, rekla je ona u obraćanju zameniku premijera, Kuçiju, tokom sednice Skupštine Kosova.

Kuçi je međutim odgovorio da srpski zvaničnici dolaze na Kosovo uz dozvolu koju izdaju vlasti u Prištini, i da su pritom oni obavezni da poštuju zakone Kosova.

“U odnosu sa Srbijom, kada su u pitanju zvanične posete postoje procedure koje se trebaju ispoštovati, zato što se oni zaustavljaju na granici. Oni koji dolaze, trebaju da ispoštuju naše zakone. Nemojte se brinuti o tome zato što je on (Vučić) ovaj put došao i ispoštovao naše zakone i procedure. Trebate upitati njega zašto je prihvatio dozvolu Republike Kosova, a ne nas što smo mu dopustili da dođe”, kazao je Kuçi.
XS
SM
MD
LG