Dostupni linkovi

Priština okrivila Beograd za nespremnost u sprovođenju sporazuma


Hajredin Kuçi
Hajredin Kuçi
Neuspeh druge runde razgovora u Briselu o planu implementacije sporazuma o normalizaciji odnosa dve zemlje je posledica opstrukcije srpske strane, izjavio je šef kosovske delegacije u ovim razgovorima Hajredin Kuçi.

On je dodao da se kod srpske strane primećuje i neka vrsta pokajanja zbog postignutog sporazuma, te da sada Beograd insistira na temama koje nisu predviđene u sporazumu od 15 tačaka.

„Primetili smo da je srpska strana spremna na odlaganja, kao da se pokajala, ako mogu tako reći, za ono što je do sada potpisala. Ima tendencija i da se diskutuje o stvarima koje nisu u sporazumu ili koje prevazilaze njegov okvir. Kosovska strana je spremna da sprovede sporazum od tačke do tačke, ali nismo spremni na nove pregovore pre nego što se sprovede ovaj sporazum“, kazao je Kuçi.

On je dodao i da se dve strane ne mogu dogovoriti o predlogu plana sprovođenja sporazuma koji je predložio direktor za zapadni Balkan u spoljnoj službi EU, Fernando Đentilini, te je stoga zatražio da se sledeći sastanak održi na nivou premijera.

Zamenik kosovskog premijera je, međutim, izrazio ubeđenje da sporazum Thacija i Dačića od 19. aprila nema alternativu, i da će se on implementirati bez obzira na odlaganja koja radi srpska strana. Tim sporazumom, dodao je on, Kosovo će uspostaviti svoj suverenitet na severu zemlje.

„To je međunarodni sporazum, sa jakim garancijama EU i ostalih država. Verujemo EU i verujemo SAD-u. Srbiji nismo verovali ni kad smo postigli sporazum. Implementacija će se dogoditi i uspostavljanje našeg suvereniteta na celoj teritoriji nema alternative, sa ili bez sporazuma“, naglasio je Kuçi

U vezi razgovora o planu sprovođenja izjasnio se i specijalni predstavnik EU na Kosovu Samuel Žbogar.

On je kazao da je potrebno strpljenje, ali naglasio i da dve strane nemaju još puno vremena, obzirom da se bliži dan kada članice EU odlučuju o integraciji Srbije i Kosova.

“Imamo još malo vremena i nadam se da će obe strane mudro iskoristiti ovo vreme. Optimista sam o postizanju dogovora o planu implementacije u bliskoj budućnosti. Optimista sam o implementaciji. Trebamo videti implementaciju čak i pre kraja juna”, rekao je Žbogar.

S druge strane, šef EULEX-a Bernt Borshard je kazao da će se odgovornost ove misije u procesu sprovođenja sporazuma odrediti planom implementacije.

U međuvremenu, Maja Kocijančić, portparolka visoke predstavnice EU Ketrin Ešton, je kazala da se dijalog Kosova i Srbije nastavlja na svim nivoima i da se ovog meseca očekuje sastanak i premijera dve zemlje.
XS
SM
MD
LG