Dostupni linkovi

Beograd i sever Kosova: Smanjena provalija


Aleksandar Vučić u poseti Mitrovici, 12. maj 2013.
Aleksandar Vučić u poseti Mitrovici, 12. maj 2013.
Iako se nakon posete vicepremijera Aleksandra Vučića Leposaviću i Mitrovici nije potpuno otopilo nepoverenje predstavnika Srba sa severa Kosova prema vlasti u Srbiji, saldo njegovih susreta sa građanima i predstavnicima tamošnjih opština nailazi uglavnom na pozitivne ocene.

Da je Vučićev odlazak na sever Kosova i susret sa građanima i tamošnjim čelnicima imao blagotvoran efekat jer je postignut ozbiljan pomak u pravcu uveravanja kosovskih Srba da je briselski sporazum bio maksimum koji se mogao postići i da on, pored mana sadrži i koristi po njih, ocenio je Marko Đurić, savetnik predsednika Srbije Tomislava Nikolića.

Sličnu ocenu izneo je i funkcioner Srpske napredne stranke i predsednik skupštinskog odbora za Kosovo Milovan Drecun. On je rekao da se može govoriti o suštinskom pomaku na putu realne percepicije briselskog sporazuma, pri čemu je marginalizovano ekstremno tumačenje tog sporazuma.

"Čini mi se da je postignut kompromis između Srbije i Srba sa Kosova a on se ogleda u tome da je Srbima na severu postalo jasno da Srbija ne može da ide korak unazad, da oni prihvataju takvo stanje, ali da će nastojati da u narednom periodu, što je više moguće, poboljšaju svoj položaj u sporazumu postignutom u Briselu", kazao je Drecun.

I šef poslaničke grupe Socijalističke partije Srbije Branko Ružić ocenio je da je posetom prvog potpredsednika Vlade Srbije Aleksandra Vučića severu Kosova napravljen veliki iskorak u afirmaciji odluke vlade, parlamenta i briselskog sporazuma.

Kosovski Srbi u Mitrovici protestuju protiv sporazuma tokom posete Vučića, 12. maj 2013.
Kosovski Srbi u Mitrovici protestuju protiv sporazuma tokom posete Vučića, 12. maj 2013.
Iako se nakon posete vicepremijera Aleksandra Vučića Leposaviću i Mitrovici nije potpuno otopilo nepoverenje predstavnika Srba sa severa Kosova prema vlasti u Srbiji i uprkos tome što oni nisu prihvatili briselski sporazum, Vučić je, kako ocenjuju analitičari, napravio politički hrabar potez i sagledao stvarnu situaciju na severu Kosova, gde među ljudima vlada strah i zebnja zbog promene situacije. Zamenik direktora vladine Kancelarije za Kosovo Krstimir Pantić izjavio je da je tokom posete Vučića severu Kosova napravljen mali pomak i da se nada da će vlada i samouprave sa severa Kosova pronaći zajednički jezik.

“Poseta prvog potpredsednika Vlade Aleksandra Vučića i razgovor sa odbornicima četiri skupštine opštine je jedini mogući način da se razreše problemi i nesporazumi koji postoje na relaciji između Vlade Srbije i lokalnih samouprava. Meni je drago što su i predsednici opština i ogromna većina odbornika izrazili stav da se bez države Srbije problemi koji postoje na Kosovu i Metohiji ne mogu razrešiti. Opšti je stav da se mora nastaviti zajedno sa državom, da se problemi rešavaju u koordinaciji i ovo je samo početak onoga što će uslediti u narednom periodu, a to je mnogo češća komunikacija ne samo sa odbornicima već i građanima koji žive na severu Kosova”, rekao je Pantić.

Splasnule tenzije

Ne postoji brzo i lako rešenje, ali postoji šansa da se nađe zajednički imenitelj i prihvati ono što je moguće, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa Oliver Ivanović, predsednik Građanske inicijative Srbija, demokratija, pravda i bivši državni sekretar za Kosovo.

Oliver Ivanović
Oliver Ivanović
“Vučić je napravio hrabar, u političkom smislu rižičan, potez, ali suočio se sa ljudima, čuo je njihove argumente. Čuo je, doduše, i neke potpuno nekritičke prigovore, ali je sagledao situaciju jer situacija iz Beograda izgleda sasvim drugačije. Neke odgovore je dao, mnoge nije, ali je ovo početak jednog dugog puta saradnje, komunikacije sa kosovskim Srbima koja je pomalo zapostavljena u poslednjih nekoliko godina. Nije ni moja vlada bila ništa bolja u tom smilu i ja isto preuzimam deo kritike za to, ali mislim da je sada sazrelo u glavama svih da ne postoji lako i brzo rešenje, ali da postoji šansa. U nedelju je bila na delu polarizacija na partije koje pripadaju opoziji u Srbiji i na stranke koje participiraju u vlasti Srbije koje su bile prilično tihe, ali je to veliki pomak i to je dobar znak”, kazao je Ivanović.

Upitan da li na kraju očekuje dogovor čiji rezultat će biti prihvatanje briselskog sporazuma od strane predstavnika Srba sa severa Kosova, Ivanović kaže:

“Očigledno je da kod svih Srba vlada strah i zebnja zbog promene stanja na terernu. Mislim da smo na početku jednog dugog puta i da to neće biti lako, a ni brzo. Mislim da je najnepovoljnija stvar što imamo malo vremena, odnosno, što nas se gura u kratkom vremenskom intervalu. To može biti jako opasno i ja zato apelujem i na vlast i na moje kolege ovde da budu razumni i da tražimo zajednički imenitelj, ono što je moguće. Insistirati na promeni stava Vlade po pitanju sporazuma potpuno je iluzorno i besmisleno, to je gubitak energije i vremena, a stvara i lažnu nadu kod velikog broja ljudi koji ovde žive. Prema tome, nužna je koncentracija na ono što je moguće promeniti”, ocenjuje Ivanović.

Nakon posete Vučića severu Kosova, ima se utisak da su tenzije nešto manje nego pre te posete, ocenjuje za Radio Slobodna Evropa i Aleksandar Popov iz novosadskog Centra za regionalizam.

“Uz sve one neugodnosti koje je imao u Kosovskoj Mitrovici, gde su se organizovali bivši radikali i DSS, gde je dočekan i zvižducima, mislim da je Vučić na neki način ipak uspeo da uveri Srbe sa Kosova da alternative onome što je dogovoreno u Briselu nema, ili, ako je ima, to je daleko gora varijanta koja bi verovatno bila pogubna za njih jer ne garantuje opstanak Srba na Kosovu, posebno ne u onim okolnostima u kojim oni misle da bi mogli da opstanu ukoliko se ne primeni briselski sporazum. U tom smislu, mislim da su pale tenzije i da je povećano poverenje Srba sa severa Kosova u Vladu Srbije i pregovarački tim koji je postigao dogovor u Briselu. No, ja ne mislim da će to ići lako, tim pre što je ovo načelan dogovor, a u implementaciji ima niz konkretnih praktičnih stvari koje treba realizovati i koje će se, na kraju krajeva, ticati konkretne situacije, posebno u severnom delu Kosova. U tom smislu ne očekujem da će sve ići glatko, ali prvi korak je učinjen i mislim da otvara perspektivu da i Srbi sa Kosova budu kooperativni u realizaciji ovog dogovora”, ocenjuje Popov.
XS
SM
MD
LG