Dostupni linkovi

Moguće zakonske izmene zbog primene sporazuma


Skupština Kosova
Skupština Kosova
Da li će za sprovođenje briselskog sporazuma biti potrebne zakonske izmene pitanje je debate koja se odvija na političkoj sceni na Kosovu.

Mišljenja su različita, ali, veruje se da će se to pitanje razjasniti nakon što se dve strane dogovore o implementacionom planu ovog sporazuma, i kada se konačno bude saznalo da li će biti potrebna njihova ratifikacija u Skupštini.

Portparol predsednice Kosova, Arbër Vllahiu izjavio je za RSE da u aktuelnim zakonima na Kosovu postoji dosta prostora da se sporazum postignut u Briselu primeni.

„Predsednica je rekla da će učiniti sve ono što je potrebno da se postignuti sporazum u Briselu između Republike Kosova i Republike Srbije u potpunosti primeni, zato što je to u interesu svih građana. Predsednica je rekla da je sve ono što je postignuto sporazumom zagarantovano Ustavom i zakonima Kosova, i da u aktuelnim zakonima ima dovoljno prostora da se sporazum primeni“, kazao je Vllahiu.

S druge strane, predsednik Komisije za zakonodavstvo u Skupštini Kosova, poslanik Arben Gashi iz Demokratskog saveza Kosova smatra će se pitanje izmene zakona razjasniti kada se postigne dogovor o implementaciji sporazuma, a naročito kada se sazna da li će biti potrebna njegova ratifikacija u Skupštini.

U izjavi za RSE on je naveo da ukoliko se sporazum nađe pred Skupštinom, on će dobiti snagu međunarodnog sporazuma i kao takav biće iznad zakona.

„Kada su u pitanju međunarodni sporazumi, njihova je snaga iznad unutrašnjeg zakonodavstva, i sigurno je da se zakonodavstvo treba prilagoditi sporazumu koji se ratifikuje u Skupštini. Ali, ovo pitanje je još uvek otvoreno jer se treba videti da li je potrebna ratifikacija, a drugi element je pitanje posledica ovog sporazuma. Moje prvobitno mišljenje je da su zakonske promene ipak potrebne“, kazao je Gashi.

On dodaje i da je zatražio od vlade da pored plana implementacije o kojem će se u Briselu ponovo razgovarati 21. maja, Vlada Kosova izradi i svoj konkretan, detaljniji plan, kako bi se uvidelo da li su potrebne eventualne zakonske promene i kakve će posledice imati ovaj sporazum.

U međuvremenu, u Vladi Kosova potvrđuju da je takav plan već izrađen.

Zamenik kosovskog premijera, Hajredin Kuçi je izjavio da je ovaj plan sada u rukama međunarodnih predstavnika.

„Priština je imala detaljan plan implementacije koji je prosleđen i međunarodnim predstavnicima. To je jedan racionalan i sprovodljiv plan, a ne samo plan dobre volje, već on omogućava puno angažovanje institucija u sprovođenju sporazuma“, kazao je Kuçi.

Kosovski mediji preneli su u nekoliko navrata da su tačke 10 i 11 sporazuma postignutog u Briselu protivustavne, jer se, na osnovu njih, deli jedinstveni sudski sistem Kosova.
XS
SM
MD
LG