Dostupni linkovi

Tek trećina zaposlenih u domovima za starije želi cijepljenje


Korisnica i uposlenice doma za starije (ilustrativna fotografija)
Korisnica i uposlenice doma za starije (ilustrativna fotografija)

Od više od 3.500 korisnika u 11 zagrebačkih javnih domova za starije osobe njih 74% reklo je da bi se cijepilo protiv korona virusa, pokazuje analiza odgovora na Upitnik o organizaciji cijepljenja protiv COVID-a 19 Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike.

I dok je ta brojka ohrabrujuća, jer pokazuje visoku svijest starije populacije o tome da su oni najugroženiji i da je cjepivo jedino pouzdano oružje protiv epidemije, podaci za zaposlene su alarmantni.

Naime, od 1.373 zaposlenih u zagrebačkim javnim domovima za starije, svega 493 zaposlenih ili 36% od ukupnog broja izjasnilo se za cijepljenje.

Prva vakcinisanja pre Božića
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:06:14 0:00

Što kaže sindikat umirovljenika?

Preliminarni podaci pokazuju da je slično i u drugim dijelovima Hrvatske.

Ove brojke dodatno zabrinjavaju, jer su upravo domovi za starije u ovoj epidemiji najizloženiji zarazi, a iz njih u bolnice često stižu i najteži pacijenti. Dodatno, prosjek godina do sada preminulih od bolesti COVID-a 19 u Hrvatskoj je 76 godina, što pokazuje da su stariji najugroženija među svim ugroženim skupinama.

"Ovo je predelikatna stvari da bi se mogla ostaviti na slobodan izbor zaposlenima u domovima", kaže za Radio Slobodna Europa (RSE) predsjednica Sindikata umirovljenika Hrvatske Jasna Petrović, zalažući se da oni budu jedna od kategorija za koje cijepljenje mora biti obavezno.

"Pretpostavljam da će to trebati biti obvezno, kao što bih preporučila da bude obvezno za sve zdravstvene radnike, za sve radnike u obrazovanju i sve druge koji u svom radu komuniciraju s većim grupama osoba. Takva bi radna mjesta trebala biti pokrivena zaštitom. Ne znam zbog čega bi se to moglo tolerirati i ostaviti kao pravo slobodnog izbora, ako je posve jasno da onda nema zaustavljanja pandemije i da ćemo i dalje samo brojati mrtve", pita se Jasna Petrović.

Riječi nadležnih

Pročelnica zagrebačkog Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Romana Galić kazala je novinarima kako taj postotak za zaposlene "i nije tako loš" i ponudila moguće objašnjenje tako malog broja zainteresiranih za cijepiljenje protiv korone.

"Moram vam reći da je skoro stotinjak naših djelatnika već prebolilo COVID-19. Možda u tome i leži razlog zašto nisu pozitivno odgovorili u većem postotku, a mahom su se za cjepivo odlučivali oni djelatnici koji su direktno u njezi korisnika", kazala je Romana Galić.

Predsjednica umirovljeničkog sindikata zaprepaštena je izjavama gradske ministrice socijalne skrbi.

"Za te ljude treba hitno održati radionice i predavanja – sada tu govorim i o djelatnicima Gradskog ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom - jer, ako nisu svjesni da su životi korisnika u njihovim rukama, kroz odluku hoće li se cijepiti osoblje u domovima za starije, onda su promašili profesiju", poručuje im Jasna Petrović.

Podaci iz Upitnika

Aktualno u ovih 11 javnih zagrebačkih domova za starije ima 196 zaraženih korisnika, od kojih je 22 u bolnicama. Njih uglavnom zaraze zaposleni u tim domovima, osobito oni koji su asimptomatski.

RSE zatražio je od Ministarstva rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike informaciju o tome kakvi su odgovori na njihov Upitnik o organizaciji cijepljenja protiv COVID-a 19 stigli iz drugih dijelova Hrvatske.

Pristigli podaci potvrđuju odgovornost korisnika u domovima za starije, ali i u najmanju ruku nonšalantan odnos prema cijepljenju zaposlenih u domovima za starije.

Kako stoji u njihovom odgovoru, Ministarstvo rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, na zamolbu Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo uputilo je svim pružateljima usluge smještaja i organiziranog stanovanja, njih 953, "Upitnik organizacija cijepljenja protiv COVID-a 19".

Upitnik je do sada ispunilo 534 pružatelja navedenih usluga. Upitnikom su traženi podaci o iskazu interesa za cijepljenje protiv COVID-19 od strane korisnika i zaposlenika i način mogućnosti različitih oblika organizacije cijepljenja. Na ovom uzorku, od ukupnog broja smještenih korisnika kod navedenih pružatelja usluga - njih 23 944, interes za cijepljenjem iskazalo je 17 654 korisnika, dakle 73,7%.

Od ukupnog broja radnika kod navedenih pružatelja usluga - njih 12 036, interes za cijepljenjem iskazalo je 4 913 radnika, dakle 40,8%.

Prema podacima sa ove 534 adrese, najsolidarniji su zaposleni u domovima za starije u Ličko-senjskoj županiji – od njih 54 cijepio bi se 41. Najmanje solidarnosti sa korisnicima domova pokazuju zaposleni u domovima za starije u Šibensko-kninskoj županiji – od njih 245 cijepilo bi ih se svega 34.

Prve doze cjepiva u siječnju

Prve doze cjepiva stižu u Hrvatsku u prvom tjednu siječnja. Radi se o 125.000 doza cjepiva, što će biti dovoljno za 62.250 korisnika, a potom sljedeće količine stižu u tjednom ritmu.

Odgovorni najavljuju sveobuhvatnu nacionalnu kampanju kako bi se što više građana cijepilo, jer cjepivo efikasno zaustavlja epidemiju tek ako je procijepljenost populacije oko 70%. Za sada nitko ne spominje mogućnost obaveznog cijepljenja.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG