Dostupni linkovi

Političke izjave sužavaju mogućnosti poseta Kosovu


Boris Tadić
Boris Tadić
Izjave predsednika Srbije Borisa Tadića da će Srbija ući u Evropsku uniju zajedno sa Kosovom kao njenin delom predstavljaju kršenje dogovora da srpski predsednik prilikom posete Kosovu ne daje političke izjave i na neki način to sužava mogućnosti narednih dolazaka na Kosovo, ocenjuju u kabinetu predsednika Kosova Fatmira Sejdiua.

Predstavnici opozicije i politički analitičari ocenjuju da je nezavisno od verskog karaktera koji je dat ovoj poseti ona prevashodno bila politička.

„Na žalost predsednik Tadić kao i sav zvanični Beograd ne odustaju od destruktivnog pristupa Kosovu. I u jučerašnjim izjavama predsednika Tadića, koliko god je pokušao da ovoga puta bude uzdržan nije mogao da ne kaže da je Kosovo navodno deo Srbije, iako i sam dobro zna da je on juče bio u drugoj državi. Boravio je u Republici Kosovo, koja je nezavisna i suverena država“,
rekao je portparol predsednika Kosova Xhavit Beqiri i dodao da su težnje naroda i institucija Kosova što brža integracija u Evropsku uniju, NATO i druge međunarodne institucijame, ali svakako ne zajedno sa Srbijom, već kao nezavisna i suverena država.

Beqiri je ocenio da na neki način predsednik Tadić ovakvim izjavama sužava mogućnost dolaska na Kosovo.

„ Na neki način predsednik Tadić sužava puteve drugih dolazaka na Kosovo. On je sam kriv što sužava puteve saradnje i kretanja“, ocenio je Beqiri.

I dok u Kancelariji Specijalnog izaslanika EU na Kosovu, koji je posredovao između Prištine i Beograda u poseti predsednika Tadića nisu želeli da komentarišu izjave srpskog predsednika, potpredsednik opozicione Alijanse za budućnost Kosova Ardian Gjini kaže da su institucije Kosova trebale dublje da razmišljaju, iako, kaže Gjini, zna se u kakvoj su situaciji, da se mnogo ne pitaju, ali su svakako trebale reći celom svetu da bez povratka tela svih Albanaca na Kosovu, bez dobrog ponašanja na severu zemlje predsednik Srbije ne može da poseti Kosovo.

„ Predsednik Srbije nije patrijarh, on je predsednik, političar, izabran glasovima naroda u Srbiji i ne može on da dođe samo u versku posetu Kosovu. Njegovu posetu je trebalo usloviti prenoženjem tela svih Albanaca ubijenih tokom rata, koja su preneta i ponovo sahranjena u Srbiji, povlačenjem pripadnika tajnih službi sa Kosova i drugačijim ponašanjem na severu Kosova. Ispunjavanjem tih uslova je trebalo usloviti dolazak predsednika Srbije na Kosovu“, kaže Gjini i ističe kako ovakvo ponašanje institucija nije uopšte državotvorno.

Politčki analitichar Belul Beqaj kaže kako je na Kosovu boravio predsednik Srbije a ne neki verski poglavar.

„ Mislim da je zahtev da predsednik Tadić ne daje politčke izjave neodrživ jer na Kosovu nije došao neki verski poglavar već srpski predsednik. Sama činjenica da je predsednik Srbije došao na Kosovo ima pre svega politički smisao. Činjenica da je povod za dolazak verski aspekat je prema mom mišljenju marginalan u odnosu na njegovu posetu koja je političke prirode“.


Beqaj ističe da nije prvi a sigurno ni poslednji put da predsednik Tadić daje političke izjave i da će one imati politički smisao čak i kada bi u suštini imali verski motiv.

Odgovarajući na novinarsko pitanje, predsednik Tadić je juče u Manstiru Visoki Dečani izjavio kako ne bi voleo da vidi samo Srbiju, što znači i Kosovo u Evropskoj uniji, već sve zemlje regiona Jugoistočne Evrope da se što je pre moguće integrišu u EU, po mogućnosti 2014. godine.
XS
SM
MD
LG