Dostupni linkovi

Tadić: Poruka mira za sve građane Kosova


Boris Tadić
Predsednik Srbije Boris Tadić je oko 14 časova stigao u manastir Visoki Dečani gde će zajedno sa monaštvom i Srbima sa Kosova prisustvovati obeležavanju Badnje večeri i Božića.

Istovremeno u selu Dečani su organizovani protesti na koje je juče pozvao Pokret samoopredeljenje.

Po dolasku u manastir predsednik Tadić je čestitao praznik svim građanima Kosova.

Tadić je rekao da poruku mira upućuje svima koji obeležavaju ovaj veliki hrišćanski praznik, ali i onima koji ga ne slave.

"Ovo je istovremeno i prilika onima koji su bili u zavadi i nesporazumuma da pruže ruku jedni drugima, da se razumeju bolje nego u ranijem periodu,"
kazao je Tadić.

"Tako i kao predsednik Srbije danas u Visokim Dečanima upućujem u ime građana Srbije i države poruku mira verujući da je mir potreban više nego išta na ovom zajedničkom prostoru na kome živimo, da je mir potreban svim narodima, jer svi imamo zajedničku sudbinu na ovom teškom i kompleksnom prostoru,"
kazao je predsednik Srbije.

KULTURNA BAŠTINA ČITAVOG SVETA


Tadić je rekao da će svake godine bez obzira da li će biti na funkciji predsednika Srbije dolaziti u Visoke Dečane za Božić ili Uskrs, ili u drugim prigodama.

"Ovde nije reč samo o tradiciji nego i o potrebi. Istovremeno, naši manastiri, Visoki Dečani i naša Srpska pravoslavna crkva, predstavljaju i garanciju našeg identiteta što je pitanje sa kojim se danas svi narodi suočavaju. Zbog toga položaj naših manastira, naš status na ovim prostorima, imaju fundamentalni značaj za naš identitet", istakao je Tadić.

On je naglasio da neki od manastira nisu samo kulturna baština Srbije, nego i kulturna baština čitavog sveta.

Komentarišući navode novinara da se evropski zvaničnici sve češće pitaju šta čini današnju Srbiju, on je rekao da je država Srbija kao i uvek u istim granicama sa svoje dve pokrajine, i istakao da na današnji dan na tom svetom mestu ne treba postavljati takva pitanja.

U Dečanima su, kako javljaju prištinski mediji oko 15 časova počeli protesti meštana ove opštine.

Inače, poseta srpskog predsednika je praćene velikim merama obezbeđenja i novinari su danas bili na muci da od domaćih i međunarodnih zvaničnika dobiju informacije o agendi posete.

Kao i prilikom poslednje posete, 17. aprila prošle godina na Uskrs i ovom prilikom o bezbednosti predsednika Tadića se brinu pripadnici međunarodnih mirovnih snaga KFOR-a.

I dalje je nepoznanica hoće li predsednik Srbije obići selo Osojane u opštini Istog koje je nastanjeno Srbima, pošto iz vlada, ali i drugih institucija nema informacija o tome.

Zamenik premijera Kosova Hajredin Kuči je sinoć prištinskim medijima izjavio da najverovatnije poseta Osojanima neće biti dozvoljena.

Pogledajte komentare (1)

Ovaj forum je zaključen
XS
SM
MD
LG