Dostupni linkovi

Mesić pomera posetu Kosovu zbog Božića


Stjepan Mesić
Stjepan Mesić
Predsednik Hrvatske Stjepan Mesić putuje na Kosovo u petak, 8. januara jer je zvanični Beograd njegovu posetu, prvobitno planiranu za sutra, 7. januar, na Božić po Julijanskom kalendaru, shvatio kao provokaciju.

To je sinoć izjavio Mesićev savetnik za spoljnu politiku Tomislav Jakić na Hrvatskoj radioteleviziji. Jakić je objasnio da je Mesićeva zvanična poseta Kosovu prvobitno planirana za 7. januara iz "tematskih razloga" i "bez zle namere".

"Pomerili smo je za jedan dan kada smo videli da se u Beogradu taj datum shvata kao provokacija", rekao je Jakić povodom Mesićevog odlaska na Kosovo gde će mu zvanično biti uručena titula počasnog građana Prištine. Ta informacija dodatno je zaoštrila, inače, loš odnos dve susedne države.
Tadić više puta odlagao posetu Zagrebu - tvrde u Mesićevom kabinetu

Upitan zašto predsednik Hrvatske na kraju svog mandata posećuje susedne zemlje, ali ne i Srbiju, Jakić je odgovorio da je postojao dogovor da predsednik Srbije Boris Tadić poseti Hrvatsku prošle, 2009. godine, a da mu Mesić uzvrati posetu.

On je naveo da je Tadić, međutim, tri puta odložio svoj dolazak u Zagreb, od kojih je poslednji bio predviđen za septembar 2009. godine.

Jakić je kazao da je hrvatsko svedočenje u korist Kosova pred Međunarodnim sudom pravde koji razmatra legalnost proglašenja nezavisnosti, "logičan korak" jer je Hrvatska u Hagu ponovila razloge zbog kojih je priznala Kosovo.
XS
SM
MD
LG