Dostupni linkovi

Vanredna vijest

Tadić na Kosovu za Božić


Predsednik Srbije Boris Tadić provešće Badnje veče i Božić u manastiru Visoki Dečani na Kosovu, saopšteno je danas iz Tadićevog kabineta.

U saopštenju se dodaje da je kabinet predsednika Srbije o Tadićevom boravku na Kosovu "po već ustaljenoj proceduri obavestio lično predstavnika visokog predstavnika EU za spoljnu politiku i bezbednost".

Međunarodna Civilna kancelarija (MCK) prenela je zahteve predsednika Srbije da povodom pravoslavnog Božića, 7. januara poseti Kosovo. Vlada Kosova je dala saglasnost za ovu posetu.

Zamenik premijera Kosova, Ramë Manaj je izjavio za RSE da je vlada dobila pismo MCK i da će dozvoliti posetu predsednika Tadića, pod određenim uslovima.

„On dolazi na Kosovo, ali ne može da zloupotrebi svoju posetu za političke govore. To su primedbe koje su iznete i MCK, kojoj je ukazano na ovaj kontekst i okolnosti posete. Na taj način se dozvoljava poseta predsedniku Srbije“
, rekao je Manaj.

Politički analitičari u Prištini nameru predsednika Tadića da poseti Kosovo vide kao nastavak provokacija prema Kosovu.

Agron Bajrami, glavni i odgovorni urednik dnevnika „Koha Ditore“ ocenjuje da institucije Kosova ne treba da ćute povodom ove provokacije.

„Mislim da institucije Kosova imaju obavezu da tretiraju ovakve negativne poteze koji dolaze iz Srbije i Beograda. Takođe mislim da je krajnje vreme da se u vezi sa ovim kretanjima više konsultuju međusobno, a manje sa međunarodnim faktorom, koji zarad očuvanja „mira“ insistira da zvanična Priština zatvara oči pred provokacijama i tendencijama destabilizacije zemlje koje dolaze iz Beograda“,
rekao je Bajrami.

USKORO U POSETI I MESIĆ

On ističe da kosovske institucije i politička elita treba da promene politički mentalitet i svojim ponašanjem pokažu da je Kosovo stvarno nezavisna i suverena država.

„Jedno od glavnih pitanja je da umesto da čekamo da nas izazivaju različiti zvaničnici koji su, slobodno možemo reći, neprijatelji Kosova, a koji dolaze iz Beograda, vreme je da se iz Kosova izaziva. Mislim da je Tadić trebalo da dobije poziv predsednika Sejdiua za sastanak sa predsednicima zemalja regiona, a ne da se čeka da Tadić dođe na Kosovo bez poziva i da još jednom na najbrutalniji način ugrožava suverenitet i integritet Kosova“,
kaže Bajrami.

Poslednji put predsednik Tadić je na Kosovu boravio 17. aprila, povodom pravoslavnog Uskrsa, kada je posetio Manastir Dečane. Dolasku na Kosovo je prethodio zahtev MCK i saglasnost institucija Kosova.

Tada su institucije Kosova skrenule pažnju da će predsedniku Srbije, ukoliko bude davao bilo kakve političke izjave, biti zabranjena poseta Kosovu, nezavisno da li dolazi u službenu ili privatnu posetu.

Kosovo će tokom ove nedelje, tačnije 8. januara posetiti i predsednik Hrvatske Stipe Mesić kojem će u Prištini biti organizovan doček na državnom nivou.

Pored proglašavanja za počasnog građanina opštine Priština, Mesić će se obratiti poslanicima Skupštine Kosova dok će mu predsednik Kosova Fatmir Sejdiu dodeliti jedno od najviših odlikovanja.

Vaše mišljenje

Prikaži komentare

XS
SM
MD
LG