Dostupni linkovi

Tači: Naredni koraci biće u skladu sa Ustavom


Predsednik Kosova Hašim Tači
Predsednik Kosova Hašim Tači

Predsednik Kosova Hašim Tači izjavio je nakon sastanka sa liderima tri najveće političke partije na Kosovu da će svi njegovi naredni koraci biti transparentni i u skladu sa Ustavom, zakonima i ranijim praksama.

"Proces će biti zasnovan na konsultacijama, Ustavu i zakonima, a o čemu ću informisati javnost čim završim sa svim konsultacijama koje će se održati i u četvrtak", kazao je Tači.

Tači će se u četvrtak sastati još sa liderima Alijanse za budućnost Kosova i Inicijative za Kosovo, Ramušom Haradinajem i Fatmirom Ljimajem, a potom i sa predstavnicima Srpske liste i ostalih manjinskih zajednica.

Konsultacije predsednika sa političkim partijama

Predsednik Kosova Hašim Tači (Hashim Thaçi) počeo je danas konsultacije sa liderima političkih partija na Kosovu nakon izglasavanja nepoverenja Vladi Aljbina Kurtija 25. marta.

Tači se odvojeno sastao sa premijerom na dužnosti, Kurtijem, inače predsednikom pokreta Samoopredeljenje, liderom Demokratskog saveza Kosova Isom Mustafa i liderom Demokratske partije Kosova, Kadrijom Veselji.

Kurti je na početku izjavio da razgovori mogu da se vode samo o određivanju datuma novih prevremenih izbora.

Nakon sastanka, Kurti je izjavio da zbog korona virusa, izbori mogu da se odlože na nekoliko dana te dodao da drugog rešenja nema.

"Ustav Kosova ne daje mogućnosti u aktuelnom političkom kontekstu, da imamo novu vladu bez nove Skupštine, bez izbora. Predsednik je obećao da će poštovati Ustav, zakone i ranije prakse. Tako da smo naglasili nas stav da predsednik Kosova ne treba da se bavi imenima (kandidatima za premijera) i partijama, već datumom novih izbora u ovogodišnjem kalendaru", kazao je Kurti.

Tači je mišljenja međutim da je Kosovu sada treba vlada koja će doneti stabilnost, što veće političko jedinstvo, i koja će biti sveobuhvatna sa evroatlantskom orijentacijom. On je to preneo i ambasadorima KVINTA-e u ponedeljak.

Lider Demokratskog saveza Kosova Isa Mustafa izjavio je da ta partija podržava formiranje nove vlade, u skladu sa ustavom i zakonima. On je istakao da ih je predsednik informisao o opcijama koje postoje za izlazak iz ove situacije.

"Kao DSK mi ocenjujemo da nije vreme da se ide na opšte izbore zbog pandemije, i takođe smo ubeđeni da i izbori u ovom kratkom periodu neće nam doneti novu situaciju. Mi smo za to da se formira nova vlada a na osnovu ustavnih procedura, i odluke Ustavnog suda iz 2014", kazao je Mustafa.

Po njegovim rečima, nova vlada bi imala obavezu da se sa punim kapacitetima angažuje u borbi protiv korona virusa, na ekonomskom razvoju budući da će se Kosovo, kako je rekao suočiti sa veoma teškom ekonomskom situacijom i nezapošlenošću.

"I suočićemo se dijalogom sa Srbijom za šta treba da budemo spremni i za šta treba da imamo većinu koja će podržati taj dijalog i u Skupštini", kazao je Mustafa.

On je dodao da na sastanku sa predsednikom nije bilo reči o kandidatu budućeg premijera, već samo o stavu partije u ovoj situaciji.

I predsednik opozicione Demokratske partije Kosova Kadri Veselji pozvao je na poštovanje Ustava Kosova. On smatra da u situaciji pandemije pozivanje na izbore predstavlja 'hipokrizu', ali je dodao da će njegova partija ostati u opoziciji.

Inače, nakon pada vlade Aljbina Kurtija pred Kosovom su tri opcije: formiranje nove vlade, novi izbori ili nastavak funkcionisanja Kurtijeve vlade (na dužnosti) s ograničenjim ovlašćenjima, sve dok traje pandemija.

XS
SM
MD
LG