Dostupni linkovi

Grenel traži ukidanje reciprociteta, Tači najavljuje formiranje nove vlade


Ričard Grenel i Hašim Tači
Ričard Grenel i Hašim Tači

Dijalog između Srbije i Kosova ozbiljno će početi kada Priština ukine taksu na robu iz Srbije i recipročne mere, saopštio je u nedelju Ričard Grenel (Richard Grenell), specijalni izaslanik americkog predsednika za dijalog Kosova i Srbije.

“Kada takse/recipročne mere budu ukinuti, tada će ozbiljno početi dijalog. Razgovarao sam sa liderima Srbije i Kosova, kako bih im stavio do znanja da moraju početi da grade poverenje danas, u pripremama – i oni su se obavezali da će to uraditi”, napisao je Grenel na svom Tviter nalogu, retvitujući današnju objavu predsednika Kosova Hašima Tačija (Hashim Thaci).

Tači je prethodno na Tviteru napisao da će sledeće sedmice poduzeti “konačne ustavne korake” kako bi se omogućili formiranje nove vlade “sa punim legitimitetom Parlamenta i sposobnom da se bori protiv COVID-19 i služi narodu”.

On je dodao da taksa i reciprocitet treba da se ukinu a kako bi se “ojačala podrška SAD i EU Kosovu”.

Nakon izglasavanja nepoverenja vladi Aljbina Kurtija (Albin) 25. marta, Tači je od njega, čiji je pokret Samoopredelje osvojio najveći broj glasova na izborima 6. oktobra, četiri puta zatražio ime novog mandatara vlade. Tači ali i sve ostale političke partije insistiraju na formiranje nove vlade.

Kurti je u nekoliko navrata odgovorio da je prioritet njegove vlade na dužnosti borba protiv korona virusa i da se po okončanju pandemije trebaju održati novi izbori. On se protivi formiranju nove vlade.

Kurti je u pismu Tačiju u petak istakao da čeka da mu predsednik odgovori na njegovo pismo od 13. aprila, u kojem traži objašnjenje o "dvostrukim standardima koje Tači i ostale političke partije pokušavaju da nametnu na neustavan način, a nakon izglasavanja nepoverenja vladi".

Kurti tvrdi da na osnovu Ustava, nakon uspešnog izglasavanja nepoverenja vladi treba da usledi raspuštanje Skupštine i raspisivanje novih izbora, kao što je to bio slučaj 2010. i 2017.

S druge strane, iz Demokratskog saveza Kosova, koalicionog partnera Aljbina Kurtija na čiju je inicijativu izglasano nepoverenje zbog nesuglasica, rekli su da su spremni da formiraju vladu sa Alijansom za budućnost Kosova i Inicijativom za Kosovo.

Kurti je inače 15. marta ukinuo taksu od 100 odsto na sirovinu iz Srbije i BiH, a 1. aprila taksa je potpuno ukinuta. Srbiji su uvedene početne recipročne mere a koje se odnose na to da oznaka Kosova u trgovinskim dokumentima mora da bude u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima.

XS
SM
MD
LG