Dostupni linkovi

Nakon pucnjave u kampu 'Lipa' jedan migrant na ispitivanju


Migrantski kamp "Lipa" jutro nakon incidenata, 27. avgust 2020.
Migrantski kamp "Lipa" jutro nakon incidenata, 27. avgust 2020.

Organizator protesta u migrantskom kampu "Lipa" kod Bihaća na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine (BiH), biće predat nadležnom tužilaštvu na dalje postupanje, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) Snežana Galić iz Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK).

Riječ je o državljaninu Pakistana, navodi Galić, koji je trenutno na policijskom ispitivanju.

U srijedu naveče (26. avgust) došlo je do verbalnog, zatim i fizičkog sukoba nekoliko stotina migranata sa policijom.

Ispaljeni su i policijski hici upozorenja, potvrđuju za RSE u policiji.

"Migranti u tom trenutku otpočinju i sa bacanjem kamenica u pravcu policijskih službenika i službenih vozila prilikom čega je nanesena materijalna šteta na tri policijska vozila, a jedan policijski službenik je zadobio udarac kamenom", navodi Galić.

"Trenutno u prihvatnom kampu za migrante Lipa nema nikakvih nemira i grupisanja migranata", zaključila je Galić.

Predsjedništvo BiH traži od Savjeta ministara novac za izmještanje migranata

Predsjedništvo Bosne i Hercegovine je zaključilo, na sjednici u Sarajevu u četvrtak (27. avgust), da se smještaj za migrante mora izmjestiti iz naseljenih mjesta i zadužilo Savjet ministara BiH da u tu svrhu izdvoji iz budžeta institucija BIH pet miliona maraka (2,5 miliona eura).

"Zaključili smo i da je potrebno da se granica Bosne i Hercegovine zaštiti što je moguće kvalitetnije, i u tu svrhu smo zadužili Vijeće ministara BiH da ojača kadrovski i materijalno Graničnu policiju kao glavnu instituciju za zaštitu naše granice", rekao je nakon sjednice predsjedavajući Predsjedništva BiH, Šefik Džaferović.

On je dodao i da je zatraženo od Savjeta ministara i Ministarstva sigurnosti BiH da se napravi i adekvatna koordinacija svih policijskih agencija u Bosni i Hercegovini radi zaštite državne granice, te radi zaštite imovinske sigurnosti građana i očuvanja javnog reda i mira.

"Vidjeli smo da te koordinacije nije ni bilo. Ministarstvo sigurnosti je zaduženo da harmonizira i koordinira rad svih policijskih i sigurnosnih agencija s ciljem borbe protiv ilegalnih migracija. Zatraženo je od Vijeća ministara da ubrza procedure vezane za zaključivanje ugovora o readmisiji sa državama iz kojih dolaze migranti. Danas se ne može vršiti vraćanje tih migranata njihovim zemljama, sve dotle dok se ne zaključe ugovori sa tim zemljama", kazao je Džaferović.

Iz Vijeća ministara se ovim povodom nisu izjasnili.

Migrantima zabranjen ulaz u USK i izlazak iz kampova

Vlasti USK, jednog od deset kantona Federacije BiH (FBiH), donijele su 19. avgusta odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.

Ministarstvu unutrašnjih poslova USK je naloženo da se formiraju policijski punktovi na ulazu u kanton, gdje će se vršiti kontrola autobusa.

Policija migrante zaustavlja na međuentitetskoj liniji između Republike Srpske (RS) i Federacije BiH, ne dozvoljavajući im dalji put prema Bihaću i Velikoj Kladuši, na zapadu Bosne i Hercegovine.

Operativna grupa USK je 19. avgusta donijela i odluku o hitnom izmještanju migranata koji se nalaze na ulicama, napuštenim objektima, privatnim smještajima i drugim mjestima.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove je naloženo da, u saradnji sa MUP-om, vrši inspekcijske nadzore onih koji pružaju smještajne usluge migrantima.

Pored toga, migrantima je, navodi se u odluci, ograničeno i kretanje van kampova.

Vlast ne komunicira i ne donosi odluke

Zlatan Kovačević iz humanitarne organizacija SOS iz Bihaća, smatra da se sve ovo dešava jer BiH ne donosi konkretne odluke za rješavanje krize.

"Na primjer, linija razgraničenja između Bosanske Otoke u Federaciji BiH i Bosanskog Novog u Republici Srpskoj gdje se grupisalo oko 300 migranata. Pokušalo se dogovoriti da im se plati prevoz do Sarajeva, a u Sarajevu je kamp pun i oni ne dozvoljavaju povratak migranata. Takođe, ne vjerujem da bi Republika Srpska dozvolila prihvat ili transport preko svoje teritorije", ističe Kovačević.

"Oni su gladni, žedni, bosi, umorni i nervozni i normalno da može doći do nekih incidenata. Njihova osnovna pitanja su 'gdje ćemo mi sada i šta će biti sa nama'. Ne mogu ići u Bihać, ne mogu u Kladušu, ne mogu u Sarajevo i gdje će oni sada. Na ta pitanja ne mogu dobiti odgovore, ali apelujemo na sve političare u BiH i sve građane da lošim potezima i lošom politikom ne dovedu sve ovo u jedno haotično stanje", poručuje Kovačević.

Negativna slika o migrantima i u medijima

Kovačević upozorava i da se u medijima pravi negativna slika o migrantima i da se pretjeruje u izvještajima o pojedinim incidentima.

"Recimo, sinoć sam pogledao pojedine vijesti sa naslovima 'Obračun migranata sa policijom vatrenim oružjem, te 'Migranti uzeli oružje i pucaju na policiju'. To ne bi trebalo dozvoliti da se takve vijesti šire, jer stanje nije toliko haotično", kaže Kovačević.

On iznosi utisak da se zbog svega toga odnos prema migrantima u BiH pogoršao.

Husein Kličić, predsjednik Crvenog krsta (CK) USK, nije želio da komentariše posljednja dešavanja u kampu "Lipa" nadomak Bihaća, jer kaže da postoje organizacije koje vode privremene kampove i da oni trebaju da daju određene odgovore.

Kličić ističe da je ono što u Crvenom krstu rade samo podjela humanitarne pomoći u skladu sa mogućnostima.

"Radimo i na punktovima i u privremenim centrima. Pripremamo obroke i distribuiramo migrantima koji tu borave. Takođe, imamo i mobilne timove koji rade u ovoj zoni između Bosanske Otoke i Bosanskog Novog, i tu su se na naš poziv uključile i druge međunarodne organizacije. Mi to sve koordiniramo i to je jedino što mi možemo da činimo i radimo", poručuje Kličić.

Glavna tužiteljica BiH sazvala sastanak za 3. septembar

Gordana Tadić, glavna tužiteljica Tužilaštva BiH, zakazala je za 3. septembar sastanak Udarne grupe za borbu protiv trgovine ljudima i organizovanih ilegalnih migracija u kojoj učestvuju čelni dužnosnici tužilačkih, policijskih, sigurnosnih i drugih institucija i agencija.

Tema sastanka će biti migrantska kriza i sa njom povezani aktuelni sigurnosni problemi, saopšteno je iz Tužilaštva BiH.

* Saradnja na tekstu: Dženita Duraković

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG