Dostupni linkovi

'Tjeraju nas iz Sarajeva, Banjaluke, Velike Kladuše i Bihaća, nigdje nas neće'


Migranti u Bosanskoj Otoci, na punktu
Migranti u Bosanskoj Otoci, na punktu

"Već tri dana nisam ništa jeo", kaže Abdulah Halid iz Maroka jedan od migranata koji se trenutno nalaze na sjeverozapadu Bosne i Hercegovine.

On je prije nekoliko dana iz Banjaluke krenuo prema Bihaću. U Bosanskoj Otoci, na jugozapadu Bosne i Hercegovine, ga je zaustavila policija, sa još 200 migranata, koji trenutno borave na 'ničijoj zemlji' i bez ikakve pomoći.

"Dovezli su nas autobusom iz Banjaluke i ostavili na ovom području. Želio sam doći u Unsko-sanski kanton, jer je lakše preći granicu. Međutim, više nigdje nismo dobro došli. Tjeraju nas iz Sarajeva i Banjaluke, kao iz Bihaća i Velike Kladuše. Trenutno nas je privela i na ovo područje dovela policija Republike Srpske. Ne želim ostati ovdje, a u mojoj državi je sav život stao", ispričao je Halid Radiju Slobodna Evropa (RSE).

Nove kantonalne mjere

Vlasti Unsko-sanskog kantona (USK), jedan od deset kantona Federacije BiH, 19. augusta donijele su odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.

Ministarstvu unutrašnjih poslova USK je naloženo da se formiraju policijski punktovi na ulazu u kanton, gdje će se vršiti kontrola autobusa.

"Osim toga, zabranjuje se svaka vrsta prevoza migranata, kako iz drugih dijelova Bosne i Hercegovine, tako i unutar kantona", izjavio je Mustafa Ružnić, predsjednik kantonalne vlade, nakon sjednice Operativne grupe USK.

Operativna grupa, koju čine predstavnici vlasti i policije USK, su donijeli odluku i o hitnom izmještanju migranata koji se nalaze na ulicama, napuštenim objektima, privatnim smještajima i drugim mjestima.

Kantonalnoj upravi za inspekcijske poslove je naloženo da, u saradnji sa MUP-om, vrši inspekcijske nadzore onih koji pružaju smještajne usluge migrantima.

Pored toga, migrantima je, navedeno je u odluci, ograničeno i kretanje van kampova.

Policija migrante zaustavlja na međuentitetskoj liniji između Republike Srpske i Federacije BiH, ne dozvoljavajući im dalji put prema Bihaću i Velikoj Kladuši, na zapadu Bosne i Hercegovine.

U Crvenom krstu Unsko-sanskog kantona kažu za RSE kako trenutno pripremaju mobilne timove kako bi pružili pomoć migrantima na ovom lokalitetu.

"Danas (ponedjeljak, 24. august) će se tamo pojaviti timovi kako bismo ljudima podijelili lunch pakete i vodu. Od policije ćemo tražiti da nam obezbijediti bezbjednost, jer su migranti isfrustrirani ovom odlukom", ističe Husein Klič, predsjednik Crvenog krsta Unsko-sanskog kantona.

Zaustavljeni i migranti koji su krenuli iz Sarajeva

U Unsko-sanski kanton ne mogu ući ni migranti koji su iz Sarajeva krenuli prema Bihaću.

Oni su zaustavljeni na punktu u Velčevu, kod Ključa, na jugozapadu Bosne i Hercegovine.

Migranti u Ključu, na međuentitetskoj liniji razgraničenja.
Migranti u Ključu, na međuentitetskoj liniji razgraničenja.

U improviziranoj baraci, trenutno boravi 40 migranata. Već nekoliko dana to je privremeno mjesto boravka i za šest porodica sa djecom, od kojih najmlađe ima dvije godine. Ovaj punkt postoji već dvije godine.

Brigu o njima, u posljednja 24 mjeseca, preuzimala je Međunarodna organizacija za migracije (IOM) u Bosni i Hercegovini, koja ih je smještala u migrantske kampove na području Unsko-sanskog kantona.

Migranti u Ključu, na policijskom punktu.
Migranti u Ključu, na policijskom punktu.

No, novom naredbom Operativne grupe, svim migrantima koji dolaze iz pravca Sarajeva, nije dozvoljeno kretanje prema Bihaću. Brigu o njima vodi mobil tim Crvenog krsta Ključa.

"Oni ne žele nazad u Sarajevu, posebno porodice. Samci, ako žele nazad, plate kartu i vrate se, a ako ne, tu su zaglavljeni. To nije adekvatno mjesto za porodice, znači, tu nema kreveta, sanitarnog čvora nema pitke vode. Mi njima kupujemo vodu. Bukvalno su ovisni o nama. Ova odluka koja je donesena se lomi na leđima ovih porodica", kaže za RSE Sanela Klepić iz mobilnog tima Crvenog krsta Ključa.

O kojem broju ljudi se radi?

Na području kantona ima pet prihvatnih centara u kojima boravi oko 3500 izbjeglica i migranata i svi kapaciteti su popunjeni. Skoro isto toliko ih je van kampova u napuštenim zgradama, parkovima i drugim javnim površinama.

Iz policije navode kako će nastaviti i dalje da provode naredbe Operativne grupe o hitnom izmiještanju migranata koji se nalaze na ulicama, napuštenim objektima, privatnim smještajima i drugim mjestima.

"Mjesecima radimo na tome da migrante koji su u napuštenim objektima izmjestimo, u kamp Lipa. Te aktivnosti ćemo nastaviti da radimo, jer je nama sigurnost građana, njihovih života i imovine, prioritet", poručuje Snježana Galić iz Ministarstva unutrašnjih poslova USK.

Od početka godine Ministarstvo sigurnosti BiH registrovalo je 10.000 migranata koji borave u zemlji, a svakodnevno pristižu novi.

Iz Granične policije BiH potvrdili su za RSE kako su od januara do jula polovine augusta zaustavili više od 7.500 osoba koje su pokušale preći ilegalno preći granicu sa BiH, uglavnom u njenom istočnom dijelu koji graniči sa Srbijom i Crnom Gorom.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG