Dostupni linkovi

BiH: Deblokirana saobraćajnica koju su blokirali migranti


Migranti blokirali put Bosanska Krupa - Novi Grad

Veća grupa ilegalnih migranata u utorak je blokirala saobraćajnicu između Bosanske Krupe i Novog Grada, u sjeverozapadnom dijelu Bosne i Hercegovine (BiH).

Prekid saobraćaja trajao je oko sat vremena, a nakon dolaska pripadnika Ministarstva unutrašnjih poslova Unsko-sanskog kantona (MUP USK) na mjesto događaja, protest migranata na cesti je okončan bez incidenata.

Saobraćaj je na ovom lokalitetu bio je blokiran i juče u dva navrata.

Vlasti Unsko-sanskog kantona (USK), jednog od deset kantona Federacije BiH, 19. avgusta donijele su odluku o zabrani ulaska i prevoza migranata na teritoriji ovog kantona.

Ministarstvu unutrašnjih poslova USK je naloženo da se formiraju policijski punktovi na ulazu u kanton, gdje će se vršiti kontrola autobusa.

U utorak navečer, 18. avgusta, pripadnici MUP-a USK su intervenisali u Velikoj Kladuši, gradiću na zapadu Bosne i Hercegovine, gdje su građani blokirali prevoz migranata i izbjeglica prema Velikoj Kladuši.

U prihvatnim kampovima, kojima upravlja Međunarodna organizacija za migracije (IOM), na području USK je trenutno smješteno blizu 3.600 migranata. Prema procjenama Ministarstva unutrašnjih poslova USK van kampova se nalazi više od 3.000 migranata.

Od početka godine Ministarstvo sigurnosti BiH registrovalo je 10.000 migranata koji borave u zemlji, a svakodnevno pristižu novi.

Iz Granične policije BiH potvrdili su za Radio Slodbodna Evropa kako su od januara do polovine avgusta zaustavili više od 7.500 osoba koje su pokušale ilegalno preći granicu sa BiH, uglavnom u njenom istočnom dijelu koji graniči sa Srbijom i Crnom Gorom.

XS
SM
MD
LG