Dostupni linkovi

Sud za ljudska prava odbio tužbu SPC protiv Hrvatske


Zgrada Europskog suda za ljudska prava
Zgrada Europskog suda za ljudska prava

Istražit ćemo mogućnost da se obratimo Velikom vijeću Europskog suda za ljudska prava, kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) splitski odvjetnik Ivan Mirošević, nakon što je taj sud kao nedopuštenu odbio tužbu njegovog klijenta, pravoslavnog manastira Dragović u dalmatinskom zaleđu, odnosno Srpske pravoslavne crkve (SPC).

Oni su se žalili da im je premalom naknadom za zemljište oduzeto pod Jugoslavijom povrijeđeno pravo vlasništva, a da joj je retroaktivnom primjenom domaćih propisa dodatno povrijeđeno pravo na pošteno suđenje.

Radi se o 500 hektara zemlje uz rijeku Cetinu oduzetih u agrarnoj reformi 1946. godine, gdje se danas nalazi akumulacijsko jezero hidroelektrane Peruča i sama hidroelektrana, izgrađena 1959. godine.

SPC je 1997. pokrenula postupak da ishodi naknadu za oduzetu zemlju po Zakonu o naknadi za imovinu oduzetu za vrijeme jugoslavenske komunističke vladavine koji je stupio na snagu 1. siječnja te godine, i 2004. godine određena im je naknada od 1.424.827,45 kuna (oko 190.000 eura).

Odvjetnik: Nema odustajanja

Nezadovoljni visinom naknade krenuli su na hrvatske sudove, gdje su izgubili. Pravdu su potom potražili na Europskom sudu za ljudska prava, a - iako je tužba odbačena kao neosnovana - odvjetnik Ivan Mirošević najavljuje da neće odustati.

"Presudu treba proučiti i vidjeti – tehnički za sada izgleda da bismo mogli ići pred Veliko vijeće Europskog suda za ljudska prava. Moram zaista pročitati i vidjeti je li baš dopušteno, ali ovo obrazloženje što ga navodi Ured zastupnika Republike Hrvatske pred tim sudom zaista nema logiku. Protivno je svemu što je sud do sada govorioo pravnoj sigurnosti, izvjesnostii legitimnim očekivanjima", kaže Mirošević za RSE.

Prema priopćenju iz ureda zastupnice Hrvatske pred Europskim sudom za ljudska prava Štefice Stažnik, taj je sud naveo kako "država ima široku slobodu procjene u pitanjima povrata imovine te da je propis temeljem kojeg je SPC obračunata naknada bio u skladu s općim interesom".

"Sud je primijetio da je SPC dodijeljen srednji iznos naknade za oduzeto zemljište koji nije nerazumno mali, posebice imajući u vidu da je isti gotovo tri puta premašio iznos koji je SPC mogla očekivati prema propisu koji je bio na snazi na početku postupka", navodi se u tom priopćenju.

Europski sud prigovor SPC proglasio nedopuštenim

Što se tiče prigovora SPC-a da je u ovom slučaju imala pred hrvatskim sudovima nepošteno suđenje, Europski sud je prigovor proglasio nedopuštenim, s istim obrazloženjem – "jer su domaća upravna tijela imala pravo primijeniti posljednji propis koji je bio na snazi prije donošenja odluke o naknadi, a temeljem kojeg je SPC dodijeljena tri puta veća naknada od one koju bi ostvarila temeljem propisa koji je bio na snazi ranije."

Za komentar odbijanja žalbe RSE je zamolio i igumana manastira Dragović oca Varsonufija.

"Mi smo taj slučaj vodili, ispalo je kako je ispalo, nemam tu šta da dodam ili oduzmem", kazao nam je dragovićki iguman.

Odvjetnik Mirošević kaže kako je SPC u u ovoj odbijenoj žalbi samo tražila da se visinu naknade odredi po pravilniku koji je vrijedio u vrijeme započinjanja postupka.

"Dakle, SPC-u je određeno po pravilniku koji je stupio na snagu kasnije, skoro u vrijeme dovršetka postupka, umjesto po ranijem. Mi smo tražili po ranijem. Po ovome što sam pročitao na brzinu, proizlazi da je SPC-u određena neka srednja cijena, što je nemoguće, jer cijena ide po pravilniku i radi se izračun, i koja je ispala veća nego ona koju smo mi zahtjevom tražili, što je suludo", žali se odvjetnik Mirošević.

Za komentar smo zamolili i Ured zastupnice Republike Hrvatske pred ovim sudom Štefice Stažnik, gdje nam je rečeno da to prethodno mora odobriti Vladin Ured za odnose s javnošću. Do zaključenja ovog teksta ta im suglasnost nije stigla.

Službenih statistika o dinamici povrata imovine SPC u Hrvatskoj nema, ali se prema medijskim napisima otprije nekoliko godina koji govore o priličnoj količini nevraćene imovine, po i slaboj prisutnosti te teme u medijima otada može zaključiti da dinamika povrata baš i - nije dinamična.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG