Dostupni linkovi

Predizborni pokušaj kompromisa Vlade Crne Gore i SPC


Delegacija SPC stiže na razgovore u Vladu, 20. jula 2020
Delegacija SPC stiže na razgovore u Vladu, 20. jula 2020

Bez oficijelnih izjava i bez saopštenja okončan je prvi sastanak ekspertskih timova Vlade Crne Gore i Srpske pravoslavne crkve o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti koji je povod političkih tenzija u Crnoj Gori od kraja prošle godine kada je usvojen. Novinarima je rečeno, nakon završetka sastanka, da će razgovor biti nastavljen u utorak 21. jula.

Poziv Vlade Crne Gore Srpskoj pravoslavnoj crkvi (SPC) za nastavak razgovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti predstavlja iznenađenje, posebno što do obnavljanja razgovora dolazi četrdesetak dana pred održavanje parlamentarnih izbora u Crnoj Gori, ocjenjuje politički analitičar Sergej Sekulović.

Nakon dvomjesečnog prekida dijaloga između Vlade i SPC u Crnoj Gori o spornom Zakonu, dijalog je u ponedjeljak 20. jula nastavljen, dan poslije poziva premijera Duška Markovića na nastavak ekspertskih razgovora. Mitropolija SPC je vrlo brzo nakon poziva odgovorila pozitivno.

Motivi za obnavljanje dijaloga su višestruki, kaže za Radio Slobodna Evropa Sekulović.

Uzroke za obrt možemo tražiti u mogućoj činjenici da jedan dio vladajuće DPS teško prihvata ovakav nivo radikalizacije sukoba između vlasti i crkve -
Sergej Sekulović

"Događaji unazad dva - tri mjeseca su upućivali da tih pregovora i potencijalnog dogovora o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, do održavanja izbora neće doći. Uzroke za obrt možemo tražiti u mogućoj činjenici da jedan dio vladajuće Demokratske partije socijalista (DPS) teško prihvata ovakav nivo radikalizacije sukoba između vlasti i crkve", ocjenjuje Sekulović.

On smatra da je, na drugoj strani, i Mitropolija SPC imala motiva da prihvati nastavak dijaloga sa vlastima.

"Da Mitropolija SPC nije prihvatila nastavak dijaloga mogla bi biti optužena da radi za politički interes jedne strane (dijela opozicije u izbornom procesu). Mitropolija je dovedena pred svršen čin i mora da bude dio pregovaračkog procesa sa predstavnicima vlasti, jer su javno prezentovali u kom kontekstu očekuju promjenu Zakona o slobodi vjeroispovijesti. Eventualan bojkot dijaloga bi bilo jasno političko svrstavanje koje SPC želi da izbjegne", kaže Sekulović.

Litije i sukob oko Zakona

Prethodna tri mjeseca nije bilo dijaloga između Vlade Crne Gore i SPC u Crnoj Gori, već su na javnoj sceni dominirale oštre međusobne optužbe. Istovremeno, SPC jeodržavala povremene protestne litije koje su prekidane zbog ekspanzije korona virusa.Vladajuća Demokratska partija socijalista u više navrata optuživala je Mitropoliju SPCu Crnoj Gori da djeluje politički.

Mitropolit Mihailo i mitropolit Amfilohije različito o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:02 0:00
  • Video: Mitropolit Crnogorske pravoslavne crvke Mihailo i mitropolit SPC Amfilohije različito o Zakonu o slobodi vjeroispovijesti, izjave iz januara 2020

Otvoreni sukob između državnih institucija i SPC je nastao usvajanjem Zakona o slobodi vjeroispovijesti (27. decembra 2019.) u Skupštini Crne Gore. SPC smatra da će zakon donesen kako bi im vlasti oduzele crkvenu imovinu.

Najsporniji dio Zakona, čije izmjene SPC traži,odnosi se na imovinu vjerskih zajednica. Naime zakonom je propisano "da će svi vjerski objekti koji predstavljaju kulturnu baštinu, a bili su imovina države Crne Gore prije gubitka njene nezavisnosti 1918. godine i koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u svojinu neke vjerske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina".

Krivične prijave

Od početka epidemije korona virusa i zastoja u pregovorima oko Zakona o slobodi vjeroispovijesti protiv mitropolita SPC u Crnoj Gori Amfilohija Radovića policija je podnijela dvije krivične prijave.Prvu zbog litije održane 21. juna kojoj je prisustvovalo više od 200 ljudi, što je u suprotnosti sa mjerama Nacionalnog koordinacionog tijela (NKT) u cilju sprječavanja širenja korona virusa. Drugu krivičnu prijavu 11. juna protiv Amfilohija podnijela je ulcinjska policija zbog nelegalne gradnje konaka manastira Sv. Vasilija Ostroškog na Briskoj gori kod Ulcinja.

Amfilohije se prijavio kao organizator litije u Podgorici 21.juna nakon što su sveštenici, koji su bili prethodno prijavljeni kao organizatori okupljanja u više crnogorskih gradova, krivično procesuirani.

Naime, zbog sumnje da su kao organizatori vjerskog okupljanja (kojima je prisustvovao višestruko veći broj vjernika od 200) izvršili krivično djelo nepostupanje po zdravstvenim propisima za suzbijanje opasne zarazne bolesti policija je od 8. maja do 15. juna podnijela krivične prijave protiv još osam sveštenika iz Bara, Berana, Danilovgrada i Podgorice.

Optužnice

Litija SPC kroz Nikšić, uprkos zabrani
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:25 0:00
  • Video: Litija SPC u Nikšiću

Zbog organizovanja litije 12. maja u Nikšiću tokom trajanja pandemije podnijeta je optužnica protiv episkopa budimljansko-nikšićkog Joanikija i još osam sveštenika. Postupak je u toku pred Osnovnim sudom u Nikšiću, ali je zbog epidemiološke situacije nakondva odlaganja, zakazano za 4. septembar.

Zbog neregulisanog boravka u Crnoj Gori policija je tokom pandemije donijela rešenje da jedan dio sveštenika SPC napusti Crnu Goru. U periodu od 20. aprila do 8. jula policija je je takvo rješenje donijela za tri sveštenika SPC, koji su na službi u Pljevljima, Plužinama i Beranama.

Prema tvrdnjama premijera Duška Markovića iz januara ove godine, oko 200 sveštenika Srpske pravoslavne crkve, koji su iz regiona i Rusije došli da službuju u Crnu Goru nemaju prijavljeno prebivalište.

U međuvremenu je održan razgovor predsjednika i premijera Crne Gore Mila Đukanovića i Duška Markovića sa mitropolitom SPC Amfilohijem. Đukanović i Marković su ponudili (12.juna) SPC obustavu primjene Zakona o slobodi vjeroispovijesti do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava. Za SPC je to bilo neprihvatljivo jer zahtijevaju potpuno ukidanje spornih odredbi.

Prvi put nakon epidemije protestna litija SPC u Podgorici
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:28 0:00
  • Video: Litija u Podgorici ponovo u junu

Može li biti kompromisa?

Odgovarajući na pitanje da li, nakon svih prethodnih mjeseci, treba očekivati da do parlamentarnih izbora 30. avgusta, dođe do bilo kakvog rješenja, politički analitičar Sergej Sekulović kaže da bi se mogla naći određena tačka kompromisa.

"Tačka kompromisa bi mogla biti modifikacija spornih članova Zakona, koji bi suštinski išli u pravcu da se potencijalni sporovi oko vlasništva nad određenom imovinom rješavaju na sudu. Samo obnavljanje pregovora je mene iznenađenje, ali kompromis nije nemoguć. Jer bez obzira kakav bio rezultat izbora, čeka nas težak period i tražiće se određena harmonija, sloga i objedinjavanje potencijala kako bi se kriza prevazišla, zbog čega je potrebno smiriti društvene tenzije", ocjenjuje Sekulović.

Ekspertski tim Vlade predvode potpredsjednik Vlade Zoran Pažin i profesor Nebojša Vučinić, a ekspertski tim SPC koordinator Pravnog savjeta, sveštenik Velibor Džomić i advokat Dragan Šoć.

XS
SM
MD
LG