Dostupni linkovi

EU pozdravila spremnost Podgorice da obustavi primenu Zakona, Mitropolija SPC: Neiskrena ponuda


Sa protestne litije SPC-a u Podgorici, 29. februar 2020.
Sa protestne litije SPC-a u Podgorici, 29. februar 2020.

Evropska unija (EU) je pozdravila spremnost Vlade Republike Crne Gore da privremeno obustavi primenu Zakona o slobodi veroispovesti, sve do izjašnjenja Ustavnog suda i Evropskog suda za ljudska prava.

U pisanoj izjavi koju je portparolka EU Ana Pisonero dostavila medijima se podseća da su institucije u Briselu redovno pozvale na nastavak dijaloga kako bi se ovo pitanje rešilo.

“EU je stalno podsećala na važnost dijaloga i u tom duhu pozdravljamo spremnost vlade da privremeno zaustavi sprovođenje zakona o slobodi vere i podstakne nastavak dijaloga na ekspertskom nivou”, stoji u izjavi Ane Pisonero.

Odluku o spremnosti da se privremeno obustavi primena ovog zakona je saopštio premijer Crne Gore Duško Marković, nakon susreta koji su on i crnogorski predsednik Milo Đukanović imali sa mitropolitom crnogorsko-primorskim Srpske pravoslavne crkve (SPC) Amfilohijem.

Bez obzira na ovaj susret i spremnost vlasti u Crnoj Gori da obustave primenu Zakona, mitropolit je pozvao na nastavak litija.

"To se tumači kao nastavak nerazumijevanja i konfrontacija koje u Vladi ne želimo, jer one predstavljaju smetnju našem građanskom skladu i prosperitetu", istakao je premijer Marković u obraćanju javnosti.

Evropske institucije su od početka ove krize pratile izbliza istuaciju u Crnoj Gori, iako su evropski zvaničnici ponavljali da je u državnoj nadležnosti regulisanje pitanja verskih zajednica.

„Regulisanje pitanja religijskih zajednica predstavlja nacionalnu nadležnost, ali to treba da bude učinjeno na inkluzivan način, okupljajući sve relevantne donosioce odluka i u skladu sa relevantnim međunarodnim i evropskim standardima u oblasti ljudskih prava, uključujući slobodu vjeroispovijesti, posebno u skladu sa svim preporukama koje se nalaze u Mišljenju Venecijanske komisije od 24. juna 2019“, istakla je Ana Pisonero u pisanom odgovoru.

SPC se oštro protivi Zakonu o slobodi veroispovesti koji je 27. decembra 2019. godine usvojen u Skupštini Crne Gore.

Po tom zakonu svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore do 1918. godine, a koji nisu „na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke verske zajednice“, biće smatrani državnom imovinom i registrovani kao kulturno blago.

SPC tvrdi da joj se ovim zakonom oduzima imovina, dok na drugoj strani Vlada Crne Gore objašnjava da se uvodi red u tu oblast, te da se zakonska rešenja odnose na sve verske zajednice.

Mitropolija SPC: Neiskrena i neodrživa ponuda vlasti Crne Gore

Rektor Cetinjske bogoslovije, Gojko Perović, ocenio je da je ponuda vlasti Crne Gore Mitropoliji Srpske pravoslavne crkve (SPC) u Crnoj Gori da se primena Zakona o slobodi veroispovesti privremeno obustavi, neiskrena i neodrživa i da će litije biti nastavljene.

Marković je naveo da je Amfilohije, uprkos tome, pozvao na nastavak litija, "a SPC nastavila kršenje zakona u svakoj prilici".

Rektor Perović je, komentarišući izjavu premijera o tome šta je nuđeno SPC, rekao da bi bilo bolje da Marković nije ni pominjao taj razgovor, jer je njegova i ponuda predsednika Đukanovića "neiskrena i neodrživa", prenosi sajt Mitropolije.

"Sastanak o kojem je danas govorio Marković, protekao je u atmosferi koja je bila neprimerena i Crkva upravo zbog toga nije htela da izlazi u javnost s detaljima sastanka i zbog same teme razgovora", rekao je Perović.

Dodao je da to što je Marković izneo, bilo tek "na repu razgovora".

"Marković bi morao da zna Ustavni sud nema nikakav rok za odlučivanje, da izvršna vlast ne može pominjati eventualnu odluku Ustavnog suda kao element nekih dogovora jer je sudska vlast valjda odvojena i ne može da radi pod pritiskom ni pod diktatom nikoga. Tu imamo neizvesnu pravnu situaciju. A kad je u pitanju Sud u Strazburu, on odlučuje samo kad zakon krene u primenu, tako da je ta ponuda kontradiktorna", rekao je Perović.

Takođe je, kako prenosi sajt Mitropolije, ocenio da "zloupotrebu i dezinformisanje javnosti" predstavlja kada se kaže da je "Crkva najavom litija ugrozila pregovore", jer, rekao je Perović, "pregovori su ugroženi samim tim što Vlada već primenjuje taj zakon".

Na pitanje kako će litije biti organizovane u nedelju, on je rekao da mnoge nisu blagovremeno prijavljene što je trebalo po proceduri uraditi još u utorak.

"Ali, to ništa ne menja. Mi ćemo tamo gde litije nisu prijavljene i odobrene, održati molebane pri hramovima", rekao je Perović i dodao da "nije bitna toliko forma, koliko to da je narod ponovo na okupu i da su svi zajedno u molitvi".

Episkopski savet Srpske pravoslavne crkve (SPC) objavio je sinoć zvanično da od nedelje, 14. juna, ponovo počinju litije.

Uz to je na molebanu u Podgorici mitropolit Amfilohije pozvao vernike da na izborima ne glasaju za aktuelnu vlast.

Litije SPC su počele krajem decembra prošle godine, pošto je usvojen Zakon o slobodi veroispovesti kojim vlast, kako smatra SPC, namerava da joj otme crkve i manastire. Litije u skoro svim gradovima Crne Gore, na kojima su se četvrtkom i nedeljom okupljale desetine hiljada ljudi, prestale su zbog odluke Vlade Crne Gore da zabrani javne skupove radi sprečavanja širenja epidemije korona virusa.

Direktor Uprave policije Crne Gore Veselin Veljović izjavio je da policija neće dozvoliti javne skupove kojima se krše te mere. U Crnoj Gori je dopušteno da se najviše 200 ljudi okupi na javnom mestu - i napolju i unutra.

XS
SM
MD
LG