Dostupni linkovi

SPC pokreće inicijativu pred crnogorskim Ustavnim sudom


Na proširenoj sednici Sinoda Srpske pravoslavne crkve (SPC), koja je pod predsedništvom patrijarha srpskog Irineja održana u četvrtak, 30. januara, razmatrani su pravni koraci koji će, uz saglasnost Sinoda sa Patrijarhom na čelu, biti preduzeti pred Ustavnim sudom Crne Gore, saopštila je informativna služba Patrijaršije SPC.

U saopštenju se navodi da je na proširenoj sednici Sinoda koja je održana zbog "donošenja spornog i antiustavnog Zakona o slobodi vjeroispovesti ili uvjerenja i pravnom položaju vjerskih zajednica u Crnoj Gori", jednoglasno odlučeno "da se povuku inicijative koje je tom sudu podneo advokat Miroslav Nikolić, u ime Svetog Sinoda i u ime Srpske Patrijaršije".

"Odlučeno je i da se pokrene inicijativa pred crnogorskim Ustavnim sudom u koordinaciji eparhija Srpske pravoslavne crkve u Crnoj Gori i Svetog Sinoda", navodi se u saopštenju.

"Još jednom su svi sabrani arhijereji sa patrijarhom na čelu izrazili divljenje pred jednodušnošću naroda koji je u Crnoj Gori i šire ustao u odbranu svojih svetinja. Ovi svenarodni mirni i hrišćanski protesti su zaista glas Božji i nisu usmereni protiv države Crne Gore, nego su poziv na prevazilaženje nacionalnih, političkih i ideoloških podela kojima je bremenito društvo u današnjoj Crnoj Gori, budući da su učesnici ovih molitvenih litija već sve to prevazišli i sve nas pozvali na već, medju njima ostvareno, jedinstvo u istini, pravdi i poštenju", navodi se u saopštenju.

Zakon o slobodi verospovesti je usvojen je 27. decembra 2019. u Skupštini Crne Gore. Izazvao je nezadovoljstvo u SPC, koja smatra da joj se primenom ovog akta otuđuje imovina.

Za SPC sporna je pre svega formulacija zakona po kojoj će "svi verski objekti koji su bili imovina države Crne Gore pre gubitka njene nezavisnosti 1918. godine, a koji kasnije nisu na odgovarajući pravni način prešli u vlasništvo neke verske zajednice, biti prepoznati kao državna imovina i biće upisani kao kulturno blago”.

Od usvajanja Zakona SPC predvodi proteste najmasovnije u Crnoj Gori, ali koji se održavaju i u Srbiji, na Kosovu, kao i bh. entitetu Republici Srpskoj.

XS
SM
MD
LG