Dostupni linkovi

Kako bi Evropa mogla ograničiti rast cijena energenata?


Troškovi električne energije porasli su u prošloj godini u Evropi, potaknuti rekordnim cijenama plina jer je Rusija smanjila snadbjevanje za Evropu.
Troškovi električne energije porasli su u prošloj godini u Evropi, potaknuti rekordnim cijenama plina jer je Rusija smanjila snadbjevanje za Evropu.

Evropska unija priprema vanredne planove za ograničavanje cijena plina ili odvajanje cijena električne energije od rastuće cijene plina, kao i dugoročnije reforme usmjerene na osiguranje da cijene električne energije odražavaju jeftiniju obnovljivu energiju.

Ministri energetike iz zemalja Evropske unije sastat će se 9. septembra kako bi razgovarali o tome kako kompanijama i kućanstvima da olakšaju teret velikih cijena energije.

Troškovi električne energije porasli su u prošloj godini u Evropi, potaknuti rekordnim cijenama plina jer je Rusija smanjila snadbjevanje za Evropu.

Evropske vlade optužile su Moskvu da koristi energiju kao ucjenu, kao odmazdu za zapadnu podršku Ukrajini nakon ruske invazije. Ruski Gazprom krivi zapadne sankcije i tehnička pitanja za smanjenja.

Promjena energetskih sistema 27 zemalja EU mogao bi biti složen i dugotrajan proces jer su bile potrebne dvije decenije da se učvrsti prekogranična trgovina energetskim proizvodima među članicama bloka.

Reuters donosi pojašnjenje zašto Evropa razmatra reforme energetskog tržišta i na šta bi se one mogle odnositi.

Zašto je cijena struje vezana za plin?

U energetskom sistemu EU veleprodajna cijena električne energije određena je posljednjom elektranom koja je potrebna da zadovolji ukupnu potražnju.

Vjetroelektrane, nuklearne elektrane, elektrane na ugalj i plin te svi drugi generatori takmiče se na tržištu električne energije, s najjeftinijim izvorima na prvom mjestu, a slijede ih skuplji izvori poput plina. Elektrane na plinski pogon često određuju cijenu u ovom sistemu.

Ideja je da, budući da svi proizvođači prodaju svoju energiju po istoj cijeni, jeftiniji generatori iz obnovljivih izvora na kraju imaju veću profitnu maržu, što je poticaj koji potiče više ulaganja u proizvodnju energije iz obnovljivih izvora koja je Evropi potrebna kako bi postigla ciljeve klimatskih promjena.

No, zemlje poput Španije kažu da je sistem nepravedan jer rezultira jeftinom obnovljivom energijom koja se prodaje potrošačima po istoj cijeni kao i skuplja energija koja se zasniva na fosilnim gorivima.

Cijene plina su skočile jer je Rusija smanjila količine koje šalje u Evropu, te usred intenzivne globalne konkurencije za plinom koji nije ruski.

Efekat je bio povećanje cijene proizvodnje električne energije iz plina u Evropi, što je rezultiralo višim ukupnim cijenama električne energije.

Drugi faktori koji podižu cijene struje uključuju probleme s francuskim nuklearnim postrojenjima i jaku sušu u Evropi koja je otežala proizvodnju hidroenergije i uticala na isporuke uglja.

Kako bi EU mogla promijeniti cijene struje?

Predsjednica Evropske komisije Ursula von der Leyen izjavila je da je EU trebala razdvojiti cijenu plina i struje, ne navodeći više detalja.

U nacrtu bilješke Komisije, u koji je Reuters imao uvid prošle sedmice, navodi se da bi nadolazeći prijedlozi Komisije trebali uključivati ograničenje cijena za određene generatore električne energije koji ne rade na plin.

Skok cijena električne energije donio je velike prihode za generatore koji nisu plinski s nižim operativnim troškovima, poput vjetroelektrana i nuklearnih elektrana, a EU je rekla da bi zemlje trebale koristiti ograničenje cijena kako bi uštedjele te prihode i potrošile novac na smanjenje računa potrošača.

Češka, koja predsjedava Unijom, također je iznijela opcije koje bi ministri energetike trebali razmotriti na sastanku u petak.

One uključuju ograničenje cijene uvoznog plina iz određenih zemalja, ograničenje cijene plina koji se koristi za proizvodnju električne energije ili privremeno uklanjanje plinskih elektrana iz postojećeg sistema EU-a za određivanje cijena električne energije.

Ideja ograničavanja cijena plina ili struje dugo je imala podršku Španije, Belgije i drugih, te u početku nevoljkih zemalja poput Austrije i Njemačke. Francuska je među državama koje podržavaju razdvajanje cijena plina i struje.

Jedna opcija, koju je predložio talijanski premijer Mario Draghi, bila bi da se zemlje EU dogovore o ograničenju cijene plina koji se uvozi iz Rusije. Kritičari kažu da bi to rizikovalo da Rusija u znak osvete potpuno prekine snadbjevanje plinom u Evropi.

Druga bi opcija mogla biti da vlade ograniče cijenu plina i plaćaju plinskim kompanijama razliku između ograničene cijene i više tržišne cijene.

Zemlje, uključujući Njemačku i Holandiju, ranije su se tome usprotivile jer bi to učinkovito subvencioniralo proizvodnju fosilnih goriva javnim sredstvima za koja su rekli da bi ih bilo bolje potrošiti na prelazak na jeftiniju čistu energiju.

Češki prijedlozi također uključuju privremeno ograničavanje trgovanja električnom energijom na evropskim berzama na unutardnevne i dnevne transakcije.

Ostale opcije mogle bi uključivati ograničavanje sudjelovanja finansijskih špekulanata na tržištima plina ili uspostavu paralelnog tržišta za energiju na plin, odvojenog od postojećeg tržišta električne energije.

Koji su potencijalni nedostaci?

Visoke cijene plina finansijski su poticaj za industrije i kućanstva da smanje potrošnju plina, što je promjena ponašanja koju vlade pokušavaju potaknuti kako bi osigurale dovoljno goriva za preživljavanje zime.

Ograničenje cijene plina smanjilo bi taj poticaj, a kritičari kažu da bi moglo čak potaknuti veću upotrebu plina kada vlade budu trebale uvoditi politike za smanjenje potrošnje.

Neki analitičari smatraju da bi ciljana finansijska podrška za kućanstva s niskim prihodima i kompanije koje su najviše pogođene skokom cijena bila bolja opcija od ishitrene rekonstrukcije tržišta.

Ostaju i druga pitanja o tome kako bi vlade mogle ograničiti troškove energije na plin na način koji ne potiče vlasnike plinskih postrojenja da proizvode manje energije kada je državama hitno potrebna.

Izvor: Reuters
‘Zapušene’ turbine ruskog gasa za EU
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:51 0:00

XS
SM
MD
LG