Dostupni linkovi

Rusija najavila obustavu nafte zemljama koje ograniče njenu cenu


Ruski tanker

Kremlj je saopštio u petak, 2. septembra, da će Rusija prestati da prodaje naftu zemljama koje ograniče njenu cenu.

"Kompanije koje nameću ograničenje cena neće biti među primaocima ruske nafte", rekao je portparol Kremlja Dmitrij Peskov, podržavajući stav potpredsednika vlade Aleksandra Novaka saopšten u četvrtak.

"Jednostavno nećemo sarađivati sa njima na netržišnim principima", rekao je Peskov.

Očekuje se da će ministri finansija Grupe sedam (G7) na sastanku u petak utvrditi planove za ograničenje cena na kupovinu ruske nafte u cilju smanjenja prihoda koji pritiču Moskvi.

Evropska unija je ranije ove godine uvela delimičnu zabranu kupovine ruske nafte, za koju Brisel kaže da će zaustaviti 90 odsto ruskog izvoza u 27-člani blok kada u potpunosti stupi na snagu.

Šefica Evropske komisije Ursula fon der Lajen rekla je u petak da je vreme da EU razmotri slično ograničenje cena na kupovinu ruskog gasa.

Peskov je rekao da su evropski građani ti koji plaćaju cenu za takve poteze, nametnute kao odgovor na vojnu kampanju Moskve u Ukrajini.

"Energetska tržišta su u groznici. Ovo se uglavnom odnosi na Evropu, gde su antiruske mere dovele do situacije da kupuje tečni prirodni gas (LNG) od Sjedinjenih Država za neopravdano veliki novac. Američke kompanije su sve bogatije, a evropski poreski obveznici sve siromašniji“, rekao je Peskov.

Rusija je proučavala kako bi utvrđivanje gornje granice cena za izvoz nafte moglo da utiče na njenu ekonomiju, rekao je Peskov.

"Jedno se može sa sigurnošću reći: takav potez će dovesti do značajne destabilizacije tržišta nafte," dodao je portparol Kremlja.

Pre nego što je Rusija poslala desetine hiljada vojnika u Ukrajinu u februaru, Evropa je bila odredište za skoro polovinu ruskog izvoza sirove nafte i naftnih derivata, prema Međunarodnoj agenciji za energetiku.

Evropski blok je uvozio iz Rusije 2,2 miliona barela dnevno (bpd) sirove nafte, 1,2 miliona barela rafinisanih proizvoda i 0,5 miliona bpd dizela u 2021, a najveći kupci su bili Nemačka, Poljska i Holandija.

Ruski gas i nafta u Evropi 'potpaljuju' rat u Ukrajini
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:05:47 0:00
Izvor: Reuters
XS
SM
MD
LG