Dostupni linkovi

Štrajk medicinara u Kantonu Sarajevo: Kod ljekara mogu samo 'hitni'


Medicinski radnici koji štrajkuju za četvrtak, 9. jula su najavili protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.
Medicinski radnici koji štrajkuju za četvrtak, 9. jula su najavili protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

"Građanima se izvinjavamo. Ovo što radimo potez je iz očaja. Pokušat ćemo ubijediti vlast da riješimo ovaj problem, a kad ga riješimo idemo svi zajedno da reformiramo zdravstvo u Kantonu Sarajevo, jer to građani zaslužuju", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo.

Oko 3.500 radnika zaposlenih u zdravstvu u Kantonu Sarajevo (KS) u srijedu, 8. srpnja stupilo je u generalni štrajk zbog nepotpisanog novog granskog kolektivnog ugovora.

Generalni štrajk zdravstvenih radnika počeo je 2. septembra 2019. godine, ali je uslijed proglašavanja vanrednog stanja zbog pandemije korona virusa bio prekinut.

U novom granskom kolektivnom ugovoru medicinski radnici traže veće koeficijente na obračun plaća.

Kako ističe Selimić, zdravstveni radnici su svjesni da nije dobro pokretati štrajk uslijed pandemije korona virusa, no to je, navodi, jedini način da se ovaj sindikat izbori za svoja prava.

Svaki dan od 10-10,30 ispred zdravstvenih ustanova

Medicinski radnici, u srijedu, 8. srpnja, su izašli od 10:30 do 11:00 sati ispred domova zdravlja kako bi, navode, izvršili pritisak na vlasti da dobiju prava. Najavljuju da će to raditi svaki dan.

Zbog obnovljenog štrajka, u domovima zdravlja pružat će se pomoć samo pacijentima u hitnim slučajevima, a u punktovima ispred zdravstvenih ustanova, trijažu će obavljati samo doktori.

Štrajk se ne odnosi na zaposlene u hitnoj pomoći, urgentnim centrima i apotekama.

Sindikat radnika u zdravstvu, koji organizira ovaj štrajk, jedan je od tri sindikata koji djeluju u Kantonu Sarajevo. Druga dva koji ne sudjeluju u štrajku su: Sindikat doktora medicine i stomatologije i Sindikat radnika Kliničkog centra Univerziteta u Sarajevu (KCUS).

Šta kažu pacijenti?

"Ne trebaju štrajkovati u ovakvoj situaciji. Trebaju da rade i spašavaju stanovništvo. Trebamo da se zajedno nosimo s ovim što nas je zadesilo", kaže Sarajlija Mišo, sa kojim je RSE razgovarao u jednom od gradskih domova zdravlja.

Njegov sugrađani Enisa i Ivan imali su drugačije mišljenje.

"Nije njima lako. Nisu oni krvi. I kod njih su plate male kao i kod nas penzionera penzije", kazala je Enisa.

"Podržavam medicinske radnike. Oni nisu adekvatno nagrađeni za svoj rad", mišljenja je Ivan.

Iz Vlade nema odgovora

Edo Selimić, predsjednik Sindikata zdravstvenih radnika Kantona Sarajevo kaže kako se nada da će uskoro u pregovorima sa Vladom Kantona Sarajevo doći do dogovora.

"Sa prošlom vladom nismo uspjeli ništa dogovoriti. Sa ovom novom ima nekih pomaka. Završili smo usaglašavanje našeg kolektivnog granskog ugovora. Ostalo je dogovoriti koeficijente", kazao je Selimić.

Skupština Kantona Sarajevo imenovala je 3. marta novu Vladu Kantona Sarajevo, čiji je predsjednik Mario Nenadić.

Novi saziv Vlade Kantona Sarajevo čine kadrovi Stranke demokratske akcije (SDA), Saveza za bolju budućnost (SBB) i Demokratske fronte (DF), nakon što je dosadašnja vlada smijenjena glasovima novouspostavljene skupštinske većine.

Predsjednik Vlade Kantona Sarajevo Mario Nenadić i ministar zdravstva Rusmir Mesihović nisu odgovorili na upite RSE da li će udovoljiti zdravstvenim radnicima.

Istovremeno, iz Vlade Kantona Sarajevo oglasili su se priopćenjem u kojem stoji kako pregovori Vlade i predstavnika Sindikata radnika u zdravstvu traju od 15. lipnja ove godine.

"Uspjeli smo dogovoriti dio teksta Kolektivog ugovora, a ostao je neusaglašen član 37. koji se odnosi na koeficijente", navodi se u priopćenju.

Selimić dodaje kako je Vlada KS prošle godine povećala koeficijente doktorima, ali ne i drugim radnicima usposlenim u zdravstvu. Po njegovim riječima, nedostaje još oko četiri milijuna KM (dva mlijuna eura) da svi budu zadovoljni.

Hočko: Nije pravi trenutak za štrajk

Izet Hočko, predsjednik Samostalnog nezavisnog sindikata doktora medicine i stomatologije Kantona Sarajevo za RSE ističe kako sada nije pravi trenutak za štrajk zbog cjelokupne situacije izazvane pandemijom korona virusa u BiH i svijetu.

"Ovo je najgori mogući trenutak za štrajk u zdravstvu. Svi mi trebamo ostvariti prava. Ovo će pogoršati, inače, tešku situaciju u zdravstvu. Ne smijemo se igrati životima ljudi", kazao je Hočko.

BLOG UŽIVO O KORONA VIRUSU

Za kolektivni ugovor od 2018.

Od februara 2018. godine zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo su bez granskog kolektivnog ugovora.

Vlada Kantona Sarajevo je u ranijim pregovorima nudila potpisivanje postojećeg, bez izmjene koeficijenata za plate, što je odbijeno.

Medicinski radnici koji štrajkuju za četvrtak, 9. jula su najavili protest ispred zgrade Vlade Kantona Sarajevo.

U srijedu, 8. srpnja, u Bosni i Hercegovini je registrirano 244 novih slučajeva zaraze korona virusom.

***Saradnja na tekstu Dragana Erjavec

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG