Dostupni linkovi

Zdravstveni radnici Kantona Sarajevo u generalnom štrajku


Prazna čekaonica u Domu zdravlja Vrazova, Sarajevo, fotoarhiv
Prazna čekaonica u Domu zdravlja Vrazova, Sarajevo, fotoarhiv

Sindikat radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo od danas je u generalnom štrajku. Više od 3.000 radnika, zaposlenih u zdravstvu u Sarajevu, traži povećanje najniže satnice i novi granski kolektivni ugovor, a štrajkovaće sve do ispunjenja zahtjeva.

"Imamo nepotpisan granski kolektivni ugovor od 7.2. ove godine, koji vam nosi sva prava i obaveze. Znači ulazimo u sedmi mjesec bez stvari po kojoj radimo, to vam je kao ustav", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) Edo Selimić, predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Kako pacijenti ne bi ispaštali, ljekari i zdravstveni radnici tokom štrajka radiće prema već utvrđenim pravilima.

"Zakonom o štrajku je tačno potpisano koje to poslove morate raditi za vrijeme štrajka. Naši predstavnici osnovnih sindikalnih organizacija potpisali su te ugovore o poslovima koji se ne smiju propuštati, koji se moraju raditi obavezno sa svojim poslodavcima. Čak smo i proširili neke obime, tipa imunizacije, vakcinacije djece. Dakle, sva urgentna stanja po disciplinama kako je određeno tim ugovorom će se raditi", rekao je Selimić.

Granski kolektivni ugovor nije potpisan od 7. februara prošle godine, a zdravstveni radnici bore se za veći koeficijent, odnosno veće plate.

Iz Vlade Kantona Sarajevo ranije su rekli da nemaju dovoljno sredstava kako bi ispunili zahtjeve Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

"Nadam se da će proraditi svijest, jer su pokušali prije početka štrajka na konferenciji za novinare, koje su upriličili u Domu zdravlja u petak, tu je izneseno nekoliko stvari koje ne stoje. Naravno, vlast kao vlast pokušava da vam otupi štrajk, da vam što manje dadne, a što više uzme. To što je 27 postdejtonskih godina neuređeno zdravstvo, što se na našu sreću pojavio granski kolektivni ugovor, odnosno Zakon o radu Federacije BiH, na osnovu kojeg vi sada odlučujete o svojoj sudbini, a ne neko tamo Ekonomsko-socijalno vijeće. To su stvari koje ne idu u prilog vlasti", smatra Selimić.

Selimić dodaje da niko nije "zabetonirao ni status ni koeficijent", već treba pregovarati o tim pitanjima.

"Za vrijeme pregovora tražite srednju zajedničku vrijednost koja odgovara i vlasti i nama davateljima zdravstvenih usluga. Ali ako vam vlast ne ponudi ništa i održi konferenciju za novinare i kaže da je potreban 31 milion maraka (oko 15,5 miliona eura), a i kad bi bilo 100 posto ono što traži Sindikat, to bi bilo 29 miliona maraka (14,5 miliona eura), dakle, razgovori su da dođemo do srednje vrijednosti koja odgovara i jednim i drugima. Oni nisu ponudili ništa i rekli su idite u štrajk", objasnio je za RSE predsjednik Sindikata radnika u zdravstvu u Kantonu Sarajevo.

Na konferenciji za medije održanoj u četvrtak u prostorijama Doma zdravlja Vrazova u Sarajevu, ministrica Amela Sofić rekla je da opredijeljenost članova Vlade Kantona Sarajevo zdravstveni sistem učiniti efikasnijim i kvalitetnijim.

Kako je navedeno u saopštenju Vlade Kantona Sarajevo, posljednjim izmjenama finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja težište je stavljeno na proširenje obima i kvaliteta usluga za građane.

Ministrica Sofić je poručila kako poštuje zahtjeve sindikata, ali ujedno i istakla kako su "sredstva koji oni traže usmjerili u poboljšanje zdravstvene zaštite, u programe teško oboljele djece, invalida i mi zapošljavamo ove godine 336 radnika i 130 sljedeće godine".

"To su zdravstveni radnici koji trebaju da rasterete rad postojećih radnika, da budu dostupniji našim pacijentima, te da time smanjimo liste čekanja, te praktično povećamo standarde zdravstvenih radnika po broju stanovnika u našoj zemlji. U ovom momentu, mi smo se usmjerili prema pacijentu ljekarske usluge", dodala je Amela Sofić.

XS
SM
MD
LG