Dostupni linkovi

Ko plaća cijenu zdravstvenog štrajka u Sarajevu?


Skoro tri mjeseca, u sarajevskim domovima zdravlja traje štrajk
Skoro tri mjeseca, u sarajevskim domovima zdravlja traje štrajk

Skoro devedeset dana (od 2. septembra ove godine), u sarajevskim domovima zdravlja traje štrajk u organizaciji Sindikata radnika u zdravstvu Kantona Sarajevo. Predsjednik sindikata dr Edo Selimić, naglašava da štrajk ima modifikovana pravila u odnosu na uobičajeno postupanje u takvim situacijama.

„Vjerujte, kad bi radili prema obimu poslova u vrijeme štrajka, odnosno da primamo samo životno ugrožene pacijente, bio bi haos. Da smo to odmah uradili na početku štrajka drugog septembra i zatvorili domove zdravlja na deset dana, vjerovatno bi vlast shvatila ozbiljnost situacije ali ne možemo biti tako nehumani. Mi smo tu zbog pacijenata“, kaže Selimić.

Ipak, kraj štrajku se ne nazire, bez obzira u kojem se obliku provodi.

Zašto su sindikati uporni

Vlada Kantona Sarajevo kao olakšavajuću okolnost navodi to da ljekari nisu obustavili rad.

Sindikalisti ostaju pri svom ključnom zahtjevu, da se u novom granskom kolektivnom ugovoru povećaju plate „nedoktorima“.

Vlada to ne prihvata.

„Na posljednjem sastanku s pregovaračkim timom iz kantonalne Vlade, početkom novembra, ministar finansija Amel Kovačević nam je rekao da se pripremimo na dugi štrajk, jer od ove Vlade nećemo dobiti ništa“, kaže Selimić.

Šta je razlog sukoba na relaciji Sindikat radnika u zdravstvu – Vlada Kantona Sarajevo? Šta traže jedni a ne prihvataju drugi? Zašto niko ne popušta i pored više zajedničkih sastanaka te protesta članova sindikata ispred zgrade Vlade (7. oktobra).

Favorizovanje doktora?

Od februara 2018. godine zdravstveni radnici u Kantonu Sarajevo su bez granskog kolektivnog ugovora. Vlada je ponudila potpisivanje postojećeg, bez izmjene koeficijenata za lične dohotke, što je odbijeno.

Kako kaže Selimić, ključ problema je što postojeći kolektivni ugovor favorizuje doktore medicine i stomatologije, jer su njima povećani koeficijenti za plate dok to nije učinjeno za drugo osoblje - pravnici, ekonomisti, laboranti, tehničari, vozači, spremačice, itd.


„U ovom trenutku želimo samo da ispravimo, to jest popeglamo diskriminaciju oko koeficijenata, koja je učinjena još 2017. Mi smo jedini reprezentativni sindikat koji može pregovarati s Vladom i koja tvrdi da želi raditi reformistički, ali prema onom što se dešavalo u 90 dana štrajka, očigledno je da oni nisu reformistička nego inadžijska Vlada. Takođe, dobili smo rješenje Kantonalnog suda da se nastavlja sudski proces vezan za diskriminaciju jer su doktori dobili povećane koeficijente 2017. i 2018. godine a ostali ne. Sa tom presudom o diskriminaciji, kada je Vlada izvrši, imaće desetkovan budžet. Mi smo nedavno razgovarali na političkom nivou s vladajućim strankama u kantonu jer smo vidjeli da od izvršne vlasti nemamo šta očekivati. Objasnili smo da želimo uskladiti koeficijente, što je prijedlog kolektivnog ugovora koji smo ponudilia time bi se otklonila i opasnost od oko 6.000 tužbi 'nedoktora' za materijalnu nadoknadu prema Vladi Kantona Sarajevo što će urušiti kantonalni budžet“, kaže Selimić

U ime pregovaračkog tima kantonalne vlade, Amel Kovačević, ministar finansija u Vladi Kantona Sarajevo, na konferenciji za novinare je poručio da Vlada ne možeu budžetu za 2020. godinu osigurati dodatna sredstva od 31 milion KM za povećanje plata “nedoktorima”, odnosno da se taj iznos ne može osigurati na godišnjem nivou.

Vlada Kantona Sarajevo kao olakšavajuću okolnost navodi to da ljekari nisu obustavili rad
Vlada Kantona Sarajevo kao olakšavajuću okolnost navodi to da ljekari nisu obustavili rad

Ko nije u štrajku?

Član vladinog pregovaračkog tima sa sindikatom, ministar za rad, socijalnu politiku, raseljena lica i izbjeglice, Malik Garibija odbija optužbe da se radi o nerazumijevanju kantonalne Vlade.

„Činjenica koja olakšava čitav proces jeste da doktori medicine ne štrajkuju, dakle, doktori pružaju usluge i oni nisu u štrajku. Mi smo također, kao Vlada Kantona Sarajevo, donijeli odluku da ćemo refundirati posjete privatnim laboratorijama, tako da se i taj dio posla otkoči, da korisnici, pacijenti, građani ne bi osjetili ovaj teret. Dakle, ne umanjujemo prava radnicima, nudimo im isti onaj kolektivni ugovor koji su imali i ranije, uključujući trogodišnje povećanje plata koje smo imali prethodno. Za nas ovo nije stvar popuštanja, ovo nije pitanje inata, ovo je pitanje kvaliteta zdravstvenih usluga. To je u suštini pitanje broj jedan. Da li ćemo novac iskoristiti tako da građani imaju bolju medicinsku uslugu ili ćemo ga iskoristiti da podignemo plate? Već smo posvjedočili tri godine uzastopno da povećanje plata ne donosi poboljšanje zdravstvenih usluga“, ističe ministar Garibija.

U Kantonu Sarajevo, osim sindikata koji je u štrajku, postoje još dva: Sindikat Kliničkog centra Univerziteta Sarajevo i Sindikat doktora medicine i stomatologije, čiji predsjednik dr Izet Hočko smatra da do štrajka nije trebalo doći.

„Štrajk koji toliko dugo traje neće dati rezultate. Ako se ide u štrajk treba ga ozbiljno pripremiti i ne treba s njim dužiti, zbog pacijenata. Pregovori su tu da se nađe rješenje kako bi građani imali punu zaštitu u svakom trenutku. Nažalost, još uvijek ne vidim rješenje. Nije dobro i mislim da ovako svi gube. Ovdje se samo tjera inat i stvara nenadoknadiva šteta. Apsolutno se narušava ugled zdravstva koje je inače u teškoj situaciji. Prije nekoliko godina smo došli do dna a sada idemo još više nizbrdo. Ljekari odlaze, ostajemo bez specijalista. Samo iz domova zdravlja kantona Sarajevo, ove godine je u penziju otišlo više od 20 specijalista. Odlaze ljekari u inozemstvo, ko će to nadoknaditi? Nema korelacije između broja specijalista koji odlaze i onih koji tek kreću na specijalizaciju. Ako se ne preduzmu neke epohalne, značajne mjere, za zdravstvo slijedi potop“, ističe Hočko

Pacijenti u domovima zdravlja su u stavovima podijeljeni kao što su podijeljeni i sindikati
Pacijenti u domovima zdravlja su u stavovima podijeljeni kao što su podijeljeni i sindikati

Kašnjenje reformi

Predsjednik strukovnih sindikata doktora medicine i stomatologije Federacije BiH, dr Rifat Rijad Zaid takođe smatra da se, oko štrajka u sarajevskom kantonu gubi nepotrebno vrijeme i energija, koju treba usmjeriti na reformu zdravstva:


„Polako se navršava treći mjesec štrajka kojeg pacijenti uglavnom i ne osjete, iz vrlo jednostavnih razloga - doktori ne učestvuju u štrajku. Ne štrajkuju jer ga je pokrenulo rukovodstva sindikata koje prethodne godine ništa nije uradilo na povećanju standarda, na zaštiti svojih članova. Pacijenti su svjedoci bizarne situacije da se sindikati međusobno optužuju, tužakaju, umjesto da sarađuju, kao što je svugdje u svijetu normalno.“

Mi ustvari trebamo odmah, trebali smo još jučer, da kreiramo zakone, da donosimo zakonske mjere ili da donosimo zakonske okvire koji će značiti poboljšanje standarda pacijenta, usluga pacijentima, položaja zdravstvenog radnika, položaja ne samo doktora nego svih učesnika u zdravstvu. Mi smo, nažalost, 2019. godinu potrošili na sasvim druge stvari, a jedna od tih drugih stvari jeste da smo kao sindikat doktora, govorim o cijeloj Federaciji BiH, potrošili u tome da urazumimo pojedine kantonalne vlade i Federalnu vladu, Federalni parlament da kreira zakone koji će omogućiti slobodu sindikalnog organiziranja i poboljšanje zdravstvenih usluga“, navodi Rifat Rijad Zaid.

Šta kažu pacijenti?

Pacijenti u domovima zdravlja su u stavovima podijeljeni kao što su podijeljeni i sindikati. Za jedne, štrajk je opravdan, a za druge to ne priliči potpisnicima Hipokratove zakletve. U našoj anketi govore pacijenti Doma zdravlja Vrazova u Sarajevu:

Pacijenti o štrajku zdravstvenih radnika
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:51 0:00


Facebook Forum

XS
SM
MD
LG