Dostupni linkovi

Stiže šezdeset doniranih američkih transportera za Hrvatsku


Gusjeničari Bradley M2A2
Gusjeničari Bradley M2A2

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević je na konferenciji o budućnosti hrvatske obrambene industrije potvrdio vijest o kojoj su mediji već dulje vrijeme špekulirali – da će Sjedinjene Države donirati više desetaka oklopnih gusjeničara tipa Bradley Hrvatskoj vojsci.

U sljedeće dvije godine u Hrvatsku će biti dopremljeno 60 komada oklopnog gusjeničara Bradley M2A2 ODSi još 24 komada za dijelove, dogovoreno je sa američkom stranom, izvijestio je hrvatski ministar obrane Damir Krstičević. Potom bi ih se moderniziralo u tvrki "Đuro Đaković" – Specijalni strojevi. Hrvatski stručnjaci izabrali su transportere, i čeka se da stigne službena američka ponuda.

"Kada dobijemo ponudu onda bi mi krenuli u nacionalnu proceduru koja se treba obaviti, a to je – kompletna informacija, odlazak na saborski Odbor za obranu, i nakon toga odluke iz pozicije Vlade. Vozila bi donirala Vlada Sjedinjenih država. Američka vlada daje još 25 milijuna američkih dolara za početak kompletne modernizacije. Nakon toga priča će se događati u 'Đuri Đakoviću' u odnosu na otprilike- vezano za pojedino vozilo – dva do tri milijuna dolara", kazao je ministar.

Hrvatski prelazak na zapadnu tehniku

Plan je da se tu tvornicu pretvori u proizvodno-remontni centar za vozila Bradley za ovaj dio Europe, prijenosom znanja, ali i izravnom američkom investicijom, kaže ministar.

"To se definitivno uklapa u širi kontekst hrvatskog prelaska na zapadnu tehniku, istog onog kao u ratnom zrakoplovstvu, gdje se ruske transportne helikoptere planira nadomjestiti američkim srednjim transportnim helikopterima Black Hawk. Radi se o procesu koji se posljednjih godina odvija širom država na istočnom rubu NATO saveza", kaže za Radio Slobodna Evropa (RSE) vojni analitičar Igor Tabak s portala obris.org.

"Čitav je niz zemalja koje Sjedinjene Države pokušavaju potaknuti da se brže rješavaju te opreme, i to je inicijativa koja je došla na vrh prioriteta nakon početka ukrajinskog rata, gdje se Ruska federacija postavila na jedan nov , agresivan način. Postupno na to reagira i NATO koji je jedan veliki brod kojem treba dulje vrijeme da počne ozbiljnije mijenjati kurs, i to sada gledamo", kaže Tabak.

Tabak navodi kako se u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu također ruske transportne helikoptere planira nadomjestiti američkim srednjim transportnim helikopterima 'Black Hawk' (na fotografiji)
Tabak navodi kako se u Hrvatskom ratnom zrakoplovstvu također ruske transportne helikoptere planira nadomjestiti američkim srednjim transportnim helikopterima 'Black Hawk' (na fotografiji)

On dodaje kako se hrvatsko obnavljanje fonda oklopnih vozila i fonda helikoptera, dakle taj prelazak na zapadnu tehnologiju vremenski poprilično podudara sa – kako kaže – na prvi pogled usporedivim potezima u Srbiji. Međutim, radi se o prilično različitim poslovima, naglašava naš sugovornik.

"Hrvatska tu dobiva noviju tehniku, a dobiva i kapacitete za njeno održavanje i unapređivanje. Srbija je od svojih ruskih partnera također dobila doniranu tehniku. Bila su donirana poprilično starija oklopna vozila. Nije do kraja jasno hoće li biti održavana i unapređivana samo s osloncem na domaću industriju, dakle - hoće li i Ruska federacija tu i dalje imati ulogu", analizira Tabak.

Tabak upozorava da se takve poslove, iako strukturno nisu slični, u javnosti često izjednačava i tako doprinosi podizanju tenzija u regiji, za što – po njegovom mišljenju – zbog malih količina naoružanja možda i nema mjesta.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG