Dostupni linkovi

Hrvatska: Propao posao sa F-16, Izrael preuzeo odgovornost


Ništa od 12 višenamjenskih borbenih aviona F-16 Barak od Izraela (ilustrativna fotografija)
Ništa od 12 višenamjenskih borbenih aviona F-16 Barak od Izraela (ilustrativna fotografija)

Izraelsko Ministarstvo obrane priznalo je da ne može isporučiti Hrvatskoj 12 aviona F-16 Barak. Izaslanstvo izraelskog Ministarstva boravilo je 10. siječnja u Zagrebu i susrelo se sa hrvatskim ministrom obrane Damirom Krstičevićem. Generalni direktor izraelskog ministarstva Udi Adam kazao je da Hrvatska ni u kojem dijelu nije odgovorna za neuspjeh projekta.

Ipak ništa od najveće hrvatske akvizicije naoružanja od samostalnosti - nabave 12 višenamjenskih borbenih aviona F-16 Barak od Izraela. Kako se radi o američkim avionima koje je Izrael obogatio dodatnom opremom, što je i bio glavni razlog da se Hrvatska na javnom natječaju odluči upravo za izraelsku ponudu, Sjedinjene države trebale su dati suglasnost za ovu prodaju trećoj strani. Međutim, one su svoju suglasnost uvjetovale skidanjem sve opreme koju su Izraelci nadogradili, a Izrael ih nije uspio uvjeriti da od toga odustanu, i – ništa od posla!

Ministar obrane Damir Krstičević nakon maratonskog sastanka sa izraelskim izaslanstvom kazao je:

„Nakon razgovora s izraelskim izaslanstvom, mogu vas izvijestiti da je Država Izrael službeno izvijestila Ministarstvo obrane da - suprotno preuzetoj odgovornosti - na žalost ne može ishoditi odgovarajuće odobrenje Sjedinjenih Američkih Država za isporuku izraelskih aviona F-16 Barak Republici Hrvatskoj.“

Ugovor nije potpisan, nema nikakvih troškova, a Hrvatska je sve napravila po najvišim standardima, kazao je hrvatski ministar.

„Sve smo napravili ispravno i za ovu neočekivanu komplikaciju nema nikakve odgovornosti s hrvatske strane, niti je Hrvatska na nju mogla utjecati.“

Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i generalni direktor izraelskog ministarstva Udi Adam
Hrvatski ministar obrane Damir Krstičević i generalni direktor izraelskog ministarstva Udi Adam

Izrael nije uspio priskrbiti TPT, odnosno odobrenje za transfer tehnologije od Sjedinjenih država, a Hrvatska ne može biti odgovora za neuspjeh ovog posla, kazao je generalni direktor izraelskog Ministarstva obrane Udi Adam.

„Projekt smo proveli prema profesionalnim standardima u okviru ugovora naše dvije vlade. Na žalost uvjeti nisu bili spremni, i nismo bili u mogućnosti osigurati odobrenje za transfer tehnologije i provesti projekt, zbog nepredviđenih okolnosti izvan naše kontrole. Hrvatska i Izrael bili su kroz čitav projekt u otvorenom i profesionalnom dijalogu, Hrvatska je pokazala profesionalizam i ispravnu prosudbu na svakom koraku procesa. Ona nije mogla utjecati na ovakav ishod i ne može biti odgovorna“, kazao je.

On je naglasio kako Ministarstvo obrane Izraela očekuje dalji razvoj plodnih odnosa s Hrvatskom i najavljuje da će učiniti svaki napor da produbi odnose dviju država na širokom području suradnje.

Za očekivati je da Hrvatska poništi natječaj. Nadležni naglašavaju da ovaj neuspjeh ne znači da će Hrvatska odustati od nabave novih borbenih aviona. Sada hrvatsko nebo čuvaju Migovi 21 Bis, koji mogu letjeti još koju godinu, a ako se i pokvare, postoje rješenja i za to.

Vojni analitičar Igor Tabak sa portala obris.org kaže kako Hrvatska nije u vremenskom škripcu, i da postoje opcije:

„A u krajnjoj liniji, i da ostanemo bez Mig-ova, kada su Austriji tijekom pregovora o nabavi novih aviona istekli resursi za postojeće, Austrija je privremeno unajmila švicarske avione za čuvanje svog zračnog prostora. Tako su održali svoju sposobnost do završetka provedbe natječaja. Mi još ni blizu nismo u takvoj situaciji. Dakle, ništa od ovoga nisu događaji bez presedana, treba ozbiljno pristupiti tim stvarima i sagledati što je bilo, naučiti lekcije iz onoga što se radilo i – napraviti bolje.“

Za petak je najavljena posebna konferencija za novinare na kojoj će Ministarstvo obrane najaviti koji će biti sljedeći koraci oko nabave novih borbenih aviona.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG