Dostupni linkovi

Rok istječe, Hrvatska bez plana uvećanja izdvajanja za obranu


Hrvatska vojska je u brojnim misijama po svijetu, od toga u dvije ne samo sa pješaštvom (Fotografija: hrvatski vojnici u NATO vježbi u Litvaniji, juni 2018)
Hrvatska vojska je u brojnim misijama po svijetu, od toga u dvije ne samo sa pješaštvom (Fotografija: hrvatski vojnici u NATO vježbi u Litvaniji, juni 2018)

Hrvatske vlasti na sastanku NATO-a u Londonu za šest tjedana morat će imati plan za povećanje izdvajanja za obranu ili objasniti zašto plana nema, komentira sigurnosni analitičar Igor Tabak za Radio Slobodna Evropa (RSE) obvezu Hrvatske da do tog sastanka dostavi plan kako će do 2024. godine povećati izdvajanja za obranu na 2 posto bruto društvenog proizvoda.

Izrada takvog plana neispunjena je hrvatska obaveza još otprije dvije godine.

"Imamo jedan zaključak Vlade, ali još nemamo konkretan plan kako doći do 2 posto, odnosno kako povećati izdvajanja za opremanje i modernizaciju. Ja ću te poruke prenijeti predsjedniku Vlade, predsjednici Republike i ministru financija", kazao je ministar obrane Damir Krstičević prošloga tjedna u Bruxellesu.

Iako je cilj 2 posto za obranu, od toga 20 posto za modernizaciju oružanih snaga, Hrvatska je bila na 1,31 posto. To je računovodstvenom operacijom podignuto na 1,71 posto, kada su potezom pera u izdatke za obranu uključeni i izdaci za mirovine ratnih veterana, dok je sada procjena 1,75 posto upozorava sigurnosni analitičar Igor Tabak s portala obris.org.

Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ratna mornarica trebaju što skorije ozbiljne investicije. Posao sa Izraelom oko nabave novih aviona je propao, a posebno povjerenstvo koje treba krenuti iznova jošnije ni zatražilo konkretne ponude od pojedinih zemalja koje su iskazale interes za prodajom svojih aviona Hrvatskoj.

"Samim time neizvjesno je kako će se riješiti pitanje modernizacijskog kriterija, pa onda i pitanje punog dosizanja tih 2 posto. A sve te stvari će nužno doći na dnevni red, jer je NATO summit. Dakle, čelnici država i vlada članica NATO-a će u Londonu sjesti za stol i na dnevnom redu će biti financiranje nacionalnih sustava obrane. Tu se neće moći vrludati. Ili će trebati imati nekakav čvrsti plan, ili će morati biti u stanju objasniti zašto plana nema i u čemu je problem", kaže Igor Tabak.

Tabak: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ratna mornarica trebaju što skorije ozbiljne investicije.
Tabak: Hrvatsko ratno zrakoplovstvo i ratna mornarica trebaju što skorije ozbiljne investicije.

On upozorava da je obrambeno planiranje već od ranije problematično područje.

"Hrvatska desetljećima muči muku sa svojom vlastitom sklonošću da se većinu stvari rješava improvizacijom. To je još možda dobro u ratno vrijeme, ali u mirnodopsko vrijeme je manje dobro, a u situacijama uključenosti u formalne obrambene saveze kakav je NATO ili obrambeni dio Europske unije, to je još manje dobro. To su područja gdje improvizacije najmanje prolaze", konstatira analitičar portala obris.org.

S obzirom na pozitivna makroekonomska kretanja i optimistične prognoze, kada se jednom napravi plan kako do 2 posto obrambenog proračuna, ne bi trebalo biti bitnih problema u njegovom financiranju. Krstičević je svoju poruku iz Bruxellesa i uputio upravo na dan kada su u Vladi održane konzultacije oko planova pojedinih ministarstava pred finalizaciju proračuna za sljedeću godinu, podsjetio je Tabak.

Usprkos poteškoćama u obrambenom planiranju, Hrvatska ima rezultate u kontekstu međunarodne suradnje.

Hrvatska vojska je u brojnim misijama po svijetu, od toga u dvije ne samo sa pješaštvom.

U misiji na Kosovu su i dva hrvatska helikoptera, a u Poljskoj na granici sa Rusijom i baterija višecjevnih raketnih bacača.

Osim toga, Krstičević je prošlog tjedna zajedno sa mađarskim ministrom obranepotpisao Pismo namjere upućeno glavnom tajniku NATO-a, vezano za uključivanje Multinacionalnog divizijskog zapovjedništva - Centar (MND-C) u NATO strukturu snaga, a zajedno sa ministrima obrane Mađarske, Slovenije i Slovačke potpisao je i Sporazum o razumijevanju za osnivanje Regionalnog zapovjedništva za specijalne operacije (Regional Special Operations Component Command – R-SOCC), također u Mađarskoj.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG