Dostupni linkovi

Mnogo nepoznanica oko hrvatske nabave borbenih aviona


SAD bi Hrvatskoj ponudile sasvim nove avione F-35 (na fotografiji) i F-16 Block 70/72
SAD bi Hrvatskoj ponudile sasvim nove avione F-35 (na fotografiji) i F-16 Block 70/72

Hrvatska je u novom procesu nabave eskadrile borbenih aviona, nakon što je početkom godine propao posao sa nabavom izraelske verzije američkih F-16.

Resursi za postojeće hrvatske Migove-21 Bis istječu 2023. i 2024. godine, i struka i politika donijele su odluku da do tada Hrvatska mora nabaviti nove avione.

Proces nabave je u tijeku, sa četiri zatvorena sastanka međuresornog povjerenstva koje vodi postupak nabave objavljena su četiri štura priopćenja, i oko procesa nabave aviona mnogo je nepoznanica, kaže za naš program analitičar s portala obris.org Igor Tabak.

"Hoće li biti kupljeni novi ili rabljeni avioni, hoće li biti kupljeni nadzvučni ili možda mnogo jeftiniji podzvučni, hoće li ponuđači - kako je najavljeno - biti samo iz zemalja članica NATO-a i Europske unije, ili i šire. Pred koji mjesec bilo je govora i o programu obuke pilota za budući avion. O tome sada nema ni govora, iako je to također zadaća ovog međuresornog povjerenstva. Prema tome, znamo vrlo malo, i to je možda i problem, budući da ponovno ukazuje na problem transparentnosti ovoga posla", kaže Tabak.

Nove i rabljene letjelice

Mediji navode kako je sedam država izvijestilo da je spremno odazvati se na natječaj - Italija, Francuska, Švedska, Sjedinjene Američke Države, Norveška, Danska i Izrael.

Među ostalim, navodi se kako je Francuska spremna ponuditi rabljeni Mirage 2000 i novi Rafale. Italija bi ponudila rabljeni Eurofighter, Sjedinjenje Američke Države Hrvatskoj bi ponudile sasvim nove avione F-35 i F-16 Block 70/72. Švedska bi se na natječaj javila s novim Gripenom C/D verzije, a Norveška i Danska sa svojim rabljenim avionima F-16, dok bi Izrael opet ponudio svoju verziju F-16 Barak.

Francuska nudi i novi Rafale (na fotografiji)
Francuska nudi i novi Rafale (na fotografiji)

To su odgovori pristigli na hrvatski zahtjev za informacijama (request for information), tek nakon čega će uputiti zahtjev za ponudama (request for proposal) koje su obavezujuće.

Tabak barata brojkom o, navodno, pet iskaza interesa za nove avione i osam za rabljene.

"Ove informacije koje su pristigle su samo to – informacije o budućem mogućem interesu, ali ne i nešto što bi bilo pravno obvezujuće ili detaljno", dodaje Tabak.

Odluka sredinom 2020. godine

Kako je početkom rujna pojasnio voditelj vladinog Međuresornog povjerenstva Robert Kopal, jedan od parametara pri izboru biti će i mogući datum isporuke, i da će se – kada dođu ponude – posebno evaluirati ponude novih, a posebno starih aviona.

"Nakon evaluacije dobit ćemo pobjednika u kategoriji novih, te pobjednika u kategoriji rabljenih aviona,nakon čega ćemo donijeti konačnu odluku. Cilj nam je da otprilike sredinom sljedeće godine imamo neku odluku, a da krajem sljedeće godine imamo potpisan ugovor", kazao je Kopal.

Hrvatska je prošle godine vrlo ozbiljno pregovarala s Izraelom o kupnji njihovog F-16 Barak, dakle američkog borbenog aviona s izraelskom dodatnom opremom. Iako je poznat američki stav da ne dopuštaju prodaju svoje vojne opreme sa tuđim dodacima, iako su i američki predstavnici na to dodatno podsjećali, Izrael i Hrvatska privodili su pregovore kraju kao da je sve u redu.

Međutim, u siječnju ove godine visoko izraelsko izaslanstvo stiglo je u Zagreb, kazalo kako od posla neće biti ništa i preuzelo odgovornost za njegov neuspjeh.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG