Dostupni linkovi

Srpska lista odustaje od jednostranog formiranja Zajednice opština


Sstanak predstavnika Srba sa Upravljačkim timom za izradu statuta zajednice u Zvečanu
Sstanak predstavnika Srba sa Upravljačkim timom za izradu statuta zajednice u Zvečanu

Srpska lista odustala je od jednostranog formiranja Zajednice opština sa srpskom većinom, što je ranije najavila za 20. april.

Na sastanku predstavnika Srba sa Upravljačkim timom za izradu statuta zajednice u Zvečanu, poslanik Srpske liste Igor Simić rekao je da je ova lista otvorena za sva rešenja i za sve razgovore kada je u pitanju uspostavljanje zajednice onako kako je dogovoreno u Briselu, ali ne i za ponižavanje i kršenje onoga što je potpisano.

“Mnogi su očekivali da mi danas krenemo onako kako Srbi često rade – prvo srcem, pa mozgom. Malo smo obrnuli, pa ćemo polako da krenemo mozgom, da nas niko ne bi sutra optužio kako ulazimo u jednostrane poteze, krećemo u nekakvu avanturu i ugrožavamo mir i bezbednost svih koji žive na ovim prostorima. Kada smo čekali pet godina, sačekaćemo i tri ipo meseca“, kazao je Simić.

Srpska lista formira Zajednicu opština
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:01:54 0:00

On je dodao da će Upravljački tim raditi isključivo na osnovu dogovorenog u Briselu.

Rekao je da će Zajednica imati pun nadzor u oblasti zdravstva, prosvete, ekonomskog razvoja, urbanog i ruralnog planiranja, te će imati svog predsednika i potpredsednika, odbor od najmanje sedam članova i savet od 30 članova, kao i Skupštinu.

Imaće ingerencije da predlaže „zakone u oblastima u okviru kojih vrši svoju nadležnost, da će vršiti nadzor nad radom prištinskih institucija u oblastima od interesa za zajednice i srpski narod na Kosovu“.

„Ono što je najbitnije, imaće svoj budžet, finansiraće se iz doprinosa opština članica, naknade za usluge koje pruža građanima, transfera centralnih vlasti iz Prištine, kao i donacija naše države Srbije“, kazao je Simić.

On je dodao da Priština pokušava da obesmisli ovaj proces i da "proda praznu vreću, odnosno neku organizaciju koja neće imati ni jednu od ovih nadležnosti koje su od značaja za opstanak srpskog naroda".

Ultimatum Srpske liste više ne važi: Ramuš Haradinaj
Ultimatum Srpske liste više ne važi: Ramuš Haradinaj

Premijer Kosova Ramuš Haradinaj izjavio je u četvrtak da je Kosovo pojačanim delovanjem Upravljačkog tima za izradu statuta preduzelo korake za njeno formiranje te da ultimatum Srpske liste o tom pitanju više ne važi.

"Promenjeno je činjenično stanje, Kosovo je u procesu izrade statuta Zajednice u skladu sa Briselskim sporazumom, sporazum koji je sam predvideo da se na kraju Ustavni sud izjasni o tome da li je statut Zajednice u skladu sa Ustavom Kosova", kazao je Haradinaj.

Najavljeno je da će izrada statuta trajati četiri meseca.

Pomoćnik direktora Kancelarije za Kosovo Vlade Republike Srbije Petar Petković rekao je u Zvečanu da Briselski sporazum predstavlja jedan od najznačajnijih sporazuma u procesu dijaloga Beograda i Prištine, te da je to krovni dokument koji ima za cilj da okupi srpski narod, zarad opstanka i ostanka, ali i da jeste dobar osnov da, kako je naveo, konačno dođe do pomirenja dvaju naroda, albanskog i srpskog na Kosovu.

On je rekao da najveća odgovornost zbog toga što ZSO nije formirana leži na Evropskoj uniji, koja je takođe potpisnik sporazuma.

Petković je naglasio da ono što je još bitnije od rada upravljačkog tima, i pripreme nacrta statuta, jeste da EU „natera“ Prištinu da promeni pravni okvir i interne propise, kako bi statut mogao da obuhvati opšte principe koji su, navodi, utvrđeni Briselskim dogovorom iz 2015. godine.

„Nama ne treba nikakva asocijacija koja postoji u tzv. Ustavu Kosova jer takva stvar već postoji. Nama treba ZSO onako kako je dogovoreno i potpisano u Briselu 2013. godine i kako je potpisano u Sporazumu o opštim principima iz 2013. i na osnovu opštih principa iz 2015. godine. Samo tako i nikako drugačije, nama ne treba nikakva ZSO koja će biti svedena na nivo NVO i koja će biti praporac koji zveči. Nama treba ZSO kao mesto gde će Srbi moći da odlučuju o svojoj sudbini, pa na kraju krajeva zbog toga je i bio potpisan briselski sporazum da bi za srpski narod na Kosovu i Metohiji konačno obezbedili bolje uslove života“.

Sednici u Zvečanu prisustvovala je većina odbornika deset opština sa srpskom većinom na Kosovu.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG