Dostupni linkovi

Hasani: Zajednica opština je potrebna i Srbima i Albancima


Severna Mitrovica
Severna Mitrovica

Ismail Hasani, politički analitičar iz Prištine, za ‘Zašto?’ objašnjava kakvi su izgledi za konačnu primjenu Sporazuma o Asocijaciji/Zajednici opština sa srpskom većinom na Kosovu, koji su lideri Srbije i Kosova postigli u avgustu 2015. godine uz posredstvo Evropske komisije.

  • Podrška

Zašto do sada nije formirana zajednica sa većinskim srpskim stanovništvom?

Tu treba kriviti prije svega kosovsko vođstvo, koje je odugovlačilo, s jedne strane, a s druge strane providna želja Beograda da reši problem sa Srpskom listom.

Tako da su se stvari odugovlačile bez veze.

Nakon odluke Ustavnog suda mislim da se može pristupiti izrađivanju Statuta zajednice na osnovu sugestija koje su date od strane suda.

Nakon ovih zadnjih događanja, Srpska lista, mada se povukla iz Vlade i Skupštine, treba prikupiti snage bez obzira na to da li će se lideri sresti u Briselu ili ne.

Treba pristupiti sređivanju stanja i početi sa radom na kompletiranju nacrta Statuta Zajednice srpskih opština da bi procedura išla dalje i da dobije podršku većine u Skupštini kao i podršku Ustavnog suda Kosova.

  • Većina

Mislim da trenutna situacija na Kosovu treba da bude što manje politički opterećena, stvari treba rešiti, imamo briselske dogovore za formiranje zajednice.

Imali smo ranije u bivšoj kosovskoj Vladi spremnost da se to učini, međutim nakon ovih događanja sa Markom Đurićem, stvari su se malo ohladile.

Ipak, treba pronaći snage i završiti taj problem jer ne vredi ako bi Srpska lista, odnosno Srbi, pokušala jednostrano učiniti nešto što ne bi služilo kosovskim prilikama, kao što ne bi služilo i ako albanska strana pokuša silom većine nešto nuditi srpskoj zajednici.

Zna se na koji se način treba formirati tu zajednica koja će biti na dobrobit stanovništvu, ne samo na severu Kosova nego čitavom srpskom stanovništvu na Kosovu, a i albanskim vođama koji su deklarativno spremni da se to uradi što pre.

  • Paket

Kad pristupimo problemu (stvaranja zajednice opštine) malo analitički i gledamo ga na holistički način, mema mesta strahu da će se stvoriti neka nova Bosna ili da će doći do ‘bosnizacije Kosova’.

Paraleno sa draftiranjem statuta za srpsku zajednicu treba raditi na otvaranju unutrašnjeg dijaloga sa kosovskim Srbima bez obzira na to što vođe nastavljaju razgovore u Briselu.

Život se odvija na Kosovu i normalan život treba teći između komšija.

Ja ne očekujem da će se brzo vratiti klima koja je bila prije Miloševićevog režima ali ipak ljudi treba trezvenije da pristupe stvarima.

Mi imamo okvir Ahtisarijevog paketa i ko pokušava da izađe izvan okvira Ahtisarijevog paketa bilo sa srpske, bilo sa albanske strane ili treće strane treba da bude ubeđen da je napravio veliku grešku i ne doprinosi stabilizaciji na Kosovu nego stvara ponovo probleme.

XS
SM
MD
LG