Dostupni linkovi

Dijalog u Briselu, Tači najavio sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji ove godine


Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić, Brisel, 2017.
Hašim Tači, Federika Mogerini i Aleksandar Vučić, Brisel, 2017.

U Briselu je visoka predstavnica Evropske unije za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini održala bilateralne susrete i radnu večeru sa predsednikom Kosova Hašimom Tačijem i predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem.

Hašim Tači je najavio mogućnost da ove godine bude postignut sporazum o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa između Kosova i Srbije.

"Što više kasnimo, cenu će plaćati obe zemlje jer će kasniti naša evropska budućnost. Stoga, mislim da moramo raditi što dinamičnije kako bi što pre postigli ovaj sporazum, nadam se, ove godine", izjavio je Tači novinarima na kraju poslednje runde političkog dijaloga.

Kosovski predsednik je naglasio da obe zemlje žele sveobuhvatni sporazum o normalizaciji odnosa, te da je dogovor u interesu Kosova, Srbije, ali i Evropske unije.

"Zato sam optimista i verujem da se može postići sporazum mira, stabilnosti, dobrosusedskih odnosa i pomirenja među našim zemljama. To je jedini način kako ići napred", izjavio je Hašim Tači.

Evropski izvori su naglasili da su se oba predsednika složila da ubrzaju rad na implementaciji sporazuma koji su postignuti u okviru dijaloga ali nisu adekvatno sprovedeni. S tim u vezi, predsednik Kosova je rekao da njegova zemlja ostaje posvećena da ispuni sve obaveze koje proizilaze sa postignutih sporazuma. U tom smislu, Tači je potvrdio da će ubrzo "profunkcionalizovati" komisija koja će raditi na statutu Zajednice srpskih opština na Kosovu.

Za srpskog predsednika Aleksandra Vučića nedostatak napretka u implementaciji sporazuma o Zajednici srpskih opština je i briselska odgovornost.

"To što pet godina nije ispunjeno šest tačaka Briselskog sporazuma, koje se tiču Zajednice srpskih opština, ne može biti samo krivica Albanaca. To je jednako i krivica Evropske unije, koja je takođe potpisnik Briselskog sporazuma", izjavio je Aleksandar Vučić za Televiziju Pink.

Nakon završetka radne večere, predsednik Srbije se nije obratio briselskim novinarima.

U saopštenju evropske komesarke Federike Mogerini je navedeno da "razgovori, u okviru nove faze dijaloga pod pokroviteljstvom EU između Beograda i Prištine, predstavljaju dalje pripreme sveobuhvatnog sporazuma o normalizaciji odnosa".

Učesnici su "razmotrili napredak postignut u provedbi prošlih sporazuma, u svetlu nedavnih radnih sastanaka održanih u Briselu".

"Visoka predstavnica EU je naglasila važnost koju EU pridaje punoj provedbi svih postojećih sporazuma i posebno je naglasila hitnu potrebu za početak osnivanja Zajednice srpskih opština, Sporazuma o energetici i da se nastavi sa dovršetkom mosta u Mitrovici", istaknuto je.

U saopštenju se zaključuje da je visoka predstavnica pozdravila nastavak oba predsednika na normalizaciji odnosa Kosova i Srbije i "podsetila je kako je napredak u njihovim programima integracije u Evropsku uniju čvrsto povezan s napretkom u dijalogu".​

​Ovo je bio treći susret predsednika od kada je dijalog unapređen na predsednički nivo. Poslednji razgovor je održan prošlog leta.

Već je jasno da je došlo do odvajanja tehničkog i političkog dijaloga te da će se oni paralelno voditi. To nije bio slučaj kada su politički dijalog vodili premijeri Kosova i Srbije. U prethodnoj fazi tehnički dijalog je usko bio povezan sa političkim pregovorima jer su dogovori na ekspertskom nivou potom dobijali politički pečat na pregovorima koji bi vodili šefovi vlada.

Sada, agenda predsednika je skoro nezavisna od njihovih ekperata koji će nastavljati da razgovaraju o praktičnim stvarima, poput implementacije već postignutih sporazuma. Evropski zvaničnici koji su upućeni u proces su potvrdili za Radio Slobodna Evropa (RSE) da neuspeh u poslednjoj rundi tehničkog dijaloga, kao i nedostatak napretka u ovom procesu, neće uticati na održavanje niti agendu političkog dijaloga na najvišem nivou.

Oba predsednika su u prestonicu Evropske unije došla iz Sjedinjenih Država. Poseta Aleksandra Vučića Americi objavljena je početkom nedelje, iako nije bilo prethodne najave da će otputovati.

Sa druge strane, kosovski predsednik Hašim Tači je tek u četvrtak za RSE potvrdio da se takođe nalazi u SAD-u, iako negira svako povezivanje sa posetom njegovog srpskog kolege, ocenivši da se radi o koincidenciji.

Tači tvrdi da je boravio u Sjedinjenim Državama kako bi koordinisao angažovanja sa američkim vlastima pošto dijalog ulazi u novu i važnu fazu.

"Radi se o procesu koji će otvoriti put za postizanje konačnog sporazuma o potpunoj normalizaciji odnosa Kosova i Srbije. To je osetljivo pitanje i zahteva koordinaciju sa svim partnerima i prijateljima, ali glavna adresa za Kosovo ostaje Vašington", izjavio je Tači za RSE.

Tači se u petak sastao sa komesarem EU nadležnim za proširenje Johanesom Hanom sa kojim je razgovarao o procesu vizne liberalizacije za Kosovo. Izvori sa sastanka su rekli RSE da je Han zatražio od kosovskih lidera da se angažuju u borbi protiv organizovanog kriminala i korupcije budući da se radi o ključnom uslovu u procesu vizne liberalizacije.

Evropski izvori su naglasili da je Han pozdravio ratifikaciju demarkacije sa Crnom Gorom ocenivši da će ovo pozitvno uticati na dobrosusedske odnose u regionu.

Tehnički dijalog je održan početkom ove sedmice i pregovori nisu doneli nijedan rezultat što je izazvalo oštriju reakciju evropske strane koja je prvi put priznala da pregovori ne napreduju te je upozorila obe strane da je napredak u dijalogu ključan za napredak na evropskom putu.

Politički dijalog Prištine i Beograda ulazi u fazu koja će kao rezultat imati potpisivanje sporazuma o sveobuhvatnoj normalizaciji odnosa i koji će imati pravno-obavezujući efekat za obe strane.

Ovo su u više navrata potvrdili najviši evropski zvaničnici, uključujući i autora ovog sporazuma, Frederiku Mogerini koja je najavila potpisivanje dogovora do kraja naredne godine.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG