Dostupni linkovi

RSE saznaje: Tači ovlašćen državnom platformom da okonča dijalog


Hašim Tači
Hašim Tači

Državna platforma za finalizaciju briselskog dijaloga Kosova i Srbije, koju je Vlada usvojila u četvrtak i prosledila Skupštini, ovlašćuje predsednika Kosova Hašima Tačija da, zajedno sa kosovskom delegacijom koja će biti formirana, vodi razgovore o postizanju međunarodno obavezujućeg pravnog sporazuma Kosova i Srbije.

Delegaciju će činiti predstavnici svih političkih partija, navodi se u Platformi u koju je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvida.

U dokumentu stoji da Skupština insistira da se dijalog treba okončati međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom, putem kojeg treba da dođe do recipročnog priznanja Kosova i Srbije.

Skupština, navodi se u Platformi, smatra da se međunarodno obavezujućim pravnim sporazumom treba omogućiti potpuna normalizacija odnosa dve zemlje, uz poštivanje suvereniteta i teritorijalnog integriteta.

Tekst Državne platforme
Tekst Državne platforme

Skupština takođe podržava ulogu posrednika Evropske unije (EU) i podršku Sjedinjenih Država u postizanju tog sporazuma, koji će Kosovu omogućiti članstvo u Ujedinjenim nacijama i svim ostalim relevantnim međunarodnim organizacijama, kao i ubrzani evroatlantski put.

Od predsednika Kosova se traži da redovno obaveštava Skupštinu o toku dijaloga delegacija Kosova i Srbije.

Navodi se da je Skupština vrhovni autoritet koji će ratifikovati sporazum postignut u dijalogu sa Srbijom.

Kao potpisnik u Platformi je predviđen predsednik Skupštine Kadri Veselji, iako je predlagač Vlada Kosova.

Premijer Ramuš Haradinaj kazao je da je dokument sačinjen nakon više sastanaka sa predsednikom Kosova, članovima Skupštine, političkim predstavnicima i civilnim društvom. Istakao je da je aktuelni dijalog "istrošen" i da više ne daje rezultate, te se treba preći na konačnu fazu dijaloga.

"Platforma će biti prosleđena Skupštini radi rasprave i njenog usvajanja u vidu rezolucije. Ovo je bio veoma važan preduslov za transparentnost jednog procesa koji će omogućiti svima da budu uključeni u njega", kazao je Haradinaj na konferenciji za novinare nakon zasedanja Vlade.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG