Dostupni linkovi

Vjetar u leđa za srednjoškolce iz Jajca: Tražimo promjenu za sve škole u BiH


Srednjoškolci u Jajcu ostaju zajedno u školskim klupama
Srednjoškolci u Jajcu ostaju zajedno u školskim klupama

Srednjoškolci u Jajcu uspjeli su dobiti bitku protiv segregacije u školstvu. Nakon informacije o ukidanju inicijative za osnivanjem Mješovite srednje škole u Jajcu, koja bi učenike podijelila po nacionalnoj osnovi još su odlučniji da kroz svoj angažman naprave promjene u bh. obrazovanju a to znači ukidanje tzv. „dvije škole pod jednim krovom“.

Jednogodišnja borba se isplatila. Srednjoškolci u Jajcu ostaju zajedno u školskim klupama, jer su vlasti odustale od otvaranja nove škole koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu.

Za Nikolasa Rimca, jednog od srednjoškolaca koji se od prvog dana borio protiv segregacije ovo je značajan pomak naprijed, ali ne i pobjeda.

„Sada trebamo udarati u srž! Jedini način da se to ne ponavlja jeste da se komplet obrazovni sistem promjeni, da se komplet ukine 'dvije škole pod jednim krovom', znači segregacija i podjela.... Naša kolegijalnost i naša kooperativnost koja već godinu dana teče bez problema uspjela je spriječiti podjele“, objašnjava Rimac.

Učenici su se pobunili protiv odluke Vlade i Skupštine SBK da u Jajcu bude formirana nova srednja škola, koja bi, uz postojeće dvije sa hrvatskim nastavnim planom i programom, radila po bosanskom nastavnom planu i programu. Uspjeli su u tome.

Iako je ohrabrena potezom srednjoškolaca iz Jajca profesorica Lamija Tanović smatra da generalno većina mladih u Bosni i Hercegovini nije spremna za ovakvu borbu.

„Problem je što mi njih kroz obrazovni sistem ovakav kakav jeste totalno imobilizujemo. Ne naučimo ih da se bore za ono što žele. Natjeramo ih već kroz obrazovanje u torove i nekako opredjelimo da tamo moraju da pripadaju. Ovo je nekakva posebna situacija gdje su ti srednjoškolci već neko vrijeme išli zajedno ili nisu bili segregirani, pa su uspjeli da tako nešto odrade. Bojim se za ove druge, koji su već na početku nekako razvrstani po krvnim zrncima, mislim da je to najteža stvar koja se može dogoditi mladosti“, smatra Tanović.

Učenici traže promjenu nastavnih programa u svim gradovima gdje postoje "dvije škole pod jednim krovom"
Učenici traže promjenu nastavnih programa u svim gradovima gdje postoje "dvije škole pod jednim krovom"

No, ovi mladi ljud ne odustaju. Uprkos činjenici da neće biti novih podjela, što je za Radio Slobodna Evropa potvrdila ministrica obrazovanja SBK, Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajce ne odustaje od protesta zakazanih za utorak.

„Mi ćemo sutra odraditi mirno okupljanje, tražiti formalni sastanak sa ministricom Katicom Čergez. Mislimo da godinu dana borbe mladih zaslužuje makar da ih ministrica primi u kabinet. Jedna od ideja koju je građanska inicijativa 'Naša škola' predložila jeste da se sredstva koja su bila planirana za osnivanje nove škole ulože u formiranje radne grupe, koju će činiti relevantni članovi u vezi obrazovanja i Ustava BiH, te na takav način rješiti problem svih fenomena 'dvije škole pod jednim krovom' u SBK“, objašnjava Amar Kundalić iz Asocijacija srednjoškolaca u BiH.

Učenici traže promjenu nastavnih programa u svim gradovima gdje postoje "dvije škole pod jednim krovom", a ovim potezom su dobili vjetar u leđa.

„Sada ćemo tražiti ono što smo tražili od samog početka da se uvede novi plan i program, znači novi sistem. Mi hoćemo masovnu promjenu, ne samo za našu školu već za sve škole unutar BiH“, poručuje srednjoškolac Nikolas Rimac.

Srednjoškolci iz Jajca dobijaju podršku svojih vršnjaka i iz drugih gradova BiH. Sarajevski srednjoškolci Andrea Nikolić, Kerim Salihagić i Kenan Bajrić o njihovom uspjehu kažu:

Sarajevski srednjoškolci
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:00:28 0:00


Političari u Bosni i Hercegovini, stoga teško da će kroz ovaj primjer naučiti lekciju, smtra profesorica Lamija Tanović.

„Bez obzira kakvu im lekciju date, dok ih ne primorate, dok ih ne stisnete u ćošak da neke stvari promijene u tom legislativnom smislu oni to definitivno neće uraditi, jer ovo što oni rade sa mladim generacijama to je garant njihovog opstanka. Oni odgajaju generacije koje će stalno da glasaju tako naopako kako se glasa zadnjih dvadeset i nešto godina. Zato je obrazovanje ustvari najbolji teren za nastavak rata kojeg smo imali devedestih godina ovdje“, zaključuje Tanović.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG