Dostupni linkovi

Srednjoškolci u Jajcu do naredne godine zajedno u klupama


Dvorište škola "Nikola Šop", Jajce, juli 2016.
Dvorište škola "Nikola Šop", Jajce, juli 2016.

Srednjoškolci iz Jajca će i u septembru zajedno u školske klupe, ali sudeći prema izjavama političara, priča o uvođenju prakse "dvije škole pod jednim krovom" u ovom gradu jeste odgođena, ali ne i završena. Vijest da bi nova škola ipak mogla biti osnovana naredne godine iznenadila je i Ivicu Jukanovića, koji je sa vršnjacima iz Jajca mjesecima sudjelovao na protestima protiv razdvajanje u školskim klupama.

"Nama je bilo rečeno da su baš odustali. Ne stopirali, nego odustali... Oni su to objavili i u novinama i mislili smo da je to 100 posto sigurno i da ne bi bezveze objavljivali", kaže Ivica.

Nekoliko dana nakon što su se u javnosti pojavile informacije da se, pod pritiskom učenika, odustalo od odluke Skupštine Srednjobosanskog kantona (SBK) da u Jajcu bude formirana škola koja će raditi po bosanskom nastavnom planu i programu, kantonalna ministrica obrazovanja Katica Čerkez to negira i tvrdi da se radi o odgađanju jer nema dovoljno vremena da do septembra budu imenovani direktor i školski odbor.

"Ostalo je nedovoljno vremena da bi se implementirala odluka Skupštine u ovoj školskoj godini. Lokalna zajednica, koja je imala stalne pritiske, nije smogla snage, ne znam ni sama zašto, da predloži kandidate za školski odbor i vršitelja dužnosti ravnatelja. Sada je prekasno i u ovoj školskoj godini situacija ostaje ista", kazala je Čerkez.

Ministrica Čerkez je, također, istaknula da nisu istinite informacije da će se u narednoj godini raditi na uvođenju nacionalne grupe predmeta u svim školama u Srednjobosanskog kantona, što je i bio prijedlog učenika iz Jajca za ujedinavanje nacionalno podijeljenih škola.

"Nacionalna skupina predmeta za Bošnjake i Hrvate je van pameti. Jer to su dva konstitutivna naroda, a ne nacionalne manjine, i ne treba im nacionalna skupina predmeta", kaže Čerkez.

Unatoč tome što je tvrdio da je za osnivanje nove škole odgovorno Ministarstvo obrazovanja Srednjobosanskog kantona, te da je to lokalnoj zajednici nametnuto po principu uzmi li ostavi i bez mogućnosti rasprave o uvođenju nacionalne grupe predmeta, načelnik Općine Jajce Edin Hozan sada kaže da je formiranje škole ipak bolje rješenje od nastavka prakse da se u dvije srednje škole u Jajcu nastava pohađa po hrvatskom nastavnom planu i programu.

"Želimo da se izjednače prava u postojećem školskom sistemu, u smislu da se izučavaju predmeti primjereno državi u kojoj djeca žive, a ne da uče iz udžbenika koji se štampaju u Zagrebu i da na svjedodžbama stoje neustavna obilježja. Međutim, Ministarstvo se 18 godina oglušuje na te zahtjeve Bošnjaka iz Jajca i ponudili su ovo rješenje koje je, nešto između, bolje nego što je sada. Međutim, generalno u odnosima koji bi trebali slijediti u budućnosti nije dobra stvar, iako to nije ništa novo što ne postoji u Travniku, Vitezu itd.", ističe Hozan.

(RSE/Video: Mladi u Jajcu ne žele podjele)

Mladi u Jajcu ne žele podjele
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00


Iako se u javnosti mjesecima ponavlja priča da su osnivanje nove škole u Jajcu pokrenuli nezadovoljni roditelji, peticija koju su oni navodno potpisali do sada nije viđena, niti su se o svemu javno oglašavali.

Istovremeno, o pravima i školovanju djece koja ne pripadaju, bošnjačkom ili hrvatskom narodu, gotovo da se i ne govori, a cijelu priču ignorirali su profesori i direktori škola.

"Struku nikad ništa ne pita. Te 'dvije škole pod jednim krovom' egzistiraju i u Bugojnu i u Vitezu i mi smo to na određeni način, kao i ostali, već prihvatili i imamo većih problema kad je kolektivni ugovor u pitanju i naša egzistencijana situacija", kazao je ranije za RSE potpredsjednik Sindikata srednjeg obrazovanja SBK Abdulah Serezlija.

S ovim stavom se, međutim, ne slažu učenici iz Jajca koji u namjeri osnivanja nove škole vide stvaranje novih nacionalnih podjela u ovom gradu, te smatraju da mora biti pronađeno drugo rješenje. Na to je u nekoliko navrata upozorio i učenik Tarik Šehić koji kaže da ne želi pohađati školu u kojoj bi bio odvojen od vršnjaka druge nacionalnosti, s obzirom na to da je kroz to prošao u osnovnoj školi u Jajcu, koja radi po principu "dvije škole pod jednim krovom".

"To bi samo stvorilo nacionalizam među djecom i samo bi ih zatupilo. Sada se družimo noromalno i mislim da je sve to stvar kućnog odgoja", ispričao je Tarik.

Kao ni učenicima u Jajcu, ni studentskom aktivisti iz tog grada Samiru Behariću nije jasna politička pozadina priče o osnivanju nove škole. Međutim, Beharić smatra da se bunt učenika ipak isplatio jer je i odgađanje osnivanja škole korisno za Jajce, a pogotovo u jeku predizborne kampanje.

"Ako je to godinu dana, i to nešto znači. Nacionalističke stranke tako neće moći dizati toliku frku i nacionalne tenzije kako bi bilo da je došlo do osnivanja nove škole", kazao je Beharić.

Iako će u septembru zajedno u školske klupe, učenici iz Jajca kažu da će ina budući pokušaj razdvajanja ponovo odgovoriti protestima. Odbijaju optužbe iz političkih krugova da su zloupotrebljeni u predizbornoj kampanji i poručuju da iza njihove borbe ne stoji nijedna politička stranka, nego samo želja da imaju škole koje će im omogućiti znanje, a ne razdvajanje.

XS
SM
MD
LG