Dostupni linkovi

Srednjoškolci u Jajcu ostaju zajedno: Vlasti odustale od nove škole


Načelnik Općine Jajce vjeruje da se na ovaj način zaustavlja priča o izgradnji nove srednje škole
Načelnik Općine Jajce vjeruje da se na ovaj način zaustavlja priča o izgradnji nove srednje škole

Srednjoškolci u Jajcu ostaju zajedno u školskim klupama, jer su vlasti odustale od otvaranja nove škole koja bi radila po bosanskom nastavnom planu i programu, potvrdila je za Radio Slobodna Evropa ministrica obrazovanja Srednjobosanskog kantona (SBK) Katica Čerkez.

Čerkez je istaknula da to znači da će u postojeće dvije škole, koje rade po hrvatskom nastavnom planu i programu, uz ranije uvedeni bosanski jezik i vjeronauk, djeci biti omogućeno da izučavaju povijest i geografiju BiH, a moći će izabrati i kako će izgledati njihova svjedodžba, s obzirom na to da je na njima do sada bio grb „Herceg-Bosne“.

„Na svjedožbama će biti oni grbovi koje budu zahtjevali roditelji i djeca. Planirana su i ta dva predmeta, odnosno povijest i geografija, ali će se to odnositi samo na prve razrede, jer smo u ostalima već krenuli sa starim nastavnim planom i programom i ne možemo usred obrazovnog ciklusa mijenjati. Međutim, s tim možemo startati za učenike prvih razreda kojih će najvjerojatnije biti pet odjela, a vidjet ćemo nakon upisa kakva je njihova opredijeljenost“, navela je Čerkez.

Ova odluka je za nju rezultat snažnog pritiska međunarodne zajednice da se odustane od otvaranja nove srednje škole.

„Stranka demokratske akcije je pod snažnim pritiskom međunarodne zajednice, poput OSCE-a i Veleposlanstva SAD-a, odustala od nove škole, tako da će se djeca upisati u postojeće. Naravno, vršen je snažan pritisak međunarodne zajednice na cjelokupnu vlast SBŽ-a, prije svega na premijera, jer su svakodnevno propitivali da se na dnevnom redu sjednice Vlade ne bi slučajno našla neka točka dnevnog reda u vezi sa formiranjem nove škole“, naglasila je Čerkez.

I načelnik Općine Jajce Edin Hozan tvrdi da još nije dobio zvaničnu potvrdu, ali da vjeruje da se na ovaj način zaustavlja priča o izgradnji nove srednje škole.

„U postojećim školama uvode se dva nova predmeta za djecu bošnjačke nacionalnosti, a na njihovim diplomama neće biti oblježja 'Herceg-Bosne'. Za sve to još nemam zvaničnu potvrdu, ali je o tome razgovarano na sastanku prošle sedmice, na kojem sam bio sa premijerom SBK Tahirom Lendom i ministricom Katicom Čerkez“, naglasio je Hozan.

Iako kaže da na ovom sastanku nije bilo predstavnika međunarodne zajednice, i Hozan tvrdi da su imali veliki utjecaj na odluku o odustajanju od nove škole.

„Vjerujem da je pritisak međunarodne zajednice doprinio tome da Ministarstvo obrazovanja SBK promijeni stav, ali se ne mogu zanemariti ni poruke djece nastavnika i roditelja“, istaknuo je on.

Hozan je naglasio da se nada da nakon ove odluke neće biti potrebe za protestima učenika protiv segregacije u školi, koji su najavljeni za utorak pred zgradom Vlade SBK u Travniku.

Učenici najavljuju nastavak borbe: Do ukidanja sregregacije u svim školama

Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajces radošću i ushićenjem primilo je vijest o ukidanju inicijative za osnivanjem Mješovite srednje škole u Jajcu, koja bi učenike podijelila po nacionalnoj osnovi, te najavljuje nastavak borbe do ukidanja segregacije u svim školama.

„Za nas, koji se protiv produbljenja segregacije u Jajcu borimo već godinu dana, ova vijest predstavlja veliku satisfakciju i dokaz da je već načinjene političke odluke moguće okrenuti u svoju korist, ali samo ukoliko smo dovoljno ustrajni i ukoliko vjerujemo u promjenu. Mi smo u našu borbu vjerovali istim intenzitetom od prvog dana, pa sve do danas“, saopćilo je Vijeće.

Srednjoškolci ističu da danas vjeruju u nešto više, odnosno da je angažmanom mladih, uz podršku međunarodne zajednice, moguće napraviti korjenite promjene u obrazovnom sektoru i oblikovati ga prema mjerilima 21. Stoljeća.

„ Iako smo spriječili osnivanje 55. škole koja bi u Federaciji radila po principu 'dvije škole pod jednim krovom', svjesni smo da i dalje postoje 54. takve škole u Federaciji. Među njima su i škole u SBK. Osnovne škole u Jajcu su podijeljene, mi smo ih pohađali i svjesni smo opasnosti koja iz 'dvije škole pod jednim krovom'vreba po sadašnjost i budućnost jajačkog i bh. društva. U tim školama se odgajaju mladi nacionalisti, a mi ne želimo živjeti u društvu punom takvih osoba jer smo svjedoci da nacionalizam i loše politike tjeraju mlade ljude iz Jajca i BiH“, tvrde srednjoškolci.

Uprkos činjenici da nova srednja škola neće biti osnovana u Jajcu, Vijeće učenika Srednje strukovne škole Jajce ne odustaje od protesta zakazanih za utorak pred zgradom Vlade SBK u Travniku.

„Mi se nikad nismo ni borili samo za našu školu. Svjesni smo da ovo nije problem koji pogađa samo našu školu, naš grad ili kanton. Sve dok u BiH postoji i posljednja škola koja u svome dvorištu dijeli naše najmlađe, postojat će i razlog za naš aktivizam i zagovaranje za progresivne vrijednosti.Ako vam kažu da je to nemoguće, samo se sjetite da su isto govorili i nama. Sve je moguće! Mi smo mladi i naša je budućnost. Vidimo se u utorak u Travniku“, poručili su učenici iz Jajca.

Nakon odluke da se odustaje od osnivanja nove škole oglasila se i Asocijacija srednjoškolaca u BiH koja je saopćila da su srednjoškolci uspjeli u svojoj borbi protiv podjela „koje su im po ko zna koji put trebale biti nametnute od strane političke scene, koja poslije rata pokušava napraviti uslove za suživot tako što stvara fenomene 'dvije škole pod jednim krovom'“.

„Ipak ovo nije kraj priče, u utorak se vidimo ispred zgrade Vlade SBK u Travniku, gdje ćemo, nadamo se, po prvi put imati priliku sastati se sa ministricom Katicom Čerkez. Ovi borci i heroji našeg društva su zaslužili priliku da imaju otvoreni sastanak sa Ministarstvom obrazovanja, da pokažu zašto su se oni zalagali. Ovo nije bila samo borba za srednje škole u Jajcu, već borba protiv segregacije u obrazovanju i mi se nadamo da ćemo u njoj istrajati do kraja“, poručeno je iz Asocijacije srednjoškolaca.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG