Dostupni linkovi

Srednjoškolci iz Jajca nagrađeni priznanjem 'Most za budućnost'


Srednjoškolci primili priznanje

Borbom za jedinstveni nastavni plan i program srednjoškolci iz Jajca su pružili veliki dopirnos izgradnji mostova i povezivanju naroda u Bosni i Hercegovini, navedeno je u zajedničkoj izjavi 18 ambasadora u BiH koji su učenicima dodijelili priznanje "Most za budućnost".

Švicarska ambasadorica Andrea Rauber Saxer kazala je da su učenici iz tog gradića u srednjoj Bosni primjer građanske hrabrosti.

"Odmah smo odlučili da ovo priznanje dodijelimo upravo njima jer mislimo da je poruka koju oni šalju jako pozitivna i ohrabrujuća za ovu državu", kazala je ambasadorica Švicarske.

Učenica Azra Keljalić podsjetila je ambasadore da već godinu dana traje borba učenika protiv osnivanja nove srednje škole, koja bi, kako kaže, donijela daljnje etničke podjele, koje su ionako prisutne među Bošnjacima i Hrvatima iz Jajca i više od 20 nakon rata.

Međutim, Azra smatra da borba nije uzaludna i da će učenici postići svoj cilj.

"Jer ipak dobili smo podršku ambsadora. Pružili su nam pomoć jer su uvidjeli da su naš trud i rad usmjereni ka jedinstvenom nastavnom planu i programu i tome da spriječimo podjelu škola", istaknula je Azra.

Ambasadori koji su danas uručili priznanje učenicima, očekuju od političara da ozbiljno shvate mlade i da im umjesto novih nacionalnih podjela omoguće kvalitetno obrazovanje.

Šef Misije OSCE-a u BiH Jonathan Moore podsjetio je da su osnovne škole u Jajcu već podijeljene po etničkom principu, te da ova praksa ne smije biti uvedena i u srednje škole koje učenici trenutno zajedno pohađaju.

"Ima puno otvorenih pitanja, frustracija i nezadovoljnih roditelja, ali moramo biti svjesni da to možemo riješiti samo dijalogom, a ne segregacijom i diskriminacijom", smatra Moore.

Odvažni srednjoškolci
Odvažni srednjoškolci

Međutim, novinare je zanimalo koliku odgovornost za postojanje nacionalno podijeljenih škola u Bosni i Hercegovini snosi i sama međunarodna zajednica, koja je svojevremeno prihvatila fenomen "dvije škole pod jednim krovom" kao privremeno rješenje.

"Obrazovanje je, nakon rata, kao i sve ostalo u BiH, bilo u užasnom stanju. Škole su bile uništene, u nekim slučajevima djeca su nastavu pohađala potpuno razdvojeno, čak i u objektima poput kafana i privatnih kuća. Stoga je, prije više od 15 godina, inicijativa više aktera međunarodne zajednice bio taj fenomen 'dvije škole pod jednim krovom', ali samo kao faza, kako bi djeca bar bila u istoj zgradi. Nažalost, u nekim kantonima je to postalo stalno stanje. Međutim, nikada nije bila namjera da to bude rješenje koje će trajati zauvijek", ističe Moore.

Odluku o osnivanju nove srednje škole u Jajcu donijele su Vlada i Skupština Srednjobosanskog kantona, uz obrazloženje da je to bio zahtjev roditelja djece bošnjačke nacionalnosti, s obzirom na to da trenutno dvije srednje škole rade po hrvatskom nastavnom planu i programu.

U međuvremenu, nekoliko profesora okupljenih u inicijativi "Bolja škola" ponudli su prijedlog koji predviđa uvođenje jedinstvenog nastavnog plana i programa, sa nacionalnom grupom predmeta.

"To je samo nacrt za taj eksperimentalni plan i program. Mi nismo nikakvi stručnjaci, nego smo ga ponudili jer nije bilo drugih osoba koje bi se bavile s tim. Za sve to postoje i osnove u zakonu, međutim, uvijek se vraćamo na tu famoznu političku volju", kaže profesorica Emina Žuna.

Niti Vlada, niti resorno ministarstvo Srednjobosanskog kantona nisu se zvanično izjasnili o inicijativi profesora iz Jajca.

Međutim, ukoliko ostanu pri odluci i nova škola bude formirana u septembru, to će značiti da će srednjoškolci iz Jajca nastavu pohađati u istoj zgradi, ali u odvojenim učionicama.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG