Dostupni linkovi

Srednjoškolci Jajca: Prestanite nas dijeliti, nacionalizam ne želimo


Mladi u Jajcu ne žele podjele
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:04:57 0:00

Mladi u Jajcu ne žele podjele

Jedna od poražavajućih činjenica za bh. obrazovni sistem jeste da ga analitičari, domaći i strani eksperti, karakterišu kao jedinog u Evropi u kome je prisutan aparthejd.

Djeca različitih nacionalnosti idu na odvojene ulaze u školu, a žicom je dvorište u nekim školama podijeljeno kako djeca ne bi bila zajedno. Nastavni programi su za djecu različitih nacionalnosti drugačiji. Takozvani model "dvije škole pod jednim krovom" opstaje i pored brojnih kritika i osuda javnosti.

Međutim, nacionalne stranke, ovaj put SDA (Stranka demokratske akcije) i HDZ (Hrvatska demokratska zajednica), ne odustaju od tog modela, i tamo gdje nije zaživio dovršavaju taj proces razdvajanja učenika.

U gradu Jajcu učenici su se odlučno suprotstavili toj namjeri političara koji ne odustaju od takvih zakonskih rješenja.

Ivica i Nikolas su srednjoškolci iz Jajca. U žižu bh. javnosti dospjeli su kada su odlučno digli glas protiv nacionalnih podjela škole u njihovom gradu. Zatekli smo ih kraj čuvenog vodopada. Treći prijatelj, Tarik, nije, kako navode, mogao doći jer je bolestan.

Na pitanje zašto su odlučili da se pobune, odgovara Ivica: "Nama sama riječ 'podjele' ne paše, zato što to odmah podsjeća na nacionalizam u Jajcu, a mi to ne želimo. To nas je nekako najviše razbjesnilo – što diraju nas, djecu, radi nekih njihovih principa. Mislim da je to zato što sad dolaze ti novi izbori, htjeli bi neke bodove skupiti. Politička posla".

A na pitanje zašto smatra da je odraslima bitno da ih podijele, Nikolas daje odgovor: "Zato što stalno pred svojim očima imaju onu sliku od prije 20 godina, kad je još rat bio. Ja shvatam, oni su to doživjeli, to je stvarno grozno, to će im ostati stalno, do kraja života, ali to nije razlog da na nas prenesu to što su oni vidjeli. Mi možda nismo vidjeli taj rat, ali vidimo tu bol na svojima, vidimo im u očima, ali opet, vidimo da ta mržnja koju oni nama prenose nije rješenje. Tama se ne može ukloniti tamom, niti se rat može ukloniti ratom, već jedino svjetlom, ljubavlju".

Vodopad u Jajcu, 20. juli 2016.
Vodopad u Jajcu, 20. juli 2016.

Samir Beharić, inače iz Jajca, danas je student u Sarajevu. Prošao je kao dijete sistem obrazovanja poznat kao "dvije škole pod jednim krovom", za koji kaže da je poguban za mlade ljude. Kao aktivista koji već godinama radi na promociji važnosti obrazovanja, odmah je podržao srednjoškolce iz Jajca.

"Mislim da su ovdje djeca, prije svega, i njihovi roditelji, taoci beskrupuloznih političkih igara, čije bismo posljedice mogli da osjećamo 15 godina", ocjenjuje Samir Beharić.

Beharić vjeruje da je riječ o političkoj igri pred lokalne izbore zakazane za oktobar ove godine.

Naime, kako kažu učesnici sastanka sa šefom Misije OSCE-a, kao predstavnik roditelja pojavila se žena – kandidatkinja lokalne Stranke demokratske akcije.

"Radi se o tome da je potpisana nekakva fantomska lista sa 300 potpisa, gdje niko ne zna ni ko je inicirao potpisivanje, ko je potpisivao listu, od koga je lista krenula, do koga je lista došla. Dakle, uopće do sada nisam uspio da se sastanem ni s kim od roditelja, niti znam ko je zapravo potpisivao tu listu, da li je lista na osnovu toga validna, ko je zapravo tu da predstavlja roditelje i ko je postavio predstavnike roditelja. To nisu roditelji koji su predstavnici roditeljskih vijeća unutar ovih škola. To su neke slučajne osobe koje su pored toga politički angažovane", konstatuje Beharić.

Zasmetalo jedinstvo Jajca

Mladi u Jajcu otvoreno raspravljaju i o tome šta je sa djecom srpske nacionalnosti, gdje će ona ići u školu ako se od septembra srednja škola "Nikola Šop" podijeli na bosansku i hrvatsku.

Jedan od urednika lokalnog portala "Jajce-online", Sandro Nuhanović, vjeruje da pokušaj podjele djece baca mrlju na Jajce, koje je, kako kaže, bilo svijetla tačka Bosne i Hercegovine.

"Mislim da je sve to više politički montirano iz nekog njima poznatog razloga. Sve to vjerovatno dolazi od ljudi koji već 20 i više godina prave podjele, pa im je u Jajcu zasmetalo jedinstvo, jer u Jajcu nije bilo zaista nikakvih problema – do sada", tvrdi Nuhanović.

Skupština Srednjobosanskog kantona nedavno je donijela odluku prema kojoj bi jedna od postojeće dvije srednje škole u Jajcu trebala biti podijeljena, odnosno – u postojećoj školi koja trenutno radi po hrvatskom planu i programu, osnovala bi se i škola koja bi radila po bosanskom planu i programu.

U Jajcu već postoji osnovna škola koja radi po sistemu "dvije škole pod jednim krovom".

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG