Dostupni linkovi

Ako Srbija formalno zabrani Prajd organizatori će pravdu tražiti na sudu


Prajd u Beogradu, 18. septembar 2021.
Prajd u Beogradu, 18. septembar 2021.

Predsednica Evropskog udruženja organizatora Prajda (EPOA) Kristine Garina je najavila da će se, u slučaju formalnog obaveštenja o zabrani najavljenog Evroprajda (EuroPride) u septembru, organizatori obratiti sudu.

"Predsednik Vučić [Aleksandar, predsednik Srbije] je rekao da je događaj otkazan, ali ne može da otkaže tuđi događaj. Mi i Beograd Prajd [drugi organizator] nastavljamo sa svojim planovima. U slučaju da mi ili Beograd Prajd budemo formalno obavešteni o zabrani, onda ćemo to rešavati sudskim putem", istakla je Kristine Garina u pisanom intervjuu za Radio Slobodna Evropa (RSE) 29. avgusta.

Ona je naglasila da odluka o zabranjivanju Prajda nije doneta.

Kristine Garina ističe da Evroprajd nije zabranjen.
Kristine Garina ističe da Evroprajd nije zabranjen.

Evropsko udruženje organizatora Prajda (EPOA) je krovna organizacija za sve organizatore Parada ponosa u Evropi.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić je 27. avgusta izjavio da se Parada ponosa zakazana u Beogradu za septembar otkazuje ili odlaže.

Vlada Srbije je istog dana saopštila da u ovom trenutku ne postoje uslovi za bezbedno održavanje manifestacije Evroprajd. U saopštenju se ističe da je odluka doneta uzimajući u obzir "trenutnu političku situaciju u regionu i svakodnevne tenzije koje su prisutne".

U saopštenju se dodaje "da bi pojedine ekstremističke grupe mogle da iskoriste i zloupotrebe ovaj događaj i volju Srbije da ga organizuje kako bi dodatno povećale tenzije i uvele Srbiju u nestabilnost".

Država popustila pred anti-LGBT atmosferom u Srbiji
molimo pričekajte

No media source currently available

0:00 0:03:24 0:00

Uloga pitanja Kosova u otkazivanju Prajda

Kristine Garina iz Evropskog udruženja organizatora Prajda navela je da su pripreme za Evroprajd i dalje u toku, jer, kako je ocenila, otkazivanje od strane predsednika Srbije nema pravno utemeljenje.

"Nije bilo kontakta zvaničnika ili vlasti u Srbiji ni sa Beogradskim Prajdom, ni sa Evropskim udruženjem organizatora Prajda", rekla je Garina.

Kao razlog za otkazivanje Evroprajda, Kristine Garina navodi reakcije krajnje desnice i Srpske pravoslavne crkve (SPC).

"Korišćenje Kosova je dimna zavesa, a predsednik Vučić je koristi da bi umirio krajnju desnicu i pravoslavnu crkvu koji se žestoko protive Evroprajdu, jednakosti i ljudskim pravima za koje se on zalaže. Tužno je što je naseo na njihovu propagandu umesto da se zalaže za prava manjina u svojoj zemlji", istakla je Garina za RSE.

Najava predsednika Srbije da će Evroprajd biti otkazan ili odložen došla je u istom danu kada je Srbija pristala da ukine dokumenta za vlasnike ličnih karata iz Kosova.

Kao deo istog dogovora, Kosovo je pristalo da ih ne uvodi za vlasnike ličnih karata iz Srbije. Time se prekinula eskalacija odnosa dve zemlje, izazvane najavama vlasti na Kosovu da će uvesti reciprocitetnu meru izdavanja ulazno-izlaznih dokumenata za građane Srbije.

Desničari, koji ne priznaju nezavisnost Kosova, u Srbiji su u avgustu održali dva skupa, nazvana "litije". Na njima su se okupile desničarske grupacije, političke stranke i pojedini predstavnici Srpske pravoslavne crkve. Od vlasti u Srbiji tražili su zabranu Evroprajda.

U Beogradu su 28. avgusta održane "litije" na kojima se tražila zabrana Evroprajda.
U Beogradu su 28. avgusta održane "litije" na kojima se tražila zabrana Evroprajda.

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske pravoslavne crkve pozdravio je 27. avgusta odluku najviših državnih organa kojom je otkazano održavanje Evroprajda u Beogradu, saopšteno je iz informativne službe SPC.

Istakli su da "na toj odgovornoj odluci iskreno čestitaju Predsedniku Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću".

Desničarske grupacije najavile su predloge zakona kojima bi se zabranila promocija LGBT+ vrednosti. Sličan zakon Rusija je već usvojila, pozicionirajući se vrlo nisko na lestvici poštovanja ljudskih prava.

U međuvremenu, predstavnici međunarodnih organizacija i Evropske unije iskazali su žaljenje, dok su organizatori manifestacije poručili da ne odustaju, pozivajući se na Ustav Srbije.

Šta kaže Ustav?

Najviši pravni akt u državi garantuje primenu ljudskih i manjinskih prava zajemčenih opšteprihvaćenim pravilima međunarodnog prava, potvrđenim međunarodnim ugovorima i zakonima.

Takođe navodi i da se dostignuti nivo ljudskih i manjinskih prava ne može smanjivati.

Ustav napominje i da svako ima pravo na jednaku zakonsku zaštitu, bez diskriminacije.

Akt zabranjuje svaku diskriminaciju po bilo kom osnovu, a naročito, između ostalih, po osnovu rase, pola, nacionalne pripadnosti, političkog ili drugog uverenja.

Ustav navodi i da se okupljanja građana na otvorenom prostoru prijavljuju državnom organu, te da se sloboda okupljanja može zakonom ograničiti samo ako je to neophodno radi zaštite javnog zdravlja, morala, prava drugih ili bezbednosti Srbije. Ustav ne precizira ove kategorije.

Međutim, da su zabrane održavanja Parada ponosa neustavne, Ustavni sud Srbije je već potvrdio. On je 2013. godine zaključio da je zabrana Parade ponosa 2011. godine u Beogradu bila neustavna, i da je njom bio povređen član 54, koji propisuje slobodu okupljanja.

Slične situacije izvan Srbije

"Brojni gradovi su pokušali da zabrane Prajd šetnje, uvek bezuspešno, jer je Evropski sud za ljudska prava vrlo jasno rekao da zabrana Prajda predstavlja kršenje članova 11, 13 i 14 Evropske konvencije", rekla je Garina.

Srbija je članica Saveta Evrope, međunarodne organizacije evropskih zemalja sa sedištem u Strazburu.

Samim tim, Srbija se obavezala i da poštuje presude Evropskog suda za ljudska prava, koji je već ocenio da je pravo na održavanje Prajda osnovno ljudsko pravo.

Taj sud je 2010. godine u presudi moskovskim vlastima zamerio što su aktivistima u više navrata uskraćivale pravo na održavanje Parada ponosa. Sud je u presudi naveo i da je zabrana prekršila pravo na slobodu okupljanja.

Kao članica Saveta Evrope, Srbija je ratifikovala i Evropsku konvenciju o ljudskim pravima.

Konvencija garantuje slobodu mirnog okupljanja, ali i zabranu svake diskriminacije.

Konvencija takođe garantuje svima kojima su povređena prava i slobode pravo na delotvoran pravni lek pred domaćim vlastima.

Facebook Forum

XS
SM
MD
LG