Dostupni linkovi

EU žali zbog odluke Srbije da otkaže Evroprajd


Belgrade Pride, 18. septembar 2021.
Belgrade Pride, 18. septembar 2021.

EU podržava jednakost i odbacuje svaki oblik diskriminacije, izjavila je za Radio Slobodna Evropa (RSE) portparolka Evropske komisije Ana Pisonero Hernandez.

Ona podseća da Evroprajd (Europride) već dugi niz godina zagovara jednaka prava LGBTIQ osoba širom Evrope, dajući glas onima koji su često diskriminisani zbog svoje seksualne orijentacije.

"To su osnovna prava za EU i očekujemo da ih naši najbliži partneri poštuju. Žao nam je što je Srbija najavila da će otkazati ili odložiti Evroprajd koji je prvobitno odlučila da ugosti u Beogradu ovog septembra", ističe Hernandez.

Ona je rekla da bi bila dobrodošla dalja pojašnjenja.

"Pomno ćemo pratiti ovo pitanje. Nadamo se da će se naći način da se Evroprajd održi mirno i bezbedno," zaključila je Pisonero Hernandez u izjavi za RSE.

Podsetimo, predsednik Srbije Aleksandar Vučić saopštio je u subotu (27. avgust), da se Parada ponosa zakazana u Beogradu za septembar otkazuje ili odlaže.

On je naveo i da se time ugrožavaju prava manjine, ali i poručio da je država pritisnuta sa svih strana.

"Nije to pitanje da li su oni (pritisci) jači, jednostavno u nekom trenutku ne možete sve da postignete i to je to", rekao je Vučić.

Europrajd, međunarodna manifestacija, svake godine se održava u drugom gradu, a ove godine je tokom septembra trebalo da bude održana u glavnom gradu Srbije.

XS
SM
MD
LG