Dostupni linkovi

SPC pozdravila otkazivanje Europrajda


Demonstrantkinja sa ikonom Sv. Save na protestima protiv Povorke ponosa, Beograd, 15. septembar 2019.
Demonstrantkinja sa ikonom Sv. Save na protestima protiv Povorke ponosa, Beograd, 15. septembar 2019.

Sveti Arhijerejski Sinod Srpske Pravoslavne Crkve (SPC) je pozdravio odluku najviših državnih organa kojom je otkazano održavanje Europrajda u Beogradu, saopšteno je iz informativne službe SPC.

Ističu da "na toj odgovornoj odluci iskreno čestitaju Predsedniku Srbije, gospodinu Aleksandru Vučiću".

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je 27. avgusta da se Parada ponosa zakazana u Beogradu za septembar otkazuje ili odlaže.

"Sveti Arhijerejski Sinod je uvjeren da održavanje ove 'parade', u službi promovisanja LGBT-ideologije, koja pokušava da se nametne Evropi i takozvanom zapadnom svijetu uopšte, pa, nažalost, i našem narodu, ne bi bilo od koristi nikome nego bi, naprotiv, izazvalo dodatne tenzije i nove podjele", navodi se u saopštenju.

Ocjenjuju da bi Prajd izazvao ogorčenje i revolt "među vjernicima Srpske Pravoslavne Crkve i svih ostalih tradicionalnih Crkava i vjerskih zajednica u Srbiji".

Dodaju da je, prema njima, kako navode LGBT tematika neumjesna u dane kada "za Srbe, u Srbiji i svugdje u svijetu, postoji tema nad temama, tema Kosova i Metohije".

Naglašavaju da se državni vrh "bori za očuvanje naše iskonske južne pokrajine u sastavu Srbije, za spas naših najvećih svetinja, počevši od Pećke Patrijaršije, Visokih Dečana, Gračanice i Bogorodice Ljeviške, i za opstanak i ostanak srpskog naroda na njegovim vijekovnim ognjištima".

U Beogradu je, prema najavama organizatora, od 12. do 18. septembra trebalo da se održi Europrajd (Euro Pride). U pitanju je međunarodni događaj koji uključuje Paradu ponosa, čiji domaćin svake godine bude drugi evropski grad.

XS
SM
MD
LG