Dostupni linkovi

Očekuje se otvaranje škole u Beogradu u kojoj su ubijena deca


Cveće i igračka na ogradi Osnovne škole "Vladimir Ribnikar" u danima nakon napada, maj 2023.
Cveće i igračka na ogradi Osnovne škole "Vladimir Ribnikar" u danima nakon napada, maj 2023.

U beogradskoj osnovnoj školi u kojoj se početkom maja dogodio masakr grupa roditelja razgovarala je 21. maja sa nekoliko ministara dok se u toj školi 22. maja očekuje nastavak nastave, a deo roditelja je protiv.

Deo roditelja zahteva da se nastava u Osnovnoj školi "Vladimir Ribnikar" obustavi i školska godina završi zaključno sa 3. majem, danom kada je trinaestogodišnji učenik sedmog razreda te škole ubio devetoro učenika i radnika obezbeđenja.

Grupa roditelja VII-2, odeljenja u kom se dogodio napad razgovarala je u školi neformalno sa nekoliko ministara i predstavnikom kabineta predsednice Vlade, prenosi Radio-televizija Srbije.

Sednica Saveta roditelja koja je bila zakazana za nedelju nije održana, pa su roditelji koji su došli da prisustvuju sastanku neformalno razgovarali u prostorijama škole o tome kako će nadalje izgledati nastava, prenosi RTS.

Predstavnici Vlade došli su u školu sa odgovorima na zahteve roditelja, ali su njihovo saopštavanje odložili za narednu sednicu, jer prvo žele da razgovaraju sa svim roditeljima ubijene dece, rekao je predsednik Saveta roditelja Igor Đorđević novinarima ispred škole.

"Za razliku od prethodne dve nedelje kada se na časovima razgovaralo o raznim temama u vezi sa slučajem koji se desio u školi, predlog je da se od sutra, ako to deca žele i prihvate krene sa nastavnim aktivnostima. Ne mislim na ocenjivanje, kontrolne vežbe, tematika njihovog razgovora će biti nastavno gradivo kroz prezentacije", naveo je Đorđević.

Zakazana sednica Saveta roditelja formalno nije održana, jer deo roditelja stradale dece nije bio prisutan i pismeno su zatražili odlaganje.

"Sa njima će se sutra razgovarati o novom terminu kada bi trebalo da dobiju informacije od predstavnika vlade i ostalih institucija o svim pitanjima koje ih zanimaju, a nakon toga će biti predložen novi termin za Savet roditelja, gde će se ti isti delegirani ljudi obratiti članovima Saveta", naveo je Đorđević.

Sastanku, koji je trajao nešto više od dva sata, prisustvovala je ministarka pravde Maja Popović, ministarka za brigu o porodici Darija Kisić, savetnik predsednice Vlade Mladen Bašić, državni sekretar u Ministarstvu unutrašnjih poslova (MUP) Željko Brkić, državni sekretar Ministarstva zdravlja Mirsad Đerlek.

Niko od predstavnika Vlade nije želeo pred medije nakon sastanka.

Inicijativa za obustavu nastave

Državna televizija navodi da se prehodno u nedelju, više od 200 roditelja dece iz "Ribnikara"pridružilo inicijativi da odmah bude obustavljeno izvođenje nastave u postojećoj zgradi te škole i da se radna školska godina okonča sa 3. majem.

Kako je preneo RTS, roditelji učenika iz odeljenja VII-2 u subotu 20. maja su uputili dopis Ministarstvu prosvete u kojem zahtevaju hitnu suspenziju direktorke ove škole, školskog psihologa i pedagoga.

Takođe su naveli i da ostaju pri ranije iznetim zahtevima, među kojima i da se u potpunosti i do kraja izvrši rekonstrukcija tragičnog događaja i status istrage povodom toga i o tome obaveste zainteresovane strane u skladu sa zakonom, odgovor na pitanje šta će biti sa ubicom i u kom su statusu njegovi roditelji, kao i odgovor na pitanje šta će se i kako, osim obezbeđenja sredstava, konkretno preduzeti povodom predloženog renoviranja prostorija škole.

Oni su se u inicijativi ogradili od javnog istupanja predsednika Saveta roditelja.

Državni sekretar u MUP-u Danilo Stevandić izjavio je ranije u nedelju za RTS da će od 22. maja, za kad je planiran početak nastave u "Ribnikaru" biti pojačano prisustvo policajaca.

XS
SM
MD
LG